381

Odp: Kupno ciągnika

kolego zorak podziwiam Cię że na gospodarce masz czas na wakacje... ja nigdy nie byłem nigdzie na wakacjach bo kiedyś rodziców nie było na to stać a teraz gdy mnie stać to nie mam czasu.... co do inwestowania ja do kupna trzeciego ciągnika przymierzałem się ze 3 lata czekałem aż spłacę zaciągnięte wcześniej kredyty i dopiero wziąłem następny na ciągnik i teraz myślę nad kolejnym na jakiś pług na obrocie. Biorę tyle ile wiem ,że udźwignę i dochód z gospodarstwa pozwoli mi na spłatę i normalne życie (nie oszczędzanie na wszystkim)

382

Na wakacje z rodziną zawsze znajdę czas, zazwyczaj jest to przed jęczmieniem ozimym lub zaraz po jęczmieniu ozimym a pszenżytem. Trawy w tym czasie nie koszę aby nie było roboty. Bydlaków przypilnuje tato. Zimą jak są ferie i żona ma wolne to też staramy się gdzieś wyskoczyć bydlaków znów przypilnuje tato. Właśnie o tyle fajnie że ma mi kto przypilnować ogonów.

gg 5118068

383

no właśnie a ja samego ojca z ponad 30 sztukami nie zostawię... bo zwyczajnie nie da rady tyle oprzątnąć i wydoić nie mówiąc o pojeniu cieląt...

384

To ca ja mam powiedzieć od 16lat nie byłem na urlopie bo 100 bydlaków i kilka set trzody to za dużo na rodziców a nic się nie zapowiada na urlop dopóki ktoś nie przejmie schedy

385

ja  mam 24 lata byłe na wakacjach  jak była szkoła ...   tydzień  big_smile   od tamtej pory (gimnazjum ) niestety ...     łąpie się każdej roboty ...  dziś  rozmawiałem ze znajomym gospodarzem  łapie się za głowę i mówi ludzi poje......     licytacja pola i  za 3B płacą 67tys za ha   ciągniki biorą i w ogóle ... mówi szok w biały dzień ...  ale nie o tym mowa  też bym się powoził  nowym ciągnikiem ale wiem że nas nie stać ...  kredyt goni kredyt  tak to juz u nas jest ... myślałem po cichu  o młodym rolniku ale jest nas 3 Braci ... nie da sie ...   

Brat ma po cichu  blacharstwo ... ja dorabiam na mechanice  niestety coś trzeba robić ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

386

Czego wojtek się nie da, też mam brata i dwie młodsze siostry i dało radę wziąść MR. Kwestia dogadania, a pieniądze za darmo(powiedzmy)

387

Dokładnie Grzesiu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

388 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2013-01-28 20:58:40)

Jak zgodne rodzeństwo to co 5 lat inny będzie brał MR:)

389 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-01-28 21:33:42)

Wojtas twoja familia już dwa  razy przegapiła MR.Pozwól że wspomnę ,kiedyś wystarczył 1 ha.Dzieci robiły maturę,zanim skończyły studia minęło 5 lat i są wolne,pracują w świecie a ich dewiza na pracę w gospodarstwie;-TATO NIE STAĆ CIĘ.   Cóż miały by robić skoro ja pracuje w nim kilka tygodni w roku reszta czasu to raczej pilnowanie.

390

Wojtas dzielicie gospodarstwo na troje i każdy korzysta z MR. Pod warunkiem że powierzchniowo będzie wystarczająco.

gg 5118068

391

zainteresowałem się JD 5070 ? co o nim sądzicie? jakie są wady i zalety? może podobne modele o podobnej mocy i cenie ? no właśnie może są lepsze i tańsze modele ??

392

isie stało zamówiłem nh 4030 kur..........ale kasy pojechało

393

Panowie czym ten zetor się różni ?? prócz kolorem ?

http://tablica.pl/oferta/zetor-forterra … oted;r:;s:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

394 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2013-01-30 23:22:23)

Prawie niczym poza drobiazgami jak dywaniki w środku zetor atermiczne szyby i to że tych egzemplarzy wyszło dokładnie 66 na cały świat a i felgi koloru kość słoniowa.

395

a ile za nh 4030 ?? powiedz z jakim wyposażeniem go kupiłeś ??

396

sadownik 130tys z klimą bez tuza i wom szerokość 120cm

397

jaki nowy nie drogi traktor od 70 do 80 km ??

398

łukasz ino  Zetor ... znaczy C360 w opakowniu Zetora ...

399

MTZ albo Farmtrac wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

400

Łukasz8468 na co cię się pchać w nowy traktor jak stronę wcześniej pisałeś że nie możesz uskładać na 323 ? chłopie nie ryzykuj bo możesz stracić wszystko... lepiej weź te 6 tysięcy kredytu i kup se zt300 albo jakiegoś jumza zwiększ areał i dopiero w tedy myśl o nowym... taka moja rada.