241

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Ja będę wiedział 11 lutego bo polskie młyny zaprosiły rolników na spotkanie na którym ponoć można negocjowac ceny i podpisywać kontrakty na kukurydze  rzepak i pszenice , zobaczę co zaproponują.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

242

Nie wiem jak Wy chłopaki ale jak ja słyszę młyny to mi się źle robi... Mi Chemirol dobrze zapłacił i oby współpraca tak dalej się układała, szkoda tylko że w mojej okolicy heniu ma monopol na kurniki i nie ma zwykłych pojedynczych hodowców drobiu bo oni też jednak jakieś ilości biorą na pasze

E 516 na części
Telefon 695 076 269

243

Powiem wam, że nie ma chyba uprawy mniej pracochłonnej niż kukurydza proszę mi uwierzyć uprawa siew i jeden oprysk na chwasty to wszystko i zostaje zbiór, ale to już była sprawa kupującego razem z odebraniem ziarna z pola kosztowo też nie było źle kukurydza na pomiocie rośnie wspaniale zobaczymy, jaki będzie ten rok jak na razie powierzchnia zwiększona.

244

Leszek w twoim rejonie to Heniek ma monopol dosłownie na wszystko,przypuszczam że nawet ta kiedyś przez ciebie wspominana Szakira musi mu działkę obrobić.

245

hehe szakira. Na szczęście w żaden sposób nie jest w stanie regulować rynkiem wołowiny i mleka, a świnie to i tak kupuje. Kukurydzy w ubiegłym roku miał koło mnie 600ha i nawet jak na tą firmę to plon miał nie najgorszy ale y tym roku to podobno już tylko kilkadziesiąt hektarów mają zasiać. Pietia a ile liczyli Ci za zbiór?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

246

330 zł. + vat za hektar

247 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-02-03 18:42:23)

I rozumiem że bez Twojego paliwa skoro wychodzi 410 brutto

E 516 na części
Telefon 695 076 269

248

Oczywiście tyle kosztowało koszenie na ten rok już dochodzą koszty transportu do
40 km. 10 złotych od tony powyżej 3,2 zł za kilometr.
Lechu w Twoim przypadku jak masz swoją przystawkę i suszarnię to jest inny temat.

Chętnie bym jeszcze wydzierżawił z 20 h pod kukurydzę, ale nie bardzo jest gdzie miałem okazję jesienią było 7 h w 4 kawałkach w tym jeszcze 1.2 łąki + 700 zł dopłaty z mojej strony + połowa podatku gruntowego dałem sobie spokój po żniwach znajomy kończy gospodarzenie i twierdzi, że ziemia będzie do wydzierżawienia zobaczymy za ile jeden kawałek 6 h.

249

Co swój sprzęt to swój, gościu wioskę dalej ma nówkę Claasa Tucano 320 z przystawką 5 rzędową claasa i dobrze by było jak by nawet on wpadł skosić bo co nowy sprzęt to nowy ale u nich atka organizacja pracy że ledwo co swoje 16 ha skosili... A 3 ha ziemniaków zostały w gruncie do zimy...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

250

Panowie czy ktoś kupował czy może zamawiał nasiona kukurydzy pioneer?bo dzis rozmawiałem ze znajomym który pracuje w Narolko i mówił że praktycznie te nasiona są nie do dostania na obecną chwile a jak to jest u was?

251

Ja od lat jadę tylko na pionerze. Zawsze zamawiam wcześniej bo cena lepsza i zawsze jakąs zabawkę dorzucą..

252

Pewnie cwaniaki wykupują i liczą że znowu dużo rzepaku i zboża wymarznie a wtedy kukurydze by sprzedali za odpowiednią cenę...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

253

Ja w tamtym roku miałem, dobry plon jak na tak późny siew. Pioneera kupywałem w dzień siania.

254

Dziś poczytałem z ciekawości na temat kukurydzy i widzę że w tym temacie jest dużo do zrobienia a koniecznie muszą się podszkolić co zaniżają średnią plonu a średnia krajowa za ubiegły rok to 73,5 dt/ha.

255

Scorpion gdzie zamawiasz i po ile płaciłeś w tym roku?

256

Postanowione po 18 latach wracam do kukurydzy, w tym roku próba generalna 1,6 ha, kolega sam się zaoferował pożyczyć podłogówki której naście lat już nie używał, w następnym roku pomyślę o jakiejś suszarni.

257 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2013-02-05 22:46:40)

Sieję na kiszonki, wziąłem 2 odmiany,worek 80tys nasion : p8488 za 488zł FAO 250B (wysiew korzystny 90tys/ha) i pr39t84 za 370 zł FAO 270( wysiew korzystny 85 tys/ha ). To jedne z tańszych bo np  pr38a79 gdzie FAO dla kiszonki i ziarna to 270 kosztuje 518zł 80tys nasion. ceny Do 15 0.1. ROTR Rypin

258

Z kiszonkowej to polecam ISANTO, FAO 220. Duży udział ziarna bo jest to odmiana kiszonkowo-ziarnowa. Ale to nie działo kiszonkowej kukurydzy. Z ziarnowej zwiąłem kilka odmian po raz pierwszy i zobaczę jak te będą plonować. Jedna o krótkim FAO 180 BALLADA. Na pewno będzie mniejszy plon ale za to wilgotność powinna być bardzo mała przez co plon już suchej nie powinien być najgorszy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

259

Marczi w narolko coś ogólnie szwankuje w grudniu już niektórych odmian nie mieli ,o jaką odmianę ci chodzi ? zadzwoń o mnie jutro to zadzwonię do swojego przedstawiciela co brałem u niego H32 pioniera  może coś będzie miał .

260

Rozmawiałem ostatnio z przedstawicielem Pioniera na spotkaniu i mówił mi o tym że w tym roku jest bardzo ciężko z kupnem kukurydzy dużo odmian jest powykupowane.Można je dostać jedynie u dealerów którzy już wcześniej coś zamówili w ciemno.