241

Odp: Kupno ciągnika

Trzeba też zwrócić uwagę na to że w większości gospodarstw nie dba się o ciągniki szczególnie jak to jest starszy Zetor albo Ursus. Dlatego też są narzekania na ten sprzęt. Moim zdaniem Ursus czy Zetor w podobnym stanie powinien zrobić porównywalną liczbę motogodzin co zachodni traktor chyba że producent przewidział krótszy okres eksploatacji. Faktem że Polskie sprzęty są trochę zacofane ale wciąż są to polskie sprzęty i jak to ktoś powiedział, że nawet najgorsze polskie powinno być lepsze od zachodniego.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

242

Panowie a jak w waszych okolicach spisują się nowe NH. W mojej okolicy wogóle nie ma tych sprzętów więc nie mam żadnego porównania. Jak on wygląda cenowo powiedzmy 120-130km

E 516 na części
Telefon 695 076 269

243

U mnie w okolicy są dwa mniejsze o mocy ok 90 km i radzą sobie one dobrze prawie brak elektroniki spalanie w miarę i awarii też nie za dużo bo pracują w opryskach itp . Jedna spółdzielnia ma 6070 pc i wszystko pracę najcięższe robią nim czasami pomagają mu 2x 1614.
Maszyna dobra , jeździłem z nim jak orał pod rzepak tym nh ciągał on IBISA xxls 4+1 z terra,
trochę brakowało mocy i uciągu temu nh bo jak wpuścił pług niżej jak 20 cm to zwalniał . Ale jak na 500 ha i prawie wszystko nh robi to mówi że są zadowoleni.

244

U mnie w szkole był około 100 konny w 2009 roku dostali i z talerzówką (nie pamiętam szerokości) dawał sobie ledwo radę a tą talerzówkę ciągał ursus c-385a turbo.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

245

Laszek napisał/a:

Panowie a jak w waszych okolicach spisują się nowe NH. Jak on wygląda cenowo powiedzmy 120-130km

Nie dalej jak miesiąc temu za T6.120 w dość dobrym wyposażeniu proponowano mi za 200 tyś netto i zapewne coś by się jeszcze urwało. T5.115 o ile dobrze pamiętam 210 brutto miałem ofertę i też jeszcze do urwania. U mnie spółdzielnie pracują na NH i poza jednym przypadkiem kosztownej naprawy nikt nie narzeka.

gg 5118068

246

kumpel ma T7030 AC i bardzo jest zadowolony. W okolicy jest sporo Nh i ludzie nie narzekają.  Za T6.165 w prawie najlepszym wyposażeniu 225 netto dali ofertę. teraz nie wiem jaka cena

247

przez kilka ostatnich dni dwóch mechaników naprawiało takiego używanego MFa u sąsiada i chodziłem tam popatrzyć i podpytać co i jak. Kolesie to dezerterzy od Korbanków i teraz robią remonty na własne konto. Na wspomnienie Fastraca powiedział, że robił kilka skrzyń i potwierdził to co od jakiegoś czasu obija się o uszy, że Angole i spółka i Francuzi użytkują traktor aż padnie, ale Niemcy najczęściej wymieniają traktor, bo już swoje zrobił zamortyzował się księgowo i sprzedają traktory czasem w bardzo dobrym stanie. Przywiózł ze sobą urządzenia, które podłącza do traktora i wie co w skrzyni, sprzęgle i silniku piszczy,

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

248

MAREKPE z jakich okolic są ci goście?

249

Teorii i opowiadań to wszyscy mają a jak co do czego to kierunku w DF nie naprawili tylko całą deskę musieli wymienić takich fachmanów co jeszcze nie zaczęli roboty a już się chwalą to są setki.

250

No ale ten co był to w MFie 200 KM całą skrzynię przejrzał, łożyska i uszczelnienia powymieniał, a traktor wypatroszył od silnika do dyfra wszystko w drobne chujki rozebrał i poskładał. pompę hydrauliczną zregenerował bo była złom (kawałki elementów z niej wylatywały) i sprzęgło bo było już zużyte. kolesie są z Leszna czy Rawicza, gdzieś stamtąd.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

251

Opinie o zachodnich używanych ciągnikach są tak różne jak sposoby ich użytkowania. Niedaleko mnie facet kupił w dobrym stanie 90 konnego JD i po 4 miesiącach skrzynia do remontu. Z własnej głupoty się do tego przyczynił. Nauczony na starych ursusach i mtz nie dbał za bardzo o niego, wlewał kiepski olej, nie dbał o elektronikę i podczepiał maszyny z którymi pracował ursus 1614. Ludzie boją się elektroniki, ale coś za coś. Często pracuję JD 6820 i nie narzekam. Elektronika bardzo ułatwia pracę. Jeśli się dobrze dba, stosuje dobre oleje i części to każdy ciągnik nawet z nawałem elektroniki posłuży kilkanaście dobrych lat. U mnie w gospodarstwach po byłych PGR mają Fendt Favorit 924 Vario. Obrabia ponad 250 ha i wszystko działa. Ale podstawa to terminowe przeglądy i dobre środki eksploatacyjne. Jak dbasz tak masz smile

252

Mechanik też przywiózł ze sobą olej Mobil do skrzyni i mówił, że te ciągniki psują się z powodu zalewania gównianego oleju i nie wymieniania filtra.

253

Właśnie MF wymaga troski ze strony swego pana bo w innym wypadku będzie znienawidzony

E 516 na części
Telefon 695 076 269

254

Koledzy taka sprawa wujek przymierza sie do zakupu nowego ciagnika w granicach 80-90 km ciagnik bedzie głównym koniem na jakies 30ha chodził bedzie z plugiem 5*30 agregatem uprawowo siewnym 3m takerzówka 2,7m cena to max 160 tyś chyba brutto ale dopytam. nie jest przekonany do elektorniki, ale jej wrogiem tez nie jest. co polecacie? moze na razie nie zrdadze o czym myslimy zeby was nie nakierować.

Rolnik z powołania:-)

255 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2013-01-22 20:45:42)

Zetor.;)

256

Niech wujek weźmie jeszcze kredyt i bierze Fendt 412. Jak to mówi taki jeden u nas matacz- ja kombinuje żeby kredyt dostać na sprzęt a o spłatę to już bank się martwi smile a tak na poważnie to opinii można a nawet trzeba wysłuchać ale na sam koniec to najlepiej "wyłączyć świat dookoła" i samemu dokonać wyboru

E 516 na części
Telefon 695 076 269

257

Pajej  kuzyn  ma od 4 lat NH Td 90   czy jakoś tak  elektroniki brak  rewers mechaniczny  skrzynia synchro . koszt 110tys  jak by wzią do tego tuza przedniego to  spokojnie pojedzie  nawet z 4 na obrocie ...    śmiga nim z 3 obr  agregat 37m składany  na 3 wałkach   przyczepa Brandys  pole 27ha  do tego ma C 360  ... Fajny ciągnik ... z awari  co miał to  zdechł czyjnik stopu   koszt w servisie 140zł   w normalnym sklepie 10zł    szybki i mało spala

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

258

Mareczku z czystej ciekawość i ile sobie policzyli za taką usługę skrzynie + sprzęgło ???

259

Kolego za 160 tyś ale niestety netto to John Deere 5100M Powinien być dosyć uczciwy ciągnik Mocny i prosty w konstrukcji

260

jeśli ma chodzić w 3m upr-siew to wszelkiego rodzaju NH TD, proximy, JX, R-ki lub M-ki od JD odpadają bo są po prostu za małe i za lekkie. Nie mówię że nie można nimi robić ale jest to robota na granicy. 160 brutto to chyba tylko proxa power lub forterra 100 do której trzeba dołożyć kilka stówek.

gg 5118068