21

Odp: Wysłodki buraczane

a ile chcesz tego w ogóle przywieźć?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

22

jakieś 60 ton.

23

no to ładowanie w pojedyncze worki od sianokiszonki odpada

E 516 na części
Telefon 695 076 269

24

Buraki pastewne sieje siewniczkiem becker, pryskam, i zbieram ręcznie roboty od cholery ale chyba nie ma tańszej paszy dla bydlaków....krowa powinna dostac troche okopowych wedlug mnie jak nie burak to ziemniak....

Ile płacisz za te wysłodki?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

25

wojtas napisał/a:

a u nas płacą  czasami by się tego pozbyć ...  masakra ..

z chęcią przyjmę i dam na dobrą wódeczkę, popojkę i zagdychę wink
mi dziś przywieźli to składam na płycie obornikowej i przykryje folią. Temperatura poniżej zera to dużych strat nie będzie.
Czy aby na pewno nie opłaca się ładować w worki ? 60 ton z czego ćwierć Ci się psuje czyli 15 ton. W workach się nie psuje czyli możesz zapakować 45 ton, nie mówię już o wygodzie zadawania zimą bo wcześniej można worek wstawić do obory aby rozmarzło. Wg mnie temat warty uwagi.

gg 5118068

26

no tak tylko czy worek sam w sobie od sianokiszonki wytrzyma? ja susząc kukurydzę przed wpuszczeniem jej do suszarni przepuszczam przez separator i odciągam połupane mokre ziarno, póżniej biorę tonowego bigbaga wycinam z niego całą górę i w środek wkładam worek od sianokiszonki, w tyn sposób u góry są szelki do transportowania

E 516 na części
Telefon 695 076 269

27

jeśli w workach to tylko w bigbag i do środka duży worek foliowy. Sama folia może i wytrzyma ale jeśli nie będziemy jej przenosić.

gg 5118068

28

i w sumie koszt ten sam co zakiszanie w rękawie bo big bag 10 zł a foliowy 8. Troche roboty by było ale za to bez strat

E 516 na części
Telefon 695 076 269

A jak jest z ceną wysłodków? I ile kosztuje transport np w moje strony? Najbliżej mam opalenice ale oni ładują z melasą w bele i chcą za sztuke 100zł. Ładnych parę lat temu ojciec kupił z Głogowa ale to od kogos kto siał buraki a nie miał zwierząt i nie bardzo miał co z wysłodkami zrobić. Może bym wziął 30-60 ton tylko wszystko zalezy za ile...

30

tylko że u mnie w promieniu 40 kilometrów nikt nie ma sprzętu do zakiszania w rękaw sad trzeba sobie radzić w inny sposób.
Co do ceny to patrząc na ogłoszenia kształtuje się na poziomie 20-25 zł/tona + transport.

gg 5118068

31

Krzychu- znajdż w okolicy lekki ciągnik z przednim napedem np 7245 .Pryzmę usyp podłużną i boki ubij przedmimi kołami ciągnika.Nie próbuj wjerzdżać całym ciągnikiem bo sie  pryzma rozpłynie.Jeszcze lepiej jak by z przodu były opony radialne.Potem  folia i ziemia .U mnie to działa a raczej działało bo w tym roku nie kupowałem.A co do braku paszy-jesienią siej żyto (możesz zgłosić jako poplon) w maju skoś na kiszonkę potem zasiek kuku.Dwa plony z jednego pola.Niekturzy mówią ze zmniejsza sie wtedy plon kuku ale z tym różnie bywa.

32

wcześniej zawsze tak robiłem że na jesień żyto i skoszone wiosną na kiszonkę a później jeszcze kuku na kiszonkę. 2 lata temu zasiałem kuku 1 czerwca a rok pasował to jak znajomy mi kosił jaguarem to mówił że największa jaką kosił w tym sezonie. jak tylko rok przypasi to plon jest git

E 516 na części
Telefon 695 076 269

33

cena około 3.500 za dwa zestawy ale dokładnie się dowiem jak mi przywiezie... Bendek a czym tniesz te buraki ? a co do zbioru to neptunem by się nie dało wybrać ?

Ja też sieje buraki pastewne. Neptunem nie bardzo bo w tym roku mi porosły giganty i do tego sieje takie co wystają całe z ziemi. Są niby odmiany co są zagłębione jak cukruwa i takie można zbierać mechanicznie, ale wydajność dużo mniejsza od "normalnych"

35

a czym je tniesz kolego ? bo chyba całych nie skarmiasz no i jak je przechowujesz ? w kopcu jakimś ciepłym pomieszczeniu ?

36

W tym roku pierwszy raz nie miałem pastewnych,a tak były od zawsze 0,3-1 ha ale zrobiło się za dużo bydła no i kręgosłup już nie ten.Ja przechowywałem je w oborze,miałem wydzielony boks na ok 50 ton a reszte w kopiec,w oborze mogły leżeć do połowy marca-potem już rosły.Dawałem zawsze całe do żarcia i nawet małe cielaki dobrze sobie z nimi radziły,tu nie ma problemu.Sąsiad z drugiej wsi kombinował kopać neptunem,liście ściął ręcznie,bo neptun wszystko przewracał nawet te półcukrowe a kopać szło dość dobrze tylko były tak obite że jedynie mógł to sfutrować na bieżąco.

Ja mam maszynkę- jemioła czy jakoś podobnie a przechowuje w kopcu, nakrywam tylko słomą. burak o wiele lepiej się przechowuje niż ziemniak czy marchew.

38

a nie wiesz czy teraz można kupić nową taką maszynkę ja miałem kiedyś dwie ale poszły na złom bo już buraków się nie siało.

39

A myślałeś o czymś takim jak benzoesan sodu? W naszych okolicach spryskiwali benzoesanem młóto browarniane i był spokój , bez tego gniło w lecie

40

Co do młóta to ja robie tak- przywozi w nocy, rano formuje pryzme, a przykrywam wieczorem, plandeką takim dużym banerem, i osypuje całość ziemią tylko cieniutko i nawet w lecie miałem ze dwie taczki odpadu nie więcej....

Buraki tne maszynką specjalną, tą z dawnych lat, kopę ręcznie niestety ale rodzina pomaga więc nie jest źle... liście zbierającą na kiszonke... piwnice mam na niecałe 30 ton....a reszte w stodole i pasę do mrozów...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726