1 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2012-12-08 13:14:54)

Temat: Kwota mleczna

Witam, jak w temacie czyli kupię Kwotę mleczna w ilości 15 tys kg . cena jak najniższa czyli nie dam więcej jak 25 gr.

nie wiem kto na tym zarabia, chyba tylko spekulanci, w zeszłym roku kwotowym ceny w naszym rejonie były w granicach 0,03-0,15 a teraz od 30 się zaczynają..... przebitka nawet o 1000% a wszystko za sprawą informacji o tym ze Polska przekroczy krajową kwotę podaną już w sierpni, dodam ze jakiekolwiek ruchy na rynku kwotowym można dokonywać dop od sierpnia. a w dodatku nakręca wszystkich wizja placenia kar w wysokości 1.2PLN za kazdy kilogram powyżej kwoty, ja swoją kwotę (15 tys) wykorzystałem 10 października, ok 4 tys będę mógł kupić od sąsiada ale reszty mi brak. mam znajomego co ma 11 tys kwoty bezpośredniej, da się to przerobić na hurtową ?

pozdrawiam

znalazłem http://www.arr.gov.pl/data/00069/kml_p9_f1.pdf
czas do końca grudnia

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-12-08 13:52:37)

Odp: Kwota mleczna

da sie bezproblemowo dzwoń do arr i wszystko powiedzą, pójdzie gładko, sąsiad taką konwersję robił jakiś czas temu.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

Pewnie, ze się da, bez kłopotu, a jak chcesz to ja mam coś koło 1300kg indywidualnej i możemy się dogadać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

Marku jeżeli ci zbywa to na pewno się dogadamy :beer:

Case Magnum 7210, MF 38

5

Od dawna, Zapraszam!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

6

No no wiem coś o Tym. Ja potrzebuje 30tyś kg kwoty.. Bo później jak Polska przekroczy 3% czy ile to i rolnik co daje mleko przekroczy kwotę będzie potrącana złotówka.. Wtedy u mnie będzie mleko po 26gr za l ...  :uuuu:

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

7

musiał bym zadzwonić do znajomych, bo przewróciło im się gospodarstwo, a mieli ponad 300 000 kg, a teraz mają 16 krów to chyba im trochę zbywa.

8

wszystkie informancje mile widziane , chętnych na pewno jest więcej

Case Magnum 7210, MF 38

9

Jak to jest z tą konwersacja? Jak zloze do konca grudnia to i tak bede miał wieksza kwote dopiero na przyszły rok?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

10 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2012-12-12 23:36:23)

myślę że na ten rok kwotowy. tak jak z zakupem, jak do końca lutego kupisz to zwiększysz w obecnym roku kwotowym. Z tego co przeczytałem to jeżeli skonwertował byś tymczasowo to by było tylko do końca roku kwotowego, jeżeli stale to już by by było na stałe....

jutro jadę do wrocka do agencji, kupuje od kolesia kwotę mleczną, 11 tys. jest zawieszona, dlatego jedziemy żeby od razu odwiesić , kopić i zamienić na hurtową. będzie mi jeszcze potrzebne jakieś parę tysiaków.  mam prośbę do Ciebie Marku, pisałem na PW i na maila ale nie ma reakcji to możne nic nie doszło, proszę o kontakt, podaj numer albo dzwon na mój : 663I19649

byłem dzisiaj we wrocku i sie dowiedziałem :
jak się zawiesi kwotę to po 2 latach przepada
jak się kwotę odwiesi to przez 2 lata nie mozna z nią nic zrobić tzn: sprzedac , konwertować, zawiesić.

czyli dalej jestem w dupie ...

Case Magnum 7210, MF 38

11

Wczoraj w radiu powiedzieli " 1 Kwietnia 2015r zostaną zniesione kwoty mleczne " i pytanie takie... co robić? jak o tym myśleć ? rozwijać się produkować więcej mleka czy czekać co będzie czy pakować manatki bo z 25krowa dojnymi się zginie jak zacznie się lać mleko od gospodarzy co mają po 100-200krów i z zachodu będą brac mleko... ??

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

12 Ostatnio edytowany przez Thesyo (2014-10-04 11:37:01)

Co dalej nie wiadomo, ja pod koniec marca zmniejszam stado do około 8-10 sztuk, podejrzewam że po czerwcu (ostatnie wycielenia) stado przestanie istnieć, a szykuje mi się około 10 ha do kupna więc wolę to niż budować nową oborę. W moim wypadku albo nowa obora albo ziemia nie wydołam na wszystko, a i może będę mógł choć w niedzielę trochę więcej pospać, a jak coś to i gdzieś robotę się znajdzie. U nas w spółdzielni z 1168 dostawców zostało 692 dostawców w ciągu ostatnich dwu lat a mleka przybyło prawie 15%. Więc musisz się zastanowić co będzie dla Ciebie lepsze. :nie_wiem: