Temat: przebudowa obory

Witam, mam rozwalającą się oborę, na którą mam pozwolenie na rozbiórkę obora jest ( tzn. była smile ) wysoka, z oborą o której mówię sąsiaduje garaż który jest niższy od obory i ma dach jedno spadzisty. Po głowie mi chodzi zburzyć oborę do wysokości dachu garażu zrobić dach też jedno spadzisty tylko w drugą stronę, robiąc tak otrzymuje dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Tylko oczywiście łatwo się pisze i fajnie myśli. Bo zapewne taka przebudowa wymaga jakiś dokumentacji. Pytanie jest takie jakie papierki będą mi potrzebne i jaki będzie koszt dokumentacji. Ewentualnie może jakieś rady jak to zrobić aby było najmniej dokumentacji i koszty najmniejsze.

2

Odp: przebudowa obory

Pozwolenie na budowę tylko i wyłącznie. Do tego projekt indywidualny w cenie 2-4%wartości inwestycji. Mi za rozbudowę chlewni o 240mkw. najbardziej ambitny architekt krzyknął 15tyś za projekt (netto oczywiście).

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

3

Jak wyliczyć taką wartość, jeżeli w mim przypadku trzeba zburzyc górę, i zrobić dach. te same wymiare tylko niższe. No i dach jednospaadzisty, a był dwu.

4

To co chcesz zrobić to klasyfikuje się jako przebudowa istniejącego budynku, jak że nie zmieniasz obrysu zewnętrznego budynku, a tylko wysokość i rodzaj dachu. Zapytaj się w starostwie powiatowym w wydziale budownictwa. O ile pamiętam to wystarczy że projektant zrobi projekt nowej więźby dachowej. Jutro zapytam się sąsiada budowlańca i dam znać.

5

jak się rozwala tzn że jest stare. jak stare tzn że w żadnym urzędzie nie ma projektu tej budy.
NO! Pod sklepem wypic piwo  z sąsiadami rzucić tekst " ale mi się pić chciało, byłem w urzędzie załatwić pozwolenie na przebudowę ....."

I brać się do roboty. Zrobisz to raz dwa.

Legalnie taka przeróbka dachu z 1000 zł mi za 800 gość zrobił poddasze  teraz żałuje ze mu dałem mogłem robić samowolę.

6 Ostatnio edytowany przez kriss_222 (2012-12-22 10:50:30)

Tak mam zamiar przebudować , budynek jest stary z tego co wiem. Co do planów, nie mam pojęcia czy urząd ma, ale wiecie jak to jest. ostatnio składałem wniosek o rozbuórke obory, a oi mówia mi że tam nie ma obory smile hehe.

Może bym podszedł do urzedu i popytał o te plany ?. Jeśli nie maja to droga wolna smile

7

jak w urzedzie mogą być plany obory skoro mówią że tam nie ma obory?

Do roboty!

8

¬le mnie zrozumiałeś Krzysztof smile. chodzi o inna oborę taki przykład podałem jak to naszu urzędy działajom. Ta akurat jest, wiedzą o niej. Mam na nia nakaz rozbiurki, lub dokonnanie czynnosci remontowych. ten nakaz jest z 1999 r. w sume na mojego śp. Teścia.  czyli W sumie moge robić, tylko jagorsze jest to że chcem zmienic wysokość budynku, aby się nikt niedopatrzal, bo mi kare dopierniczą za samowolkę budowlaną.