61

Odp: Jaka obora na opasy- wolnostanowiskowa czy uwięziowa?!

Zależy ile sztuk .. Jak wolnostanowiskowa to i hala udojowa powinna być .. Ja mam na uwięzi 28 sztuk i dojenie to trochę poniżej godziny na 6 aparatów. No i jeżeli uwięziowa to wolał bym żeby miały nasłane trochę tongue

Scorpion napisał/a:

A dla małych byczków lepsza ściółka czy też mógł bym postawić na ruszta ? większe stały by na uwięzi a pytam o takie co w skojcu biegają

nikt się nie wypowie ?

62

Nic nigdy nie zastąpi warunków naturalnych ! ale najbliżej ich jest system ściółkowy głęboki,  płytki też jest dobry tylko bardziej pracochłonny .W tej chwili mam 48 duuużych na uwięzi z płytką ściółką 32szt.między 100 a 250 kg luzem w boksach 8 sztukowych na głębokiej ściółce i 20 maluchów w indywidualnych boksach na płytkiej ściółce  i jest to dla mnie optymalne rozwiązanie .

63

u mojego wodza wszystkie sztuki sa luzem a jest tego ok 600 sztuk  gleboka sciulka . 3stada krow dojnych ;super 'mocne i srednie z dostepem do udojni 8stanowisk do tego kazde stado
ma swoj wybieg ogrodzony pastuchem w celach oszczendnosciowych slomy opasy 3 stada podzielone wiekowo stoly paszowe na rusztach w celu uzyskania cennego nawozu  ogulnie lepszego rozwiazania nie widze

64

Warunki zbliżone do naturalnych, to względna sprawa wybieg będzie najlepszy. Mój przykład z krowami jest taki że przychodzą "spać" do obory a po doju won na pastwisko gdzie teraz wystawiam kosteczkę kukurydzy, mleko...podskoczyło w zbiorniku smile. właśnie skończyłem gruntowne mycie sodą kaustyczną, błysk jest teraz.
Koseś jak ty tyle zwierzaków opanowujesz? Szacun.
Puszczasz na pastwisko w sezonie?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

65

Wszystko cały rok tak ja napisałem gdyż nie mam pod ręką żadnych pastwisk ,i w moich stronach zauważyłem że ludziska zaczynają cały rok trzymać dojne na oborze .A bydło to dopiero część moich zwierzaków bo mam trzodę 30 macior w cyklu zamkniętym i to wszystko ogarniam z żoną .

66

No to wielki szacun, przede wszystkim dla żony, bo moja nie wykazuje żadnego zainteresowania gospodarstwem, no chyba, że jakieś przelewy przychodzące... big_smile

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

67

Niektóre Kobiety rozumieją pracę swojego męża i chcą pomóc mu.. a niektóre nie smile i trzeba z tym się godzić panowie smile

Panowie mam obok chlewa zbiornik na gnojowicę połączony z odpływem w chlewie ok 25-30cm od posadzki głebiej idzie rura do tego. I gdy robiąc ruszta jak można by było zrobić żeby gnojowica płyneła do tego zbiornika. Na jaką głebokość robić kanały ? I czy odchody by nie zostawały na dnie wtedy ?? Macie panowie jakiś pomysł na rozwiązanie tego ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

68

Studzienka przelewowa.

69

Zdała by egzamin taka studzienka ??

+33 / -0 (chyba wink)

70

Oglądałem kilkanaście obór i na moje mięsne jednak głęboka ściółka wolnostanowiskowa, tylko teraz sie zastanawiam czy murowane ściany czy drewno, ma ktoś jakie spostrzeżenia co do obory z drewna???

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

71

ja mam jedno - byki kontra drewno ? Do pewnej wysokości murowane a góra jak wolisz - drewno, blacha ...
W stodole mam wygrodzenia drewniane to potrafią belki 20x20 powygryzać.

gg 5118068

72

@Karol323 a tego typu ?
http://www.youtube.com/watch?v=HKE8j0LY0b0

73

no oglądając ten film myślałem sobie czy odchody(wszystkie) z pod ruszt wpłyną do rur ?? Czy po kilku miesiącach czy latach nie trzeba wyjmować wszystkich ruszt i wybierac to co pozostało ??

74

Po to się mixuje przed spuszczeniem

75

no może i tak ale na tak dużej powierzchni wszystkiego nie wimixuje

A jak to jest z wiatami na bydło? Chciałbym postawić taką z 200m2. Tylko słupy, dach i zabudowana ściana. trzeba się starac o warunki zabudowy, pozwolenia czy tylko zgłoszenie wystarczy?

77

niewydostanieszsie niestety to nie takie proste, dowiedz się czy na Twoją działkę jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, powiedzą to w gminie. Jeśli nie to ułatwia sprawę. Musisz też niestety załatwić sobie projekt na tę wiatę. Najpierw musisz zamówić u geodety mapę do celów projektowych na której projektant wrysuje tę wiatę. Potem z tym starasz się o pozwolenie na budowę. Według prawa wszystko co ma fundamenty, nawet pod słupy musi mieć pozwolenie na budowę. Po nowym roku spytam się szefa i napiszę co musisz zrobić po kolei.

78

Ile narobi 20 byków (od 1 do 3 lat) ? 25 m3 starczyło by na 3-4 miesiące ? Chodzi mi o wszystko czyli ile się tego narobi gdy stoją na rusztach. Wie ktoś ? wink

79

kilka dni temu poczułem się jak Ci kolesie na zawodach w łapaniu cielaków. Musiałem zgonić z pastwiska 15 byków w przedziale wagowym 450-500 kg i 10 w przedziale 400-450. Niby nic wielkiego bo mniejsze do kojca luzem ale za to większe na łańcuch. Od małego chodziły luzem i nigdy nie były wiązane. Jak już udało się je powiązać to dosłownie po 15 min szarpania chwyciły się do żarcia i spokojnie leżą natomiast te luzem cały czas się siłują i jest jeden młyn. Z bydłem zawsze jest wesoło.

gg 5118068

80

A to tak my zganialiśmy 5 jałowek z pola to wtedy jest masakra takie po 200-300kg dzicz sama.. Jedną wiekszą złapałem i szedłem a reszta biegała i nie patrzą gdzie idzie jedna tylko aby dalej zapier.... A potem połapane i stoją w stodole sobie. Z jałówkami jest gorzej niż z bykami, Te Co mówisz Byki mniejsze  400kg to jeszcze mają świra a te starsze już trochę spokojniejsze są na bank, znajomy chowa to mówi że takie 300-450kg najgorsze a potem jak już 600kg to trochę lepiej. Zanim młode się poustawiają luzem kto gdzie rządzi to będzie kupa czasu smile Wesoło jest i to czasami bardzo a czasami nic do śmiechu jak ostatnio u nas macica dla jednej wyszła po porodzie. To jest masakra, nie tylko widok ale też i ile trzeba się namęczyć w 4 chłopa

+33 / -0 (chyba wink)