281

Odp: Kupno ciągnika

Mój nie miał przy czym dostać w dupę, bo tylko na pokazach ciągał opryskiwacze. Nie był wypożyczany potencjalnym kupcom do pracy w polu. Mam na piśmie deklarację przebiegu i wcześniejszego zastosowania ciągnika, dostałem na niego pełną gwarancję. Póki co przez 3 lata i 1000 mtg ciągnik bezproblemowy

282

podstawa to wiedzieć jak wyglądała ta jazda testowa traktorem jeszcze u dilera

E 516 na części
Telefon 695 076 269

283

rudemenes napisał/a:

Nie wiem dokładnie jak teraz się  ceni, ale myślę, że ok 150 - 160 tys. netto trzeba będzie wyłożyć. Może warto poszukać ciągnika nowego ale po pokazowego ?? Ja swojego kupiłem od Krukowiaka, gdzie przez dwa lata śmigał na pokazach z opryskiwaczami i miał najechane jedynie 17 mtg ale był o 30 000 zł netto tańszy.

Jak dawno kupiłeś tego Kubota ??

284

rudemenes podaj nazwe czy numery tej kuboty to oblukam

Rolnik z powołania:-)

285

Kubota 9540 - ale z tego co wiem to teraz jest jego następca Kubota 9640. Praktycznie to samo ale różnią się detalami i chyba ten 9640 ma już zasilanie przen CommanRail

Kupiłem go w maju 2010.

286 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2013-01-24 15:09:36)

Sam jeździłem małym JD  na  pokazach He He :satan:  . Sąsiad ma JD 5080 R czy jakoś tak ,z czipowanego,   fajny ale mułowaty i lubi zjeść na wyższych obrotach .  Trzeba go kręcić na obrotach  bo czip się nie załączy , coś spaprali bo powinien  na niższych  załapać .  To nie dla mnie traktor .    Może Polmota , Farmera  ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

287

Byłem dziś u Jaskota  do kwoty 160 tys jedynie  najmocniejsza wersja to Agrofarm 420   waga 4020kg moc 99 KM  , opony 16.9 R34 tył   rewers mechaniczny    szału nie robi ...   z Zetora to już  nawet proxa 12XXXX   i zaśmiał się ... co świadczy o tych maszynach ...  pytając się  co się w tych ciagnikach  zmieniło od początku produkcji to  różne skrzyni i  wiecej elektroniki ...  silniki itp  wszystko to samo ... żadnych istotnych zmian ...
   co jak co  to za tą kase to  mocy  już nie kupi

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

288 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-01-24 19:29:50)

Największy Agrofarm to 430 110 KM... Co do zetorów to kuzyn pojechał kiedyś do dilera i pytał o Forterre, zajrzał do środka i stwierdził że to wnętrze takie jakieś zimnie, sztuczne plastikowe. I mówi dilerowi że ma 5211 jeszcze importowany z niemiec a ten gościu tak: Panie jak pan masz taki traktor to nie wymagaj od teraz produkowanych zetorów żeby miał takie wykonanie jak tamte bo niestety zetor to dobry ale był kiedyś

E 516 na części
Telefon 695 076 269

289

rudemenes to mój wuj nim jezdził u krukowiaka na pokazach smile

290

u nas jeden typek kupił  takiego agrofarma  ale na 13 ha ... to się nie dowiem czy to  wytrzymałe maszyny  czy co ...  ale wygląda mizernie ...  gość pokazał mi  takiego  niby agrofarma ale w większej budzie  coś jak agrotron  z wielgasnym kominem niczym wiadro ....  ten już sprawiał chociaż wrażenie i wszystko poważniej wyglądało  i środek mniej plastikowy  ale już nie 160 lecz 190tys  (NETTO )   więc przeginka ...

rudemenes powiedz  jesli można wiedzieć za ile wyrwałeś swoją kubotę
i ciekawi mnie  za ile jakiegoś NH w tej chwili wyrwie z mocą 100 koni

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

291 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2013-01-24 20:43:50)

kamil3993 napisał/a:

rudemenes to mój wuj nim jezdził u krukowiaka na pokazach smile

Prawdą jest to co mi mówili i dali na piśmie??
Za kilka tygodni historia zatoczy koło i moja Kubota znów będzie ciągała opryskiwacz Krukowiaka. Tym razem Goliata i już na moich polach smile

Wojtas - dałem 131 000 netto. W cenach NH to chyba teraz najbardziej obcykany będzie Zorak, zastanawiał się nad jego kupnem.

292

Rudemens na ilu pracujesz hektarach że taki duży opryskiwacz kupujesz

293

więc czyli jak bym polował na taką kubotę to musiał bym  mieć  minimum te 160 tys zł w kieszeni ...  (nie jeste na Vacie )

294

Jeżeli macie jakieś pytania na temat JD służe pomocą

295

Pietia napisał/a:

Rudemens na ilu pracujesz hektarach że taki duży opryskiwacz kupujesz

Na chwilę obecną na prawie 50 ha, jednakże zmienia się to z roku na rok i co chwila jakaś ziemia dochodzi...

296 Ostatnio edytowany przez zorak (2013-01-24 22:01:05)

Wojtas byłeś w Budziszowie czy w Siekierczynie ? Nie stoi na placu forterra 110 z przednim TUZem ?
Jeśli chodzi o NH to podaj model jaki Cię interesuje bo mam ceny na koniec grudnia więc powinny być aktualne. Ale jeśli ok 100KM to w grę wchodzi cała seria T5, najmniejsze moce T6 i najmocniejsze TD ale to małe gabarytowo.

gg 5118068

297

Mnie skłoniło do NH to że mam już 130 Agri tego bordowego jeden olej itp. tak więc nie szukałem innej marki. Początkowo myślałem o modelu T6-175 ale jak pojeżdziłem  T7-200 postanowiłem go kupić, propozycje na T6 miałem 223tyś netto a T7 z na oponach 650, fabrycznym przednim tuzem, pierwszym przeglądem gratis to 265tyś netto, ceny z sierpnia 2012 aha jeszcze 1000l. AdBlue też gratis.

298

zorak  w budziszowie byłem ..  bo  już miałem tylko przez A4 przejechać to podjechałem   przy okazji    hmm z tuzem  wiesz ze nie zwracałem uwagi  na to ale  stały 3 zetorki  ale raczej żaden nie miał przedniego  tuza ...  bardziej mnie interesowały deutzy

jeśli chodzi o  NH to  moc 100koni   i jeden warunek  ma byc rewers  reszta to wsio rybka  powiedzmy ze najuboższy  chodzi mi o taki porównanie ... 
a jak by co to do Budziszowa mam  całe 11 km smile

chodzi mi o ogólne porównanie  z jakiej Firmy  można kupić jaki ciagnik  za  cenę max 160 tys netto

299 Ostatnio edytowany przez zorak (2013-01-24 23:27:45)

jak już wcześniej pisałem t6.120 czyli troszkę więcej jak 100Km proponowali mi za 200 tyś netto a T5.115 za 210 brutto czyli ok 170 netto. Można by wziąć t5.105 to może zbliżyło by się do 160 netto. TD5050 nie znam ceny ale na pewno zmieści się w 160 tylko że gabaryty małe.
Nie jest tajemnicą że ja mam zamówioną forterrę 110. Szukałem ciągnika ok 100KM i do 200 tyś brutto. Najważniejsze dla mnie było aby ciągnik był na tyle "duży" aby poradzić sobie z 3 metrowym upr-siew na moich górach czyli musiał być stabilny z tym zestawem i niestety ale w tym przedziale cenowym o takiej mocy i takich gabarytach nie znajdzie się nic tańszego. To co trzeba zapłacić za forterrę brutto, u innych firm za taki ciągnik trzeba dać netto. Pewnie że wolał bym powozić się w T6 ale ponad 50 tyś różnicy było dla mnie ceną zaporową
ps: ja do Budziszowa mam ok. 40 km i jadę od strony Jawora, a czasem Twojej miejscowości nie mijam jak jadę do Udanina do Polboto ?

gg 5118068

300

Co ty z tego Polboto chcesz big_smile  hahah
od jawora  hmm  jak byś jechał przez Lusinę to  do mnie 2 km     w sumie za lezy którędy jeździsz ...   w moim sasiedztwie jest  goczałków strzegom  lusina jaroszów ....    to sa bezpośrednie  sąsiedztwa ...   udanin  jest 2 wioski dalej .. Brat w tej  dziwnej Firmie pracuje ale bardziej paduje nazwa POLBŁOTO