441

Odp: Generalny remont

traktor napisał/a:

Kto z Was montowal  zestaw naprawczy made in China lub Hungary  jak one sie spisują  po dotarciu   pewnie bedę  musial kupić  bo oryginałów nie ma

Węgierskich, czyli tak na prawdę chińskich(GMP), sprzedałem kilkadziesiąt i chodzą, przeważnie w kombajnach, ale też w kilkunastu traktorach i nie ma kłopotu. Może nie będą tak wytrzymałe, ale kto wie, wszystko się może zdarzyć.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

442

Sąsiadowi w chińskim tłoku zrobiła się dziura po roku pracy na 24ha.
W tulejach nie zauważył nadmiernego zużycia.
tulejki korbowodów okazały się z ???? k.... no marchewka to nie jest guma?
Traktor spokojnie może uda Ci się i wymienisz pierścienie i starczy.
A o części pytaj u Piotra zapłacisz raz.
Jako ciekawostkę dodam że robiłem  remont kapitalny MF 3 cyl bez wału ( tylko panewki)
plus kilka rzeczy wokół silnika rachunek 7000zł po odpaleniu szczęka opada !!! wszystkie części z górnej półki nie z chin
Jak będziesz chciał kupować te chinskie  to lepiej przelej pieniądze na moje konto

443

Niestety  wymiana pierscieni  już nic nie daje   tuleje i tłoki sa zajechane  na amen  - tylko  wymiana słupków  daje możliwośc   eksploatacji  tego silnika   w sposób ekonomiczny  wał jest ok-  Zdania sa podzielone co do jakości tych zestawów  Panków  i Pszenno  je zachwalaja  ale wiadomo ?.... obrót -

444

ja do c330 założyłem hungary i ciagnie już 3 lata orki na 20ha dopiero w tym roku zt323 i nie widzę najmniejszego problemu

nie wszystko złoto co się świeci

445 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-11-21 10:40:16)

Z zestawami naprawczymi jest jak w totolotku. Nawet tym najlepszym zdarzy się czasem wpadka, ważne żeby umieć wychwycić ją przed kupnem takiego zestawu, albo najpóźniej przez założeniem go do silnika. I wcale nie dotyczy to tylko IFY, ale wszystkich części do wszystkich maszyn i urządzeń na całym świecie. Później najważniejsze jest to, aby złożyć to wszystko razem tak jak trzeba, bo inaczej nawet na najlepszych dostępnych zestawach naprawczych, silnik za długo nie popracuje. Nie wspominając już o korbowodach i tulejkach korbowodowych. To kolejny temat rzeka... Jak byś chciał oryginalne tulejki, to dostaniesz je np. tu - http://allegro.pl/tulejka-korbwodowa-if … 63761.html . Mała autoreklama, ale niestety nigdzie indziej ich nie dostaniesz.

Krzysiek napisał/a:

Sąsiadowi w chińskim tłoku zrobiła się dziura po roku pracy na 24ha.
...

Tu wystarczy mały błąd przy składaniu wtryskiwacza, lub jego jakaś usterka i też nie wytrzyma tego nawet tłok żeliwny, a co dopiero aluminiowy...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

446

Zgadzam sie z Piotrem K  podstawa   to zlożenie  tego  silnika zgodnie  tak jak go konstruktor  zaprojektował   i detale sa doś istotne   Lubie silniki robić  robilem ich  sporo  ale Ife  robię po raz pierwszy  ot takie moje hobby?  Kopalnią wiedzy w tym temacie  jesteś Ty  i Slawek 42  przekopalem caly dział   i dzieki wam obu poznalem  niuanse tego silnika  i  przy demontażu i teraz montazu  wasze sugestie fachowe się potwierdzaja dlatego  Tobie Piotr K - i Sławek 42  daję wielkiego + !!!!

447

Dzięki Traktor. Jestem trochę zaskoczony.

448

Sławek  - dobra literatura jest  zawsze czytana bez wzgledu  na czas kiedy  powstala

449

Dzięki traktor smile

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

450

Tulejki korbowodowe sa w dobrym stanie - jedynie co to przycinam pierścienie są za długie nie składają się w tuleji   zestaw GMP-  Pytanie  techniczne - jak dlugo ten silnik docierać  -  panewki i wał  nie ruszane   sa w dobrym stanie ?

451

Nigdy się nie docina pierścieni gdyż wtedy z pierścienia robi się owal i nie dolega idealnie do tulei ,to wygląda tak jak byś kupił pierścienie nad wymiarowe do tulei po szlifie .

452 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-11-26 09:47:05)

traktor napisał/a:

... jedynie co to przycinam pierścienie są za długie nie składają się w tuleji   zestaw GMP...

A ostrzegałem Cię prędzej, żeby wszystko dokładnie sprawdzić na etapie zakupu....
Skoro pierścienie były na inny szlif, to najprościej było je oddać i nic nie docinać. Teraz ani już ich nie możesz zamienić, ani nie masz pewności czy będą dobrze się sprawowały, no i nie masz na nie już żadnej gwarancji. Z drugiej strony tu jest dość duża średnica tulei i pierścieni (jedna z największych w tego typu silnikach) i takie przeszlifowanie, pod warunkiem, że będzie to przeskok tylko o jeden szlif, niesie za sobą trochę mniejsze ryzyko niż takie manewry w mniejszych silnikach, gdzie to już jest niedopuszczalne, tak jak mówi koseś.

traktor napisał/a:

Pytanie  techniczne - jak długo ten silnik docierać  -  panewki i wał  nie ruszane   sa w dobrym stanie ?

Tu cofnij się o kilka stron w tym wątku i weź poprawkę tylko na same pierścienie -  http://fortschritt.p2a.pl/profile.php?id=155 .

Dla utrwalenie wrzucę to jeszcze raz, bo niestety są z tym poważne problemy.

PiotrK napisał/a:

Jeśli chodzi o samo docieranie, no to wiadomo, każdy silnik, obojętnie czy to nowy czy po remoncie, trzeba dobrze dotrzeć. Prawidłowe obchodzenie się silnikiem w tym czasie bardzo wpływa na jego trwałość. Jedni docierają silniki dłużej, inni krócej, ale w tym okresie generalnie obowiązują następujące zasady:
- po uruchomieniu, po krótkotrwałej pracy na biegu jałowym, silnik rozgrzewać na małym obciążeniu i unikać w tym czasie niepotrzebnego biegu jałowego (to dotyczy również późniejszej eksploatacji),
- nie zwiększać obrotów, gdy silnik jest zimny – olej jest jeszcze za gęsty i może nastąpić zatarcie silnika.
- zmieniać często obciążenie i w miarę możliwości prędkość obrotową silnika,
- nie jeździć na niskich obrotach z wysokim obciążeniem
- przy niedużym obciążeniu używać tylko średnich i wysokich obrotów – w tym przypadku są one nieszkodliwe,
- przestrzegać koniecznie parametrów pracy silnika,
- w czasie pierwszych 50-ciu godzin pracy jeździć tylko przez krótki czas na pełnym obciążeniu,
- po 50-ciu godzinach pracy zwiększać powoli udziały pełnego obciążenia,
- w okresie docierania, zwłaszcza podczas pierwszych 30-tu godzin pracy silnika występuje zwiększone zużycie oleju silnikowego i w związku z tym, w tym czasie należy bacznie kontrolować stan oleju i dolewać go w miarę potrzeb.
- początkowe większe zużycie oleju stabilizuje się po ok. 100 godzinach pracy silnika.
- po dłuższej i cięższej pracy silnika przed jego zatrzymaniem i po przełączeniu na bieg jałowy odczekać ok. 2 – 3 minut i dopiero wtedy wyłączyć silnik.

Dopuszczalne zużycie oleju po okresie docierania leży poniżej 1,2% zużycia paliwa.

Tyle mówi teoria i instrukcja obsługi, a jak jest w praktyce, to sami wiecie wink Znam przypadki, gdzie po remoncie człowiek od razu zapinał do traktora pług i szedł w orkę na cały dzień, i tak kilka dni pod rząd. Było to zabójcze dla silnika ale jak to mówią, jak kto dba, tak ma.

Generalnie, chociaż przez te pierwsze 50 godzin pracy, z silnikiem należy obchodzić się jak z panną w pierwszych 50-ciu godzinach znajomości. Delikatnie i z umiarem, i raczej nie należy iść w tym czasie na całość. Potem będziesz już mógł korzystać na maksa i to z wzajemnością wink

www.rajstop.pl

453

No coż  nauka nie idzie  w las  istotnie   pierścienie  byly większe   musialem  je przyciąc   takie były w komplecie-  i nie zwrócilem na to uwagi  - szczeliny  zamkow wyszly mi po włożęniu do tuleji  około 3 mm sprawdzalem  po zalożeniu  opaski na tłok   co do docierania  wszystko zrozumialem-   pytalem  dlatego   gdyż jest to silnik ify   i wydawało  mi sie że  wymaga specjalnej dbałości  w tym okresie pracy ? PiotrzeK - zaspokoileś  moją ciekawość  i niewiedzę w tym problemie-  dzieki!

454

traktor końcówki pierścieni tłokowych są oddalone od siebie o 3mm? z lekka przesadziłeś, a dokładniej o jakieś 10razy.... o ile dobrze pamiętam to w ifie ma być od 0,2 do 0,4 mm.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

455

Traktor chyba miał na myśli że na zakład.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

456

No i stąd biorą się opinie na temat tych silników jak ktoś bez wiedzy remontuje silnik i pół biedy jak sam go będzie użytkował ale jak go sprzeda?

457

scoda19-   opinię o tym silniku mam dobrą    ten silnik robię 1 raz dlatego  sie  w niektórych  problemach informowalem  na forum   Ja  prawdopodobnie  w przeciwieństwie do ciebie   zrobiłem  wiele silników  łacznie   z perkinsem !  a  Tobie brakuje wiedzy w ocenie czyjejś osoby snując opinie  nie przeczytawszy  calej  wymiany  informacji  w tym temacie  -   Więcej  zrozumienia w wydawaniu opinii o kimś  kogo się tak zupelnie  nie zna do końca -  pozdrawiam  Traktor !   ps-  robilem to dla siebie  nie na sprzedaż !

458

Niby tyle silników robiłeś a takie błędy popełniasz to opinia sama się nasuwa jaki jesteś fachman a tak prawdę mówiąc to nie liczy się ilość tylko jakość bo ci co robili na ilość to już ich niema.Zastanawiam się czemu się tak oburzyłeś ja tylko wyraziłem swoją opinie na demokratycznym forum ...???

459

jak  tak bedzisz wyrazał swoja opinie   to nikt tu nie będzie sie informowal   na tym demokratycznym forum  a jakie bledy  popelnilem  wg Ciebie - skoro silnik chodzi  nie  widziałeś   jak go robilem  to dlaczego   mnie obrażasz   po raz drugi   Wy daje mi sie ze jesteś supermenem  niskich lotów- ktoremu  sie wydaje  że wszystko wie  a tak naprawdę nic  poza szyderstwem !

460

Traktor wyluzuj trochę nie ma za co się tak obrażać i czepiać. Każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii. Z resztą w 456 poście Scoda nie zwrócił uwagi tylko i wyłącznie na Ciebie tylko ogólnie na ludzi co sami naprawiają i gdzieś im się noga podwinie, przy okazji. Nie jestem jednostronny ale Scoda to dobry kolega i nieraz poratował dobrą radą. Nie chciałbym aby to miejsce zamieniło się w bezsensowną szarpaninę jak na AF czy pod jakimś beznadziejnym filmikiem na YouTobe dzieciaki sobie wrzucają.Trzymajmy poziom tego forum.