401

Odp: Kupno ciągnika

wojtas: zetor jest trochę silniejszy od c 360.Moje zetory były robione jeden 1956 a drugi 1960 wiec są starsze od ursusa.

krzychu: jeśli chodzi o nowy traktor to może załapie się na programy unijne. A na 323 już może w przyszłym roku jak uda się tatę przekonac. Spowodowane jest to powiększeniem chodowli trzody chewnej z 56 do 90 sztuk.

402

Łukasz8468 napisał/a:

jeśli chodzi o nowy traktor to może załapie się na programy unijne.

Jeśli masz 12 ha to po przeliczeniu na konie masz ziemi na ciągnik o mocy 24 KM, no chyba, że masz ONW to 36 KM. Powodzenia. Też miałem plan na nowy ciągnik, ale własnych hektarów mało, a z dzierżawionymi to jest tak jak w tym  przysłowiu: "Z cudzej kobyły w środku brodu schodź!"

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

403

z tym przeliczeniem hektary i moc nie do końca tak jest. W ubiegłym roku kuzyni kupili nowe ciągniki. Są na jednym gospodarstwie ale ziemie mają podzieloną. U żadnego powierzchnia nie przekracza 18 ha. Jeden ma świnie i kupił 130 konnego DF, drugi ma bydło i kupił 110 konnego JD. Zero problemu we wniosku.

gg 5118068

404 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-02-01 12:36:50)

U nas biorą pod uwagę tą moc w przeliczeniu na hektar bo też chciałem kupić nowy ale niestety swojej ziemi mam tylko 11 hektarów i przyznali by mi tylko na jakiegoś ciapka. Kolego Łukasz jeszcze jedno... ten nowy ciągnik to twój pomysł czy twój ojciec tak zdecydował?

405

MAREKPE napisał/a:
Łukasz8468 napisał/a:

jeśli chodzi o nowy traktor to może załapie się na programy unijne.

Jeśli masz 12 ha to po przeliczeniu na konie masz ziemi na ciągnik o mocy 24 KM, no chyba, że masz ONW to 36 KM. Powodzenia. Też miałem plan na nowy ciągnik, ale własnych hektarów mało, a z dzierżawionymi to jest tak jak w tym  przysłowiu: "Z cudzej kobyły w środku brodu schodź!"

ja na 19 ha co miałem na siebie dali mi 130  KM. Kazali tylko uzasadnić, czemu takiej mocy ciągnik mi potrzebny bo chcieli dać 80-90KM. Napisałem, że mam pola w 4 różnych miejscowościach, gleby mam zwięzłe i ciężkie w uprawie i taki ciągnik pozwoli mi na dotrzymanie optymalnych terminów agrotechnicznych. Wziąłem użyczenie pługa 4 obrotowej od znajomego, wpisałem kilka swoich maszyn co potrzebują ponad 100 KM i dało radę smile

406

zorak napisał/a:

z tym przeliczeniem hektary i moc nie do końca tak jest. W ubiegłym roku kuzyni kupili nowe ciągniki. Są na jednym gospodarstwie ale ziemie mają podzieloną. U żadnego powierzchnia nie przekracza 18 ha. Jeden ma świnie i kupił 130 konnego DF, drugi ma bydło i kupił 110 konnego JD. Zero problemu we wniosku.

Kumpla syn dwa lata temu dostał od starego 18 ha i wniosek na traktor Forterra 110 KM przepadł, bo za mało ha do tej mocy i dopiero w tym roku jak stary zapisał mu dwadzieścia kilka szt bydła, to przeszło na Janka 115 Km z Turem. Hodowla uzasadnia potrzebę większego ciągnika, ale co w papierach namiesza, to cyrk do kwadratu, zwłaszcza świnie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

407

Oj Łukasz Łukasz, Ty ojcu wierć dziurę w brzuchu żeby ziemi starał się dokupić produkcję zwiększyć, a Ty cały czas o nowym ciągniku. Nie obrażaj się ale jeżeli nie zmienisz swoich priorytetów to ja widzę ciemność.

408

lepiej wydzierżawić jak się da... bo jak weźmie kredyt na kupno ziemi to
może o kupnie ciągnika zapomnieć...

409

Ja na Łukasz miejscu znalazł jeszcze z 10ha ziemi i kupił jakiegoś MTZ czy Jumza.. Do tego Pług4 i dobry agregat uprawowo siewny.. I tak byś się rozkręcił że wtedy mógłbyś myśleć oo Ciągniku Nowym albo nie nowym ale bdb.. Tak samo jak u mnie było. Orało się Jumzem ok 40ha. A później Forszaja się kupiło, Pług 4 i Agregat Uprawowo siewny i On dla nas gospodarkę rozkręcił.. Dobrało się pola i jest cacy teraz.. Teraz kasa poszła w dom a Forsz pracuje u nas już od 8lat..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

410

dziękuje za odpowiedzi. Kupno traktora nie jest zdecydowane tylko chciałem się rozeznac jak to jest z programami.Tak tata ale i ja chciałem się rozeznac.

411

ja na twoim miejscu kupił bym coś tańszego ja mówiłem wcześniej jakiegoś zt300/303 jumza albo mtz-ta 50 wydzierżawić więcej ziemi powiększyć jeszcze bardziej hodowlę i dopiero jak zacznie przynosić większe zyski myśleć o czymś lepszym/nowszym. Kwestia funduszu jest bardzo ważna dajmy na to kupisz zt323 za jakieś 15 tysięcy ale nie będziesz przecież nim orał ani uprawiał maszynami od supra... musisz kupić większe co wiąże się z kosztami a kupując powiedzmy zt300 kupisz jakieś podstawowe maszyny pod niego zamykając się w kwocie 15 tysięcy... sam zrobiłem podobnie kilka lat wstecz rezygnując z mf-a 3080 za 20 coś tysięcy a kupując zt300 za 5.500 i maszyny pod niego...

412

nie wiem czy to jest dobre rozdrabnianie się w maszynach.Powiękaszając produkcję o 50% (6 miesięcy temu ) nie wystarczyło zboża i za zaoszczędzone 10 tyś kupiliśmy zboże i jeszcze nie wystarczy.Ziemi nie gdzie wydzierżawic. Ale uważamy że na tym i tak zarobimy.A z zakupem zt 323 za 15 tyś.(minimum 20) to ciężko i to zwłaszcza w podlaskim. Maszyny to chyba nie problem.

413 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-02-02 20:28:55)

ja kupiłem za 10 w bdb stanie z 90 roku w oryginalnym malowaniu koło Gniezna w wlkp. bo u mnie w łódzkim nic też nie było :nooo:

414

bo miałeś szczęście. Traktor to nie wszystko jeszcze części są waże ale jest allegro i sklepy kture wysyłają części no i forum