Temat: Wysłodki buraczane

witam mam takie pytanie co zrobić żeby wysłodki nie pleśniały ? okrywam zaraz po przywiezieniu folia nigdzie nie dziurawa przyciśnięte oponami a dół ziemią i tak już mam od 3 lat co roku jak wybieram to są takie bryły i w środku tych brył spleśniałe.... odchodzi mi zawsze jakieś ćwierć pryzmy co robić żeby temu zapobiec ? :uuuu:

2

Odp: Wysłodki buraczane

Posypać zytem i niech to rosnie. Nie zepsuje ci sie wiecej niz kilkanaście centymetrów. Jakieś kilkaset kilogramów a nie jak mówisz cwierc pryzmy.

3

to mam te wysłodki posypać tym żytem i nie przykrywać folią czy jak ? objaśnij dokładniej.

4

ile u was kosztuje tona wysłodków 10%sm

5

Krzychu skąd bierzesz wysłodki?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

6 Ostatnio edytowany przez krzychu (2012-12-05 18:25:50)

ostatnio  przywoziła mi firma a kiedyś to się starem woziło samemu przykryte były tylko słomą zgniło ze 20 cm z wierzchu reszta zawsze była ok.

7

Posypać folie  żytem  - po co to kupujesz ? nie lepiej zasiać  kukurydzę ? czy jak ja wydzierżawić jakiś hektar łąki ... he ...

8

kukurydzy sieje 6 hektarów łąki też mam ale na ponad 30 sztuk to paszy idzie masa.

9

Ok rozumiem  .

10

a u nas płacą  czasami by się tego pozbyć ...  masakra ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11 Ostatnio edytowany przez Bendek (2012-12-05 18:55:40)

Andrzej u nas kupić czy wydzierżawić to daj spokój tu jest centralna Polska u mnie np. to ludzie sie chcą zabić o ziemie. Nie znajdziesz ugoru jak w Twoich stronach.... 35-40 hektar...

btw. Po ile płaciłeś te wysłodki? Mam buraków ze 30 ton ale trzeba by dokupić jakiejś paszy...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

12

andrzej612b napisał/a:

Posypać folie  żytem  - po co to kupujesz ? nie lepiej zasiać  kukurydzę ? czy jak ja wydzierżawić jakiś hektar łąki ... he ...

???? Folię żytem????? Weż endru jaśniej napisz, co do przykrywania słomą to dziwny pomysł, przecież do środka dostaje się powietrze, to całą pryzmę powinien szlag trafić, he he chyba że nie zdąży P.
Co do problemu pleśnienia opisanego na początku to u mnie było tak samo, problem zginął jak  zginęły wysłodki.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

13

No tak  - to za czołem temat - he  - na moje to wysłodków nie kupować a jeśli to je przykryć piaskiem  czy oponami, co do przykrywania  ziarnem żyta ,to był wymysł  komunizmu i chodziło o to by żyto  z kiełkowało i przygniotło pryzmę , co do ziemi jak pisał Bendek to u mnie też brak a są to tereny -  staropolskie że tak  powiem - może ktoś słyszał np.  o Krojantach czy o Czersku ...

14

u mnie ugoru nie znajdziesz dzierżawy te co mam to wszytko od sąsiadów lub znajomych... a co do słomy to kiedyś każdy tak przykrywał i mniej się psuło jak teraz...  Bendek jakieś te buraki siejesz pastewne czy cukrowe ? czym je wybierasz i jak skarmiasz.

15

żeby dobrze przechowywać wysłodki to najlepiej załadować je w rękaw foliowy prasą... kumpel już tak od ładnych paru lat robi i zero odpadu... coś chyba 18 zł brali od tony

E 516 na części
Telefon 695 076 269

16

panowie gniją  wytłoki przez to że są  przywożone prawie suche ... kiedyś jak były wytłoki to aż z przyczepy się lało .. zakisło we włąsnym soku i było ok   w spółdzielni robią na 2 sposoby  jeden  to pakują w rękaw a drugi to  ładują w silos i   co parę tirów  wlewają w pryzmę  HTS-a  wody by  zakisły ...  jak są wytłoki mokre to przykrywają  folią przyciskają i gitara  po otwarciu pachnąco a nie smierdząco ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

17

andrzej612b napisał/a:

No tak  - to za czołem temat - he  - na moje to wysłodków nie kupować a jeśli to je przykryć piaskiem  czy oponami, co do przykrywania  ziarnem żyta ,to był wymysł  komunizmu i chodziło o to by żyto  z kiełkowało i przygniotło pryzmę , co do ziemi jak pisał Bendek to u mnie też brak a są to tereny -  staropolskie że tak  powiem - może ktoś słyszał np.  o Krojantach czy o Czersku ...

Może i wymysł komunizmu ale sie sprawdzał. Krzuchu posypa żytem i nie przykrywa juz niczym i oczywiscie zadnej folii.

18

no właśnie teraz są prawie suche kiedyś jak się wiozło starem to jak się na chwilę stanęło to pod autem kałuża... hmm przywiozą mi po niedzieli to mam jeszcze czas do namysłu jak je okryć i zakisić.

19

ja osobiście namawiał bym na rękaw, jeśli gdzieś w pobliżu jest ktoś kto świadczy takie usługi to nie ma się co zastanawiać. U mnie to dwie wioski dalej gościu ma taki sprzęt

E 516 na części
Telefon 695 076 269

20

tylko u nas nikt nie świadczy takich usług przynajmniej ja nie słyszałem...