301

Odp: Kupno ciągnika

Nie no takie nowe traktory to pikna sprawa, tylko te pieniążki... Tyle tylko że sam traktor w sobie nie przynosi pieniędzy, wiadomo oszczędność paliwa no i komfort pracy (zakładając że nie pracuje na usługach) no i fajna sprawa takim nowym sprzętem pracować tylko to za jaką cenę... To jest ten ból

E 516 na części
Telefon 695 076 269

302

Wojtas jak nie znajdę nigdzie zamiennia to do "polbłoto" wink jeżdżę po części do kombajnu. A kuzyn kupił tam ostatnio ciągnik.

gg 5118068

303

Lechu masz rację tylko cena jak ktoś się jeszcze załapał na unie to jest trochę lżej. Rozmawiałem wczoraj ze znajomym doradca mówił, że ma ruszyć program w połowie lutego z tego, co się orientuje kasy ma być na około 1,5 tys. wniosków, mówił, że będzie prawdziwy szał spodziewa się 15 -20 tys., że tyle wpłynie maja ustawić kryteria przyjmowania albo bydło lub druga obca odnowa pogłowia trzody chlewnej przy drugim trybie mogę spróbować. W najgorszym razie stracę kasę tylko na wniosek.

304

Pietia a Ty na co składasz?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

305

marian892 napisał/a:

Jeżeli macie jakieś pytania na temat JD służe pomocą

Napisz mi co wiesz o JD 5090 M czy R czy warto sie pchać w cos takiego???

Rolnik z powołania:-)

306

Zorak a piotrowice koło jawora?? Ankus ??  ma części  i idzie się z nim dogadać ... w polboto płacisz za farbę  i to dużo ....

z dotacji unijnych ma tylko wielkopolska ruszyć  dolnyśląsk nie  rusza niestety ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

307

W Piotrowicach nie zawsze mają i nie zawsze mogą ściągnąć a w Udaninie dostanę od ręki lub na drugi dzień.
Pajej co do różnicy pomiędzy M a R. Jak kupowałem Farmtraca to rozważałem JD5070 i z tego co pamiętam to R jest znacznie lepiej wyposażona już na starcie i R ma ramę na całej długości a w M jest nie pełna tzn do pewnej długości ciągnika.

gg 5118068

308

Pietia napisał/a:

Lechu masz rację tylko cena jak ktoś się jeszcze załapał na unie to jest trochę lżej. Rozmawiałem wczoraj ze znajomym doradca mówił, że ma ruszyć program w połowie lutego z tego, co się orientuje kasy ma być na około 1,5 tys. wniosków, mówił, że będzie prawdziwy szał spodziewa się 15 -20 tys., że tyle wpłynie maja ustawić kryteria przyjmowania albo bydło lub druga obca odnowa pogłowia trzody chlewnej przy drugim trybie mogę spróbować. W najgorszym razie stracę kasę tylko na wniosek.

wniosek nie jest tak ciężko samemu zrobić:) Ja z braciakiem ciotecznym ogarnęliśmy go sami. Koniecznie żebyś miał policzony przyrost gva bo za to są dodatkowe punkty. Ja miałem policzony i składałem na 19 ha bo tyle miałem w dniu składania wniosku na siebie, za mną byli znajomi którzy mieli po 50 i więcej a nie mieli policzonego tego.

309

gva jak to sie liczy ??

310 Ostatnio edytowany przez Fenol (2013-01-25 13:26:04)

wojtas napisał/a:

Zorak a piotrowice koło jawora?? Ankus ??  ma części  i idzie się z nim dogadać ... w polboto płacisz za farbę  i to dużo ....

z dotacji unijnych ma tylko wielkopolska ruszyć  dolnyśląsk nie  rusza niestety ...

Wojtas skąd to wiesz? zastanawia mnie to bo niby z jakiej paki tylko na wlkp? kasa z resztek co została na całą Polskę więc kaska powinna być rozdzielona na wszystkich.

Pajej z ramą to jest tak: jak masz pół ramę to ciągnik złamiesz za ramą, jak nie masz ramy to złamie się w dowolnym miejscu natomiast gdy masz ramę nie złamiesz ciągnika smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

311

W tygodniku rolniczym było napisane że tylko ma być jeszcze resztka prowu na wielkopolske

E 516 na części
Telefon 695 076 269

312

Pawel tylko nie zapomnij "rozliczyć" GVA czyli udokumentować i przekonać że inwestycja faktycznie przyczyniła się do wzrostu wartości dodanej o te założone 10%

gg 5118068

313 Ostatnio edytowany przez Pajej (2013-01-25 14:20:42)

zorak napisał/a:

W Piotrowicach nie zawsze mają i nie zawsze mogą ściągnąć a w Udaninie dostanę od ręki lub na drugi dzień.
Pajej co do różnicy pomiędzy M a R. Jak kupowałem Farmtraca to rozważałem JD5070 i z tego co pamiętam to R jest znacznie lepiej wyposażona już na starcie i R ma ramę na całej długości a w M jest nie pełna tzn do pewnej długości ciągnika.

To wujaszek chyba o M mysli. na poczadku miał brać E ale mu odradzili. Farmtracka tez rozwazał, ale znajomy ma go kilka lat. chwali bo czesci tanie ale ch chwilkę go remontuje, a kasa do wydania podobna.
Jak jest w NH TD czy case jx jest tam rama???
Napiszcie cos więcej o agrofarmie ale chyba 410 wchodzi w gre

314

zorak napisał/a:

Pawel tylko nie zapomnij "rozliczyć" GVA czyli udokumentować i przekonać że inwestycja faktycznie przyczyniła się do wzrostu wartości dodanej o te założone 10%

nie mam nic w umowie żeby rozliczyć gva.

315

agrofarm 410 bez ramy, w podstawowej wersji rewers mechaniczny dźwignia w podłodze z lewej strony fotela, podnośnik mechaniczny, 4 wyjścia hydrauliki, z wałkami eko to cena 140 netto. w ubiegłym tygodniu był przedstawiciel u mnie to tak mi to przedstawił. do szyber dachu dopłata ale mnie to nie interesuje bo tura bym nie zakładał bo szkodami traktora. Powiedzcie panowie ile orientacyjnie kosztuje taki już konkretny tur MX do takiego traktora około 100 km?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

316

Bardzo dużym minusem JD serii M jest to że niektóre podzespoły są produkowane i składane w Chinach a jak wiadomo napis MADE IN CHINA nie cieszy się renomą bezawaryjności . Lepiej dopłacić i brać R z tego co wiem są one produkowane w Mancheim w Niemczech.
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … ere-5100m/

317

Niestety ale więcej kasy wujaszek nie da bo nie ma.

318 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-01-25 22:16:03)

Z tego co ja wiem to 50-ki JD ogólnie produkowane są w Azji[Chiny,Indie].Znajomy kupił z turem.Pierwsza robota[koszenie łąki] i biwak ze spaniem na łonie natury i tak nie raz.Teraz jak awaria to go holują i więcej przestoju w oczekiwaniu na serwis jak pracy.Największe problemy to pompa poliwa.Ten znajomy przechodzi gechenne i jest mi go żal.

319

Pajej napisał/a:

Niestety ale więcej kasy wujaszek nie da bo nie ma.

To najlepszym wyjściem niech kupi inną markę .

320

Kiedyś na POLAGRZE spotkałem gościa co 70-ha obrabiał Farmerem 90KM i bardzo go chwalił.Ale którz to wie. Każdy orze jak może jeden głębiej inny drożej.