201

Odp: Kukurydza Na Ziarno

516 wyciągnięty smile 1025 i JD6630 ledwie co dały rade. co do opoki to to że jest to odmiana kiszonkowa nie oznacza że ma mniejszy plon ziarna ale główny mankament to że bardzo słabo oddaje wodę przy suszeniu. teraz już zostało około 2 ha opoki a reszta to już ziarnówka, opoka pójdzie na gorzelnie a z resztą powinno iść ładnie na suszarnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

202

Fenol kolega kosił opokę na ziarno 3 tygodnie temu , plon 10 ton z ha przy 26 % wilgotności , ogólnie w tym sezonie u nas kukurydza nie szaleje z plonem za to nadrabia wilgotnością siana w kwietniu od 21 do 23 % za to siana 25 maja i fao 260 (póżno wzięta dzierżawa) 48 łuskana zkolby po kombajnie będzie ze 2% więcej.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

203

moja była siana 2 maja. całe życie się człowiek uczy, w przyszłym roku będe siać około połowy kwietnia oczywiście w zależności od pogody

E 516 na części
Telefon 695 076 269

204

koseś napisał/a:

Ogólnie to jest różnica czy zrobisz komuś łaskę czy laskę !!!

big_smile:D:D dobre.... i dosadne...

205

QQ zebrane plon 12 t z ha a wilgotność 34%.

206

Błażej a jakiej firmy ma przystawkę przy Case?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

207

np. przy moim jest capallo 12 rzedow  a dlaczego pytasz

208

z ciekawości pytałem, Calibra a co Ty masz za chabete że przystawka przy niej 12 rzędów?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

209

jakiś lex albo coś

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

210

Laszek napisał/a:

Błażej a jakiej firmy ma przystawkę przy Case?

olimac drago

211 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-12-22 18:23:01)

wiecie że ceny nasion poszły w górę? parę dni temu zamówiłem kukurydzę do siewu, płatność marzec, cena 334 za jednostkę 80 000 ziaren. mascotte kukurydza syngenty, 330 zł magitop który miałem ostatnio.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

212

też wczoraj już coś zamawialim, no cena na kukurydze jest to i cena za nasiona musi też iść w górę... Tak to już jest

E 516 na części
Telefon 695 076 269

213

koledzy to jest case 8010 axial flow

214

calibra o co ci chodzi ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

215

A najgorsze jest to że pioneer wyprzedał już tanie i bardzo popularne odmiany ,ogólnie to co polecacie na nowy sezon ?oczywiście mam na myśli odmiany na ziarno o fao nie większym niż 250.

216

ja biore nie wiecej jak fao 240. na próbe wziąłem jedną odmianę co ma 180 fao, plon wiadomo będzie mniejszy ale zobaczymy jak to będzie z wilgotnością. chemirol narazie nie spieszy się z kukurydzą

E 516 na części
Telefon 695 076 269

217

@ Wojtas cofnij się pare postów to zobaczysz

218

No wczoraj dostałem z centrali ulotki z nasionami i przy ubiegłym roku widać wiekszy wzrost cen. podpowiecie może jaką odmiane wybrać  na ziarno przy ziemi klasa IV ???

219

na pewno nie bierz ISANTO bo do samego zbioru będzie żywa i zielona łodyga, nawet niechętnie mróz ją bierze, przez to trzyma wilgoć mocno, ale na IV klasie to te 15 ton spokojnie byś miał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

220

A jakąś inna może ?