1

Temat: Silnik Perkinsa cięzko pali ...

Panowie mam problem  z silnikiem w koparce ...  mianowicie żeby sie odezwała z rana  to bez samostartu nie podchodź ....  myslałem że  paliwo się cofa ... więc zaworek zwrotny  założyłem  i nie wniosło nic do sprawy ..   może ktoś by mi coś  poradził ...  pierwszy raz  mam z silnikiem perkinsa doczynienia ...  (4 cylindry osprzęt bosch   ) po odpaleniu   leciutko  kopci na niebiesko ale jak sie nagrzeje już nic nie widać    nie cieknie  z niego ani nic ...   już przekopałem całą instalacje wszystko po dokręcane   i już nie wiem  co mu jest ze nie gada ... nawet jak ciepły to trzeba mu  3-4 obroty zrobić  by zagadał ?? ma ktoś jakiś pomysł :uuuu:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Silnik Perkinsa cięzko pali ...

jeśli zimny nie pali to ma niesprawną świecę płomienną ,natomiast jak cieply to głowica zaczyna tracić szczelność

3

co ciekawe świece mu założyłem  nową  całe 30 zł big_smile  i  nie wniosło nic do sprawy ...    też o tym myślałem ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-11-10 19:38:51)

Myślę że pompa i wtryski też mogą być leciawe, mimo że nie kopci. Mi w 323 lały wtryski nie kopcił w ogóle. Zawory też mogą sapać.

5

Wojtas napisz  lub zadzwoń numer tel. 883-883-615 lub 604-597-701 czynny całą dobę jaka to koparka i jaki typ silnika perkinsa  to ci pomogę bo mam dużo do czynienia  z silnikami perkinsa .

6

typ  silnika .. hmm szukałem ale oznaczeń chyba brak ..   koparka international 3500A    mogę podać nr Vin  ale tam jak dla mnie nic nie pisze ...  hmm ale jak nic nie znajde co go boli .. to  zamontuje mu samostart na stałe do ostatniej jego chwili smile  ewentualnie placka   będzie ładnie pachniało big_smile

7

Wojtas ja się nie znam na takowych maszynach. to coś nowszego, z elektroniką przy silniku?
Bo jak staruch to tam nic innego iż ifie nie ma. nie pali to pompa wtryski bądź kompresja jak kompresja to trzeba zwalić głowicę sprawdzić ją pierścienie i tuleje,
Zakładam że wtrysk się nie przestawił i zawory masz dobrze ustawione.

8

international nie ma silnika perkinsa ale ma podobny jak masz pompe rotacyjną to najczęściej siada w pompie wtryskowej pompka przetłaczania lub jest zapchany filterek w pompie na dojściu paliwa najlepiej za dzwoń  Wojtas do mnie to ci powiem co i jak rozebrać bo jak nie rozbierałeś tego to potem nie złożysz tel.883-883-615 lub 604-597-701 czynny całą dobę.

9

ja miałem podobna sytuacje z tym ze jak był ciepły to palił bez problemu a tu po prostu paliwko nie znacznie sie cofało zadnych wycieków na odstojniku orig puszczał i tyle
a internacional 841 nie ma perkinsa tylko IHC i ma pompe rotacyjną i mój nie ma pompki paliwowej  co jest troche upierdliwe

10

sąsiadowi 360 3P zawsze ciężko palił ale odkąd wstawił w kolektor powietrza świece żarową i rozrusznik szybkoobrototy problem zniknął

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

Wojtas jak masz pompe rotacyjną to odkręć z tyłu pompy dekielek i wymień tą łopatkę z tworzywa , ona nabija ciśnienie czy coś tam wiem że w perkinsach podobne objawy ustępowały po wymianie tego ustroistwa .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

12

PAnowie  po kolei ..  jest to koparko ładowarka  international ...   silnik nie wiem ale części z tego co widze od perkinsa pasują ...  zregenerowałem  pompke zasilającą bo myslałęm że ona mieli ...  lecz to nic nie dało ..  wsadzięłm na ssącym zaworek zwrotny  dalej zero zmian ...  rocznik nie wiadomo jaki  ale coś ponad 80 ...  wszystko w tym lux chodzi prócz tego palenia .. 
zadzwonić zadzwonie ale nie dziś bo nie będe się brudził ...   

wtryski odpadają i  wada silnika bo jest coś takiego że wsiadam kręce  (gaz w podłodze)  i zero dymu   czyli  znów brak paliwa ...  ale gdzie ono sie podziało ?  tego to nie wiem ...   jak by był silnik padnięty a paliwo by dostawał   to by dawał jaki dym ...  a tu zero ... dopiero po paru obrotach  się cos pojawia ..   czyli coś w okolicach pompy wtryskowej ..    nie chce mi się jej wyciagać i gonić do pompiarza ... ale chyba będędzie taka potrzeba

13

Wojtas- tez mam perkinsa  i dobrze kumasz ?-  tylko pompa sam jej nie rozbieraj  wymontuj i zawież do Wiśniowej  - sam jej nie zrobisz  do tego potrzebne sa przyrzady i odpowiednia regulacja

14

Pompa death lub tot jak wolisz. Powoli śmierć po nią przychodzi. Regeneracja  może być droga ,a nawet niemożliwa w starych typach pomp bosch do international.

15

Jak zbiornik paliwa masz nad pompą to winna jest tylko i wyłącznie pompa. jak pod no to .....

16

jest na dole . później pompka zasilająca i najwyżej pompa wtryskowa ..

17 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-11-12 23:16:14)

no to jest nadzieja. weź flaszkę po bimbrze nalej ON podłącz  umieść nad pompką i pompą niech pochodzi uzupełnij po odpowietrzaj gdyby się zapowietrzyło i poczekaj. po 12 godz sprawdź
i oby to coś dało!!
montowanie zaworków  zwrotnych nie zawsze pomaga bo na pompie może gdzieś łapać powietrze. Zbiornik paliwa nad pompą sprawi że ewentualnie pojawi się wyciek..
Wojtas a ten problem pojawił się nagle?
Jeśli tak czy silnik poza wolnymi obrotami pracuje normalnie ( obciążony)
Mi mój perkins pewnego dnia porostu zgasł. jechał normanie nie dymił, miał moc, podjechał pod górkę i zdechł. Przyczyną była urwana dźwignia od gaszenia  ( poniżej obudowy pompy) z wierzchu wszystko ok do ostatniej chwili chodził jak zegarek. Pompiarz drapał się po głowie.....

18

Wojtas- sprawdz najpierw  filtr paliwa  - to jest  podstawa pracy  pompy

19 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-11-13 17:10:26)

:brawo: od tego powinniśmy zacząć

20

ja obstawiam za duży luz na zaworach ?