Temat: Siano
Kupię siano w duzych ilościach , najchetniej w małych belkach w odległosci do 30 /40 km od Sochaczewa. siano wysoko gatunkowo dla koni
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Siano
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kupię siano w duzych ilościach , najchetniej w małych belkach w odległosci do 30 /40 km od Sochaczewa. siano wysoko gatunkowo dla koni
u mnie 3 małe stadniny:
- jedna 10 koni
- druga 8
- trzecia chyba 5
się zaopatrują od kilku lat w słomę i siano, właśnie w małe kostki i bardzo chwalą jakość siana ale jestem z dolnośląskiego więc kuuupa km.
ja mam z 10 balotów siana do utlenienia
TPS, kup w czwartek Nowego Łowiczanina. Szmatławiec ostatni, ale rubrykę "ogłoszenia drobne" warto przeczytać.
Zadzwoń tu 501 158 024 masz blisko.
Ja sprzedałem baloty dla koni za niezłe pieniądze, mam jeszcze ze 3 przyczepy kostki z pierwszego pokosu ale jeszcze czekam bo cena ciągle rośnie i myślę że z początkiem marca będzie cena na tyle wysoka że będę sprzedawał.
Jaka jest teraz cena siana?W moich okolicach ok 250 zl za tone.
ja baloty sprzedałem po 100zł za sztukę waga średnio 300kg jeden kostka myślę tak 5-6zł za sztukę nie będzie zbyt wiele.
narazie wstrzymuje , bo kupiłem 600 szt. kostki po 2.8 a siano ładne i blisko
2,8 za sztukę ? znalazłeś jakiegoś desperata bo za tyle to słoma nawet nie chodzi.
desprat??? czy ja wiem w zeszłym roku kupowałem siano po 3 a słome po 1 za kostke , dziennie idzie mi jakies 8-10 kostek siana to jak mam kupic po 6 złotych to ja dziekuje do tego kupic marchew policzyc zboze , i z koników robi sie pojemna skarbonka , w tym roku bede kombinował wydzierzawic łaki na lotnisku w bielicac to moze ja bede sprzedawał , ale ciezko tak sie wkupic:/ , ai jeszcze zeby nie było to wiem ze stadniny płaca po 5-6 zł za kostke ale jak warszawiak płaci 600-700 zł miesiecznie za utrzymanie konia to sobie aoga kupowac a jak ja mam swoje to lekka przesada po 6 kupowac
Jakie masz te koniki??? hodujesz hobbystycznie czy to jakis biznes. jak hobbistycznie to proponowałbym ci hodować takie rasy do których unia dopłaca np hucuły. Płaca 1500zł do szt. rocznie, pod warunkiem ze masz co najmniej 2 klacze. moze to nie duzy pieniadz, ale troche sianka kupi za to
Przesada, nie przesada, ale peleciarnia daje po 240 brutto za tonę i bierze wszystko jak leci. W tym momencie nie ma dyskusji typu: dobre, złe itp. U mnie kostka siana wazy ok 20 kg czyli 4,8 zł/kostkę bez wydziwiania. Jak ktoś odbiera ode mnie nadwyżki z domu to siano po 5 a słoma po 2 zł/szt.
Ps: za prasowanie drobnych działkowiczów kasuję nie mniej niż 1 zł za wiązkę i nie mniej niż 160 zł/ godzinę w zależności os tego jak gość przygotował towar do prasowania. Najważniejsze jest to, że to mi się musi wykonywanie usług opłacać. Więc jaki sens sprzedawać słomę po 1zł/szt? Tylko desperacja, bo peleciarnia za ten sam towar da dwa razy tyle i zabierze własnym transportem, a jak masz transport, to dołożą 50 zł/ tonę za transport.
Zaczynam się powtarzać, bo niby ten sam kraj, ale co 100 kilometrów warunki gospodarowania zmieniają się diametralnie.
jaki jest sens nie wiem , ale wiem jak jest i ile płaciłem , a co do peleciarni to wiem o tym koło nowego dworu jest i tez tak płaca . a koniki mam zimnokwiste , a z tymi dopłatami to nie jest tak fajnie jak by sie mogło wydawac , bo wymogi sa ze hoho, no a teraz wchodza zasady wzajemnej zgodnosci (paranoja ) miezenie metrówka stajni , naswietlenia i tym podobne , i naprzykład taki idiotyzm jak złób jest pzrymocowany do sciany to go sie od metrarzu nie odlicza a jak do podłogi to jest podobno wolnostojący i inspektor odlicza gdzie tu sens?? ja sie pytam?? a zwiazek płacze ze pogłowie koni drastycznie maleje ,
Ja mam siano tylko z pierwszego pokosu bez trzciny idealne dla koni więc taniej nie sprzedam bo się nie opłaca a klienci dzwonią i pytają ale na razie czekam bo za miesiąc jak wykupią tych tanich to wezmą wszystko bez targowania.
TPS super że udało Ci się za tak niską kasę kupić siano ale gdzie sprzedający widzi w tym zarobek ? Ja łąkę nawożę obornikiem, wapnem (naprzemiennie co 2 lata), co pokos to muszę sypnąć azotu, wiosną wyrównać, skosić, roztrzepać jeden lub 2 razy, zrobić wałki, zrobić kostki, pozwozić, ludzi, sznurek, paliwo. Nigdy nie liczyłem kosztów jednej małej kostki siana ale sądzę że to będzie ok 4 zł ? nie mam pojęcia, a przecież po kosztach nie sprzedam. Dla mnie wyjaśnieniem takiej ceny jest to że łąka nie nawożona, schnie na pokosie, wałek, presa, tania siła robocza i może coś zarabia. No ale nie liczmy nikomu kasy grunt że kupiłeś tanio i dobry towar.
ps: ja mam jednego konika pod siodło. Miałem nim objeżdżać wszystkie pola ale jednak wolę to robić motorem a na koniku dzieci dają radę.
Zorak, te 4zł to chyba jak nie zmoknie a na miejscu TPS to brał bym za te pieniądze ile gośc ma bo taniej nie kupi zwłaszcza jak dobry towar.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Siano
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo