Temat: nie potrzebna łąka

Panowie
Mam 0,6ha łąki nic tam nie robię dopłat na nią nie dostaję a podatek trzeba płacić
Zastanawiam się co z tym zrobić.
Zbierać siano i sprzedawać? Trochę tego mało by zainteresować właścicieli krów ( we wsi są dwie i mają co jeść). Zaorać i siać zboża? Teren wiosną często jest w połowie zalany. No mógłbym ten problem rozwiązać ale czy warto?
Pytanie do was pomijając aspekt wody, jak na takiej łąkowej ziemi udają się inne uprawy.
Mam małe doświadczenie  rolnicze. Generalnie struktura gleby jest ciekawa nie jest to jakieś torfowisko. 50 m dalej jest staw

2

Odp: nie potrzebna łąka

może jakieś warzywka? miałbyś z kąt wziąć wodę do podlewania.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

3

Wydzierżawić , wziąć kasę z dopłat - i po problemie a tak bez żartów jeśli teren podmokły to szkoda zachodu by to orać , bo jak to potem z kosić .

4

warzywka to koło domu a do tego poletka mam 2 km po dołach. Z wodą sobie poradzę  osuszę to.

5

Albo  drugi staw zrobić smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

6

no drugi staw, wpuścić ryby i futrować wydry smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7

staw nie znam się na rybach nawet. Wędkę miałem w reku 2 razy w życiu.
A kłusownicy z okolicy już namierzyli ten wątek i szykują sprzęt

8

No to Krzysiek nie masz problemu - rybki my zjemy a wódeczkę przywieziemy - ha ... -

9

Dzięki za wszystkie rady biorę szpadel idę kopać big_smile

10

Zasadź las.A może nawet nie będziesz musiał go zadzić -olchy same sie rozsiewają.Potem przed upływem 5 lat jako samosiejki wycinaj je na opał.

11

krzysiek dowiec się w ARiMR bo miało wejść w przyszłym roku że jakaś powieszchnia gospodarstwa ma być wyłączona z produkcj na rzecz ochrony krajobrazu i środowiska czy jakośtak to byś miał gotowy kawałek . A jaka to powieszchnia to pewnie będzie uzależnione od powieszchni gospodarstwa.

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

12

z tą olchą nie jest głupie. przez 5 lat to już ładne krzoki z tego będą, przepuściłbyś przez rębak i gotowy opał a po 5 latach odrośnie na nowo

E 516 na części
Telefon 695 076 269

13

siano dla gryzoni i na allegro? :hmmm: