141

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Pamietam że dowaidywałem sie o wczesną Pioniera wiosna po przeczytanym artykuke w Farmerze o dniach kukurydzy które były w zeszłym roku to cena coś ponad 500 zł na hektar posaiłem 2 odmiany ze Smolic i Merise od Osadkowskiego to specjalnie róznicy nie było merisa miało może troche wiekszą kolbę. Ogólnie jestem na plus płaciłem w tym tygodniu rachunek za kukurydze z odroczonym terminem płatności to jeszcze 5% dali mi w piątek upustu

142

wczoraju wymucilismy kuku wilgotnosc 39procet z hektara nie bylo duzo bo nie cale dziesiec ton ale nie ma sie co dziwic kukurydza byla siana z przeznaczeniem na kiszonke odmiana opoka

Fortschritt zt 423 a razy 2

143

w moich stronach juz po zbiorach srednia to 10 ton  teraz czekamy z szefem na jakiegos klienta bo szkoda aby case  stal do zniw   moze macie jakies propozycje to przyjedziemy iwymlucimy

144

Mówicie o mokrej oczywiście?
A zauważyliście jak trzyma się cena kukurydzy?  W mojej okolicy pojawiło się kilka suszarni i idzie skup mokrej, jeszcze trochę jest do młócenia.
Podejrzewam że kukurydzy przybędzie w następnych latach i to ostro, wielu znajomych che zasiać kuku na 2013.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

145

Ja planuje jak zwykle 40 ha kukurydzy , no chyba że trafi się jakas dzierżawa a mam nadzieje że tak.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

146

Fenol osobiście też zwiększam do 15 h. na przyszły rok jestem jak najbardziej zadowolony jak na pierwszy raz tym bardziej, że Osadkowski kredytował siew różnica miedzy marcem a październikiem było 0,5 % od kwoty jak pojechałem zapłacić w zeszłym tygodniu za siew gotówka to jeszcze dostałem upust za gotówkę.
Fenol podstawa to surowiec od Woźniaka wiesz, o czym mówię mam chłopak, który tam jeździ usługowo i w tej chwili wszystko załatwiam już przez telefon z nim dostawę i miejsce a tak sobie zorganizowałem, że praktycznie prawie wszędzie dojedzie scania z towarem wiadomo jest to wydatek teraz, ale to się wszystko zwraca z nawiązka w tym roku oddali 4 kolejne tylko po 350 tys. niosek w każdym i nadal jest mało towaru.

147

pietia a jakim siewnikiem ci siali? wschody ładne były?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

148

Nie pamietam przyjechał chłopak Valtra kilkadziesiąt kilometrów z sześciorzędowym 2 lub 3 latkiem 1 i 6 sekcja wysuwana hydraulicznie na boki + podsiewacz,wschody relelacyjne 26 kwietnia siana a 2 maja już pierwsze wschody cena od hektara 110 zł.

149

Chłopaki proste pytanie odnośnie QQ czy jak nie ma się obornika jest sens podejmować temat kukurydzy na ziarno

Rolnik z powołania:-)

150

Oczywiście że tak a po pierwszym roku będziesz już miał kilka ton resztek pożniwnych.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

151

na 25 ha kuku w tym roku tylko 8 dostało gnoju. na reszcie jedynie ciut więcej nawozu. ja dawałem wieloskładnik od razu w siewnik podczas siewu i azot pogłównie ale na przyszły rok rzuce chyba raczej przedsiewnie żeby nie było ryzyka poparzenia. do tego wszystkiego lista odżywek i nawozów w opryskiwacz

E 516 na części
Telefon 695 076 269

152

Dzieki koledzy na 2013 rok nie mam pola przygotowanego, moze w 2014 posieje ale jeszcze sie zobaczy. wazne ze wiem ze jest mozliwość uprawy tej roslinki, zawsze to jakas alternatywa

153

zawsze coś innego jak zboże no i nie małą ilość próchnicy wprowadzisz do ziemi, na własnym przykładzie wiem że jak nie ma się dobrej ziemi to nie ma sensu na siłę siać rzepak ale kuku jak najbardziej, dokładnie jeszcze nie wiem jak ten plon wygląda ale tylko trochę ujadę w polu i zbiornik pełen

E 516 na części
Telefon 695 076 269

154

Powiem tak mi rzepak sypał grubo ponad 3 t z ha więc sie udaje uprawiam jeszcze groszek na zielone nasiona, to daje pruchnice bo po groszku zostaje dość sporo resztek, a i jeszcze przed siewem pszenicy ozimej zdąży urosnąć ładny poplon 9gruka na 1,5m), tak ze u mnie żadko laduje zboze po zbozu a jak juz to przesiewam poplonem.
jednak mimo wszystko dobrze jest wiedziec ze moge jeszcze qq zasiać.

155 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-11-03 18:26:37)

Może nie w temacie Pajej jak wychodzi taki groszek?Jak z ochroną od robaka?

156

Dziś była koszona qq u mojego wujka, forsz robił za transport z dwiema przyczepami. Jutro zawożę ładunek do suszarni...
Ciężko powiedzieć ile uzyskał z hektara, bo nikt nie ważył mokrej qq, okaże się jak zawieziemy do suszenia, szacuję że będzie ok. 12 ton z ha, ale qq była mocno pocięta przez grad.

Mam jescze pytanko, co będzie cięższe w tej samej objętości - mokra qq czy zleżały krowi obornik z pryzmy..?

157

obornik ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

158

hmm... też tak myślałem...
ile powinno wejść mokrej qq na przyczepę (chyba sanok d44) - 4m dł, 2,4 szerokości, burty w jednej 60cm, w drugiej 50, sypane prawie równo z burtami i na środku górka?

159

jak wjedziesz na wagę to sie dowiesz ...  tak to wróżenie z fusów ...   jak bez nakładek  obie to  około 10 ton będzie na 2

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

160

Na d47 z bortami 80cm i dużym czubem wchodzi trochę ponad 6t. kukurydzy z prawie 40% wilgotności .