81

Odp: saletra czy saletrzak jaka roznica

Myślę że o nasze , może potrzebują kasę na Euro albo na do finansowanie Unii - tacy współcześni ROBIN CHUDZI , zabrać biednym dać bogatym .

82

scoda19 napisał/a:

marcin80 poczytaj o nowym moczniku Monolith 46

Jakie macie opinie na temat tego nawozu? I ile on kosztuje, bo w necie jest dużo ale jakichś tam konkretniejszych cen nie ma...

83

ja go kupiłem po 1400 ale to było w wrześniu teraz to pewnie 1800

84

Krzysiek napisał/a:

Niech mnie ktoś oświeci....
Bombay pisze "Saletra ma 17% azotu amonowego i 17%azoty azotanowego. jest to nawoz bardzo szybko dzialajcy. Natomiast saletzrak ma 13.5 amonowego i 13.5azotanowego i dodatek magnezu i wapnia. saletrzak ma to dosiebie ze najlepiejjest go przykryc w tym wypadku jesli siejemy na oziminy to przebronowac. "
Nie wiem o co chodzi z tym przykrywaniem i stratami?
Przecież oba nawozy mają taki sam azot ( formy), nawet w takich samych proporcjach , tylko saletrzak ma dodatki.
To czemu maja być jakieś straty azotu ? czemu?
Nie czepiam się, pytam, bo nie wiem, a zamiast saletry kupiłem saletrzak 7,5t ......

Krzysiek jak u Ciebie sprawdził się saletrzak? Też kupiłem na wiosnę mimo, że ojciec puka mi się w czoło.... Mimo tego, że też przed zakupem myślałem, czemu ludzie mówią, że saletrzak trzeba przykryć ziemią i ogólnie straty nawozu. Przecież mają te same formy azotu. Kupiłem z racji na wapń i magnez. saletrzak 4.33 a saletra 4.40 zł za kilogram czystego składnika czyli moim zdaniem dobrze wychodzi. Biorąc pod uwagę że nie zakwasza ziemi i ma magnez.

85

Bardzo dobry nawóz, nadaje się szczególmie na na słabe gleby, nie wypłukuje się szybko do głębszych warstw. Wada trzeba szybko wysiać wiosną bo z powodu innej struktury granuli jest pózniej dostępny dla roślin niż saletra ale dostarcza cennego wapnia i  siarki gdy kupimy wersje z siarka np. Canwil S. Od lat stosuje, saletrzak to u mnie podstawa na moje piaski .

86

Grzegorz 89 - salerzak  jest dobrym nawozem   stosowanym  nawet prze zemnie  a stosuję  go w uprawie ziemniaka  -  duża przyswajalnośc  przez system korzeniowy  dlugi okres  pobierania  przez roślinę azotu  i mikro elementow    -  wg  jest 100% od saletry   Namów ojca  by poczytal o saletrzaku? Ja  nigdy nie stosuję saletry   po prostu nie znam tego nawozu   i  na swoim polu    stosuje jeszcze  mocznik   to tez dobry nawóz!

87

Ano tak się sprawdził że na kolejny sezon też będzie saletrzak.
Zboża sypały.....
Różnica pomiędzy saletrą a saletrzakiem jest przy bardzo małych dawkach. Kiedy walisz 250-300 kg naraz granul jest na tyle dużo...... .
A że się dużej rozkłada to według mnie bujda. Saletrzak może następnego dnia leży na pow. ziemi ale z granulki został tylko tak zwany wypełniacz. Oczywiście kiedy jest sucho Po 24 godzinach kulka będzie cała. Ale ja stosuje nawóz wyłącznie przed deszczem. Obserwuje radary pogodowe i nawóz idzie kiedy chmura jest tuż tuż.
Co z tego że saletra się rozłoży od rosy. NA powierzchni gleby tworzy się taka cienka warstewka azotu czasami widać taki nalot ale migracja azotu w tym momencie zatrzymała się, a zaczęło parowanie......
No i jeszcze jedna zaleta saletrzaka według producenta można go rozsiać na 40m według mnie to prawda moim klamotem A-804 bez problemu rzucam na 24m tj jadę jedną ścieżką a nawóz dolatuje do drugiej 12m dalej i to przy 1400 obr.
Mocznik to tylko w opryskiwacz rozsiewaczem to głupota.... nie obrażając nikogo

88

mocznik nie jest taki zły   w jednej dawce jako papu dla rzepaku i juz jest mu dobrze ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

89

Wojtas pewnie masz racje ja skupiłem się na zbożach. O rzepaku i ziemniaku za dużo nie wiem

90

ja na zboża i rzepak daję tylko saletrę... jedynie mocznika trochę do opryskiwacza jak potrzeba

91

W ubieglym roku stosowalem saletre wapniowa can i yara mila fosforowo potasowe.W tym roku na pierwsza dawke pojdzie zwykla saletra,a pozniej can.Plony mialem w okolicy 3,5 tony,ale na to jak ta pszenica wygladala po zimie i tak wyszlo dobrze.Wygladala na 2 tony.Za to ziarno bylo ciemne,ciezkie i lapala wszystkie parametry.Na przyczepie d47 z nadstawkami 8 ton wchodzilo.

92

No właśnie siedziałem przy komputerze ze 3 wieczory i czytałem. Nikogo przecież nie doradzisz się. Zainteresowałem się jak kosiłem u sąsiada pszenicę Zawiszę i mówił że dwa lata temu na hektar dał 3 rozrzutniki pomiotu , a na wiosnę 250 kg saletrzaku. Sypała mu z 5.5t. Dla mnie rewelacja. Ja kupiłem po 300 kg na ha saletrzaku, ale jeszcze chyba dokupię po 100 kg może właśnie saletry na później. Albo w opryskiwacz mocznika i przejadę się ze 3 razy dolistnie. W zeszłym roku mocznik w roztworze na rzepaku sprawdził się rewelacyjnie.

93

Bardzo ciekawy jest saletrzak z Węgier.
http://www.nitrogenpolska.pl/pdf/NT_karta_saletrzak.pdf
dwa ostatnie lata siałem go wiosną choc w zeszłyn roku cena wyrównała się z polskim saletrzakiem ale efekt bardzo ładny polecam.