Odp: Kupno ciągnika
znajomy w uprawowo-siewnym 3 m zaczepiał Agrofarma 85km i co lepsze to mówił że lepiej sobie z nim radził niż rusek 820 z turem, kwestia jak traktor jest wyważony, rozstaw osi itd
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno ciągnika
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
znajomy w uprawowo-siewnym 3 m zaczepiał Agrofarma 85km i co lepsze to mówił że lepiej sobie z nim radził niż rusek 820 z turem, kwestia jak traktor jest wyważony, rozstaw osi itd
Lechu powiem Ci tak Belarus bardzo ładnie sobie radzi w amazonce z podnoszeniem i stabilnościa tur swoje robi do 1025 musiałem dorobić przedni tuz i mała kostkę z przodu i też spokojnie daje radę osobiście wolę siać tym większym kwestia przyzwyczajenia
Lechu gdzie słyszałeś ze ma być dodatkowy nabór na modernizację dla wielkoposki
w tygodniku rolniczym było,jakoś na początku roku. Jak bym znalazł numer to bym podał dokładnie który. Jakoś w ogóle się na to nie nakręcam. Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do tych prow-ów bo miałem przygody z premią dla młodego rolnika których nikomu nie życze przez co zniechęciłem się do tego. Ja wychodze z założenia że lepiej paro latka ale zagotówkę. Oczywiście każdy robi jak uważa i bardzo dobrze ale po tym wszystkim to nie nakręcam się
Napisz jak to nie tajemnica może być na pw jakie przygody miałeś z tym Młodym bo też wziąłem i ciekawy jestem czego się spodziwać.
Grzegorz sorry ale nie chce mi się znowu tego przerabiać. W tym czasie miałem duży nawał roboty i papiery zawiozłem gościowi co zajmuje się takimi sprawami i ogólnie zawalił a agencja postąpiła bardzo nie fair, później jeszcze syczeli w sprawie renty strókturalnej dla rodziców, brat prawie wyjechał z jednym urzędasem z biura ale ojciec go przytrzymał. Ogólnie szkoda gadać, różne papiery ginęły...
Pajej kuzyn ma od 4 lat NH Td 90 czy jakoś tak elektroniki brak rewers mechaniczny skrzynia synchro . koszt 110tys jak by wzią do tego tuza przedniego to spokojnie pojedzie nawet z 4 na obrocie ... śmiga nim z 3 obr agregat 37m składany na 3 wałkach przyczepa Brandys pole 27ha do tego ma C 360 ... Fajny ciągnik ... z awari co miał to zdechł czyjnik stopu koszt w servisie 140zł w normalnym sklepie 10zł szybki i mało spala
Kolega mam JD 100km i 80 km z turem. Ten 80 konny to dwulatek oznaczenia nie znam ale od tego starszego różni się oponami i mocą silnika. jak pisałem wczesniej orze nimi kuhnem obrotowym 4 rozkręconą na 2 metry. Nie chcecie wierzyć to nie wierzcie ale orze 20-25cm 7km/h i spala 10-12l/ha na madach koło Środy wlkp.Kiedyś znajomy do niego przyjechał TD90 i chciał spróbowac ten pług. Podjechał i nawet go nie uniósł do góry. Dla mnie te małe NH są super ale na łąki- zwinne, lekkie, oszczędne. Tura też bym widział na czymś takim ale w pole niestety za słaba hydraulika i za lekkie.
U mnie narazie cisza ale nie szykuję i tak większych inwestycji jakaś wiata zbiornik na zboże może.... Raz nie wziąłem potwierdzenia przyjęcia dokumentów i od razu zawieruszyli, ale jak narazie ok. Wiem jak takie sytuacje są zniechęcające.
Ja młodego rolnika wzialem ale jeszcze nie rozliczyłem. Mam wpisane 20 jałowek ale będę sie starał zmienić na 10 cielnych. A załatwiania tyle było z tym wszystkim że nie mam ochoty na Prowy startować na razie tym bardziej że wziać kredyt teraz to bardzo ryzykowne.
Kolego za 160 tyś ale niestety netto to John Deere 5100M Powinien być dosyć uczciwy ciągnik Mocny i prosty w konstrukcji
Własnie puki co to na pierwszym miejscu jest własnie JD tylko 5090M. w gre tez wchodzi case jx 90 a w salonie NH nas nie było jeszcze
a zapomniałem ze jeszcze z TURem ma chodzić.
co do agregatu to miał byc nabudowany, ale jak wujek zobaczył jak sąsiad jeździ famtrakiem 70km z 3 metrowym na hudropaku to zaczyna sie właśnie nad takim zastanawiać. Problem jest taki ze on kompletnie nie zna sie na rynku nowych ciągników i chce żebym mu cos doradził. a ja pytam was bo tez w tym nie siedzę.
puki co nie interesują mnie nowe ciągniki, ale nie zapomnę jak 2 lata temu byłem na pokazach Jelonków niedaleko mnie. Wszystkie prezentowały się wyśmienicie. Po oględzinach jednak jakoś zastanowiło mnie czemu na 4 egzemplarze z serii 5 3 są olejem umaziane i co niektóre części widać że nowe bo farba nawet się różniłą. Po rozmowie z operatorem jednego z tych ciągników dowiedziąłem się że w piątkach mankamentem jest hydraulika. Każdy miał pompe wymienianą na nową i jeszcze parę rzeczy. Gość na koniec powiedział że niestety ale indyjskie ciągniki tak mają...
NIeweim czy całą seria 5 jest w indiach robiona, ale ja się conieco zraziłem do tej serii. Znajomy miał 5090 M albo R i na jesieni ją pogonił bo troche się też przy nim naćwiczył..
Seria 5 to po prostu składak np.cały przedni most składany jest CHINACH ale to tak jest tylko te woły do roboty czyli powyżej 160 lub 190 KM są w całości składane w USA.
wioskę dalej gościu ma 130 ha i swego czasu wszystko obrabiał JD 5820 i dał rade z czego 40 ha ziemniaków więc raczej jest wytrzymały. Jeśli chodzi o Case JX to chyba to jeden pies co NH TD
Pejaj - mam Kubotę 100-konną i agregat z hydropakiem (z tyłu stary poznaniak) to już jest mała męczarnia. Pomimo dociążenia przodu ciągnik ma problemy na uwrociach. Niejednokrotnie muszę hydropak zarzucać na uwrociach na górę a to już strata czasu...
Co do pozostałych prac ciągnik się sprawdza w 100%. Jego zwrotność powala na kolana niejednego - świetnie nadaje się do TUR'a. Ciągam nim pług 4x45 i spala ok 14 litrów na hektar. Agregat uprawowy (4,2 m), talerzówka (3,4 m), agregat upr-siew (3 m) - spalanie ok 8 litrów na hektar.
Na chwilę obecną przepracowane 1000 mtg i zero problemów - może odwiedzisz dilera Kuboty ??
a ile złotówek trzeba wydać na cos takiego???
Nie wiem dokładnie jak teraz się ceni, ale myślę, że ok 150 - 160 tys. netto trzeba będzie wyłożyć. Może warto poszukać ciągnika nowego ale po pokazowego ?? Ja swojego kupiłem od Krukowiaka, gdzie przez dwa lata śmigał na pokazach z opryskiwaczami i miał najechane jedynie 17 mtg ale był o 30 000 zł netto tańszy.
To nic że ciągnik po pokazowy ma mały przebieg, jak jeżdzicie po pokazach to zwróćcie uwagę jak dostają po d....ie i nieważne że niby silnik w takim jest dotarty przez fabrykę, skrzyni , hydrauliki i innych podzespołów nie docierają , pamiętam jak firma niedaleko mnie kupiła Valtrę jeszcze od Vlogtmana, po pokazowy jednym słowem ciągnik masakra, zaraz zaczął olej brać itd. zresztą to nie tylko moje spostrzeżenia i czasem sporo mniej zapłacisz za ciągnik ale co z tego jak potem silnik do roboty lub jeszcze coś innego, a to już astronomiczne koszta.
nie zawsze sprzęt po pokazowy jest zajechany czasami tylko stoi i świeci ...
ale patrząc jak ludzie traktują DF z Euromaszu jak dają je na testy z pługiem to lekkiego życia nie mają bo większość tylko gaz w podłogę
Nie mówię że wszystkie, ale to jest loteria brać taki, nowy to nowy a jak już choć troche godzin ma to nigdy nic niewiadomo.
Czytajcie ze zrozumieniem Panwie rubemenes napisał ze miał przejechane 17 mtg a 600 mtg a to jest kolosalna róznica
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno ciągnika
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo