1

Temat: Prąd

Panowie mam   od jakiegos czasu problem z prądem .. mianowicie wychodza dziwne rachunki  za  sam dom ... czyli 500 kWh miesiecznie   gdize jest pralka,  lodówka ,2 kompy,  zmywarka kuchenka ,mikrofala ,   wszystko niby energo oszczedne    o garażach  nie gadam bo tam wszystko z Siły idzie ....   nowa skrzynka  elektryczna   nowy gówniany  licznik    dziwne ... i to bardzo  ściany nie kopią  ani  nic i prąd ucieka ...   ostatnio prądu nie było cały dzień i   prąd też  wzięty ??  licznik wymieniony na nowy i dalej to samo ??  czy to jawne  złodziejstwo ??:uuuu:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Prąd

uważaj, bo dadzą ci licznik do badania i powiedzą ze używałeś neodymy.... praktycznie nie ma możliwości udowodnienia że to nie Twoja wina...

... a tak na poważnie to  reklamuj do skutku... a najpierw odetnij sobie bezpiecznikami zewnętrznymi prąd i wtedy zobacz, czy licznik nabija ci kWh. jeśli nie to szukaj gdzieś lewego poboru po stronie odbiorczej...

3

Ja z tego co słyszałem(kuzyn ma podobny problem) to jak dasz licznik do sprawdzenia i nic nie znajdą to chyba trzeba za to płacić. A jak znajdą to wymiana za darmo. Z nimi nie jest tak łatwo wygrać.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

4

Wojtas a ile ci nabiło bez prądu i w jakim czasie?

5

dziś był inkasent od 9 rano   do teraz nabiło 4kWh ...  najwięcej w nocy nabija jak nic nie działa ...  to jest dziwne ...   a sąsiada nie mam  żeby sie podczepił ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

to jest 8h, czyli 0,5 kW średnio pobiera cały czas...nie chodzi Ci przypadkiem komp 24h na dobę? pompka do co to jakieś 50-80W, też non stop...albo masz gdzieś jakiś upływ... można zmierzyć dokładny prąd wracający przez "0" i te na poszczególnych fazach... może to by coś rozjaśniło...

7

Z nimi nie wygrasz- mi przez błędy elektryków po awarii na wiosce zabiło pół krów w oborze i nic nie zdziałałem, zamiast latać po sądach i wydawać kase wołałem odbudować stado....co za kraj... hmm

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

8

w listopadzie wezwaliśmy elektrownie ... przyjechali  wymienili licznik   i dali do sprawdzenia ... kłamał ... od pół roku   wrócili 28zł .. bo niby o tyle się pomylił ..  *elektroniczny)   od tamtej pory    była wymiana jeszcze jednego  następny okazał się walnięty ... liczył po wyłączeniu prądu ...  teraz jest 3 kolejne elektroniczne gówno i znów cuda ...    szkoda że nie można wrócić do starego licznika na kółko ...  bo tu to   rypią nas na maxa ...  poczekamy  do jutra do 9 rano  bo o tej był pomiar ... zobaczyly ile wszamało ...    jedynie co w nocy idzie to lodówka i  boiler ... pompka CO jest wpięta pod siłę  tam jest stary licznik kółkowy i nie ma problemów

9

Bojler przerób na CO i rachunki spadną o połowę, wiem co mówię. Na próbę dziś go nie włączaj i zobacz do rana ile ci nabije KW bez bojlera.

10 Ostatnio edytowany przez Janusz M6040 (2013-02-13 20:45:14)

Miałem kiedyś podobny problem w dom u u ojca. Po odłączeniu wszystkich odbiorników prądu przez dobę licznik nabijał 5-7 kilowatów. Po pomiarach przez elektryka wyszło że instalacja sama z siebie pobiera prąd. Przyczyną był wbity w ścianę gwoźdź pod obrazek który trafił w kabel.

11

ale najciekawsze jest w całym systemie  jest to że  jak włącze boiler w 2 łazience  to  przez parę dni ciągnie  bez wzrostu kWh a po paru dniach dopiero wzrasta ?? to jest bardzo ciekawy  patent ..  o ciepłej wodze z CO myślałem ale na razie nie mamy jak  za bardzo

12

licznik walnięty jak nic. Jakiś chińczyk dał dupy

13

no tak .. ale to zaczyna być wkur ..  dzis na noc  wyłączamy  boiler ... obaczymy  czy będzie zmiana ...  do teraz mamy juz 9.5 kWh  to jest dość dziwne ..  jak na sam dom ..

14

Wojtek najlepiej jak widzisz coś dziwnego to zgłaszaj że licznik po włączeniu czegoś tam zatrzymuje się wtedy wymieniają następnego dnia bez sprawdzania i tak do skutku aż trafisz dobry egzemplarz ale ja bym najpierw za licznikiem podłączył różnicówkę żeby sprawdzic czy prąd w ścianę nie idzie, jak będzie szedł nie uda Ci się jej załączyc.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

15

jamir12 napisał/a:

... za licznikiem podłączył różnicówkę żeby sprawdzic czy prąd w ścianę nie idzie, jak będzie szedł nie uda Ci się jej załączyc.

To samo da sprawdzenie prądów miernikiem, standardowa różnicówka toleruje chyba 50mA różnicy...

16

no tak ale juz tak znikome napięcie  by ją rozłączało ...  to nie głupi pomysł .. w tym że chyba bym musiał ponownie wymienić wszystkie bezpieczniki

17

goldenarts napisał/a:
jamir12 napisał/a:

... za licznikiem podłączył różnicówkę żeby sprawdzic czy prąd w ścianę nie idzie, jak będzie szedł nie uda Ci się jej załączyc.

To samo da sprawdzenie prądów miernikiem, standardowa różnicówka toleruje chyba 50mA różnicy...

Jak jest dobra różnicówka to bez problemu sprawdzi bo musi rozłączyc ewentualnie nie pozwoli się załączyc.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl