Temat: Usługi sieczkarnią

Mam pytanie do kolegów z polski południowej hodujących bydło, chodzi mi o to jakie byłoby zainteresowanie dotyczące wykonania usług sieczkarnia + 2-3 ciągniki ok 180km  z przyczepami T088 + ciągnik do ugniatania lub też samą sieczkarnią. bo tak myślę nad tym już dość dawno tylko muszę się dobrze rozeznać z racji sporej inwestycji bo sprzęt drogi . W moich okolicach jest sieczkarnia i kilku rolników ma problemy z odwożeniem, a ja chciałbym robić zbiór tak że rolnik pokazuje mi pole i silos, reszta go nieobchodzi lub samą sieczkarnią u mnie w okolicy byłoby w sumie ok 100-120ha ale to trochę mało dlatego muszę się zorientować czy będzie robota oczywiście w przystępnych cenach i solidnie.

2

Odp: Usługi sieczkarnią

U mnie sprzętu na jakąkolwiek usługę jest więcej niż chętnych

3

znajomy ma 3 jaguary na usługi i chyba 6 traktorów i do każdego T088, w tym roku kosił tak ze dwie mniejsze kosiły z 3 traktorami a ta największa 890 jeździła solo. Z tym że mówił że najlepiej jest jak jest cały zestaw bo jak czasem rolnicy podjerzdzają takimuj małymi toczkami to nie robota. w tym roku ponad 1500 hektarów skosili

E 516 na części
Telefon 695 076 269

4

Tak ja wiem są firmy co całą polskę obsługują tylko że u nas chłopy narzekają  bo jest niedaleko w Śląskim firma  co robi kompleksowo, ale nasze okolice zostawiają na koniec bo pierw koszą w czechach a nawet w rumunii a tu chodzi żeby kukurydza niebyła za sucha no co tu dużo mówić przychodzi czas i trzeba zbierać, a ten co ma sieczkarnie to też widzę że dużo stoi nią w polu bo transport nienadąża jak by nawet było czym wozić to znów na pryzmę mają małe ciągniki,dla przykładu znajomemu kosił tą sieczkarnią ,przestoje bo transport nienadąża ale i tak by szybciej nieszło bo do ugniatania 1224 z turem nienadążał i stwierdziłem że  Liaz na bliżniakach z łyżką by był idealny.

5

jeżeli miałby dobre sprzęgło to oczywiście

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6

u nas to na pryzmie jeździ ładowarką  JCB i po robocie jeszcze tylko dwa razy oblece raz przy razie ruskiem i wystarczy, odpadu nima

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7 Ostatnio edytowany przez kuba1055 (2013-01-02 19:20:08)

No jak miałem Liazke 240km to wysprzęglik dawał po d...pie. Tak teleskopówka bułaby ok tylko tak na początek to wiadomo pasowało jakiś niedrogi sprzęt a dobry to myślałem o liazie i do przyczep albo Case Magnum z 90-tych lat bo jest kilka tak do 70tys na allegro,albo JD 4755, no a sieczkarnie to Jaguar Mega z CU 450 to już za 120-140tys idzie kupić

8

co do sieczkarni to lepiej ciut dołóż i kup 840 albo 860 bo gościu sam mówił że porówniując do 690 to różnica jest duża, ta przystawka RU 450 jest ok ale kemper jeszcze lepsza. Z tym że dziobowym też koszom smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9

kuba1055 wysłałem ci wiadomość na pw ?

10

A sorki fakt nie CU tylko RU, no jeśli chodzi o 840-860 to lepiej bo nowsza konstrukcja, byłem na kupnie na wiosnę ale była to 800-ka silnik V6 merc, podbierak i rzędowy 4-ka,ale bez napędu 4x4, a mi chodzi o to żeby był , maszyna super zadbana jeden właściciel-spółdzielnia w Osieku koło Wadowic jeden kierowca był do niej chyba nawet kierownik , no ale na usługi odpada trochę mała. diablo dostałem i wysłałem Tobie wiad.

11

Zamiast większego sprzętu lepiej zrobić 2 pryzmy

12

ha kuba jak masz problem z nadmiarem kasy to weź się podziel...  no chyba że część sprzętu już masz albo są widoki, bo jeśli nie to wysokie koszty sprzętu i utrzymania go mogą pożreć ewentualny zysk.

Ale tak z drugiej strony to się dziwię, załóżmy że chłop ma 25-50h kuku i co, jemu bardziej się opłaca wynająć full serwis niż samemu rżnąć?

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

13

tylko skoro ktoś tyle sieje to musi mieć dużo bydła i roboty a jak nie lubi za dużo siedzieć w maszynach to woli wynająć i spokój, a druga sprawa to ludzie do roboty... Cały ten sprzęt mieć i utrzymać na te "parę" hektarów to też wydatek a firmy usługowe to robią pieniądze na ilości hektarów...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

14

No to jest właśnie to że u mnie w okolicy rolnicy ani sprzętu zabardzo do zwózki niemają, ani czasu bo tak jak kolega Laszek napisał bydło to i robota przy tym i właśnie ludzie , ja jak miałem dużo bydła to też niewiedziałem w co ręce włożyć bo przy krowach robić niebędą , a na ciągniki to wogule ciężko, a kupić sieczkarnie do 20-50ha i utopić dużo kasy żeby potem stała prawie cały rok to niebardzo mądre jak jeszcze tej załogi i transportu niema,a valenciacf 1 zznajdż mi rolnika co ma za dużo kasy, ja narazie myślę o tym, podstawa to zorientować się czy będzie robota bo sprzęt musi być 100% wykożystany.