Odp: Jaka obora na opasy- wolnostanowiskowa czy uwięziowa?!
Jakie głębokie robi się kanały pod rusztami pod opasy ? szukałem w googl jakichś projektów i nic nie znalazłem ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Jaka obora na opasy- wolnostanowiskowa czy uwięziowa?!
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie głębokie robi się kanały pod rusztami pod opasy ? szukałem w googl jakichś projektów i nic nie znalazłem ...
Sąsiad robił gdzieś ok 2m. zalać i wgl jeszcze to trochę się zmniejszy. A gnojówkę wywozi co pare mies a kanał jest połączony z małym zbiornikiem.
i nie zapomnij o miejscu gdzie wstawisz mieszadlo
panowie jak wysoko zrobić stół paszowy? chodzi mi o odległość od posadzki do krawędzi stołu. obora na głęboką ściółkę...
Gdzies ok 15 cm
a ja bym wyżej zrobił ok.20 ,25 cm
To zależy w jakim wieku będą zwierzęta .
nie no chyba się źle rozumiemy. Chodzi o odległość od posadzki w kojcu do górnej krawędzi stołu. Byłem dziś u znajomego i ma na 80cm zrobione. Byczki półroczne muszą dostać pod nogi około 20cm słomy i sięgają bez problemu, większe radzą sobie bez niczego...
A dla małych byczków lepsza ściółka czy też mógł bym postawić na ruszta ? większe stały by na uwięzi a pytam o takie co w skojcu biegają
ja mam 50 cm 200 kg siegaja
A co sądzicie o wolnym systemie utrzymania opasów? Praktykują już to np w Agrofirmie w zachodniopomorskim. Coś na wzór amerykańskich feedlotów. Wiadomo, że zużycie paszy wieksze bo potrzeby bytowe rosną ale odpada koszt budowy obory, tylko porządne ogrodzenie i koryta na pasze. osobiście strasznie mi się podoba "amerykański" system produkcji wołowiny, tylko trzeba policzyć jak ma się to do opłacalności w naszych warunkach.
na bydło nie ma ogrodzenia no chyba ze lity mur no i fajnie jak ma 1000ha łak i 100 opasów i kąboja z koniem
nie ma ogrodzenia jeśli nie masz go pod prądem. U mnie w tym roku na jednym pastwisku ogrodzonym pastuchem nie wyszły ani razu a w innej kwaterze z żerdzi ale bez prądu kilka razy wyszły. Prąd najlepszym ogrodzeniem.
A jak zimą ? opasy ciężko utuczyć w takich temperaturach
gość u nas kwatery ma wygrodzone siatką leśną plus od wewnętrznej strony drut kolczasty pod napięciem (pastuch). Żaden byczek jeszcze się nie odważył tego sforsować. Ma około 100 sztuk bydła (mamki, cielaki opasy) wszystko chodzi razem po kwaterach i wszystko razem siedzi w oborze. fajnie to wygląda jak ta cała wataha wyjdzie na pastwisko...
Ja mam tylko ogrodzenia elektryczne. Zimowy okólnik mam dodatkowo ogrodzony kolczastym w razie braku prądu i jest spokój. Miałem kiedyś żerdzie ale dla bydła były dobre do siłowania się z ogrodzeniem. Bardzo drogie a skuteczność przynajmniej u mnie żadna.
gość u nas kwatery ma wygrodzone siatką leśną plus od wewnętrznej strony drut kolczasty pod napięciem (pastuch). Żaden byczek jeszcze się nie odważył tego sforsować. Ma około 100 sztuk bydła (mamki, cielaki opasy) wszystko chodzi razem po kwaterach i wszystko razem siedzi w oborze. fajnie to wygląda jak ta cała wataha wyjdzie na pastwisko...
fajnie fajnie ale jak byki zaczną kryć młode jałówki to co? takiej juz nie sprzedasz.
gość u nas kwatery ma wygrodzone siatką leśną plus od wewnętrznej strony drut kolczasty pod napięciem (pastuch)
ja też mam siatkę i jak jeszcze nie zdążyłem podłączyć prądu to rwały siatkę jak chciały. Teraz zamiast w siatkę to wolę zainwestować w grubszy drut do pastucha.
Żeby nawiązać do tematu. W ubiegłym roku ze stodoły zrobiłem boksy i w jednym byki w drugim jałówki. Temperaturę jaką miałem w największe mrozy (a mroziło pod -30) to dochodziła do -5 a jak mróz był mniejszy to oscylowała w granicy 0 i im cieplej na zewnątrz to i w środku. W tym roku wpuściłem krowy z terminem wycielenia styczeń-luty i zastanawiam się jak to zniosą cielaki przy wycieleniu ?
z cielakami będzie lipa. Szwagier nastawiał sie na odpajanie cielaków i jak już wszystko miał gotowe z ciekawości pojechałem zobaczyć. Na dworze było coś koło -20, w odchowalni 0, a przy samym wejściu woda we wiadrze marzła. z 30 cielaków przeżyło 5. Wszystkie poszły w ciągu 2 tygodni na zapalenie płuc.
ja mam prace nad boksem dla cielaków na półmetku i pod koniec miesiąca przyjeżdzają 3-4miesięczne cielaki.
Pajej co do jałówek to gościu około 10-14 miesięczne wiezie na ubojnie i sprzedaje u siebie na sklepie jako młoda cielecina (z tego co słyszałem).
zorak ja trzymam mamki cały rok na wybiegu i cielą się przez cały rok i nic się nie dzieje. W mrozy tylko trzeba pilnować żeby cielę się szybko siary napiło.
Jak jest dobry pastuch to nie wyjdą i nie ma problemu póżniej. U mnie młode chodzą i stare zasuszone razem puszczone na podzielone tzw kwatery ( po 1ha) i chodzą sobie a jak zjedzą to dalej się je puszcza A z młodymi to dobrze od małego przyzwyczajać do pastucha
Panowie jak teraz stawiać Oborę to jaką ? 40-50szt. Ruszt / Wyciąg ? Czy z jednej strony ruszta a z drugiej Wyciąg ? żeby było tego i tego. Wolnostanowiska czy uwięziowa ? Same dojne krowy.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Jaka obora na opasy- wolnostanowiskowa czy uwięziowa?!
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo