Temat: Budynek

Siemka. Mam postawiony budynek jednospadowy i chcę dostawić z drugiej strony taki o wymiarach 8 na 15, wysokość w najniższym punkcie 4 metry. Budynek będzie na żboże i w zimę kombajn sobie będzie w nim spał. Jak głęboko kopać fundamenty? Pustaki alfa te żużlowe to dobry pomysł? Jaką dać izolację itd? Drzewo utrę sobie u znajomego na tartaku. Jakie mniej więcej będą koszty postawienia takiego budynku? Za wszelkie odpowiedzi i uwagi wielkie dzięki smile

2

Odp: Budynek

Jak byś chciał wysoko sypać zboże to dobrze by było jak byś co 3-4 metry dał słupek zbrojony od fundamentu po wieniec

E 516 na części
Telefon 695 076 269

3

izolację to zależy jak tam u ciebie z gruntem i wodą no i jak długo chcesz to ziarno tam trzymać. Ja proponuje wybrać grunt wsypać piachu kamieni na to beton papa i posadzka taka ładna gładka z pod maszyny. Szwagier taką robił jak przerabiał oborę na magazyn. Super sprawa /jakość/cena.

4

do betonu tez mozna dodać taki srodek ze beton nie wchlania wilgoci. ja tak robiłem i jest ok

Rolnik z powołania:-)

5

za leży po ile dorwiesz te pustaki   
fundament  hmm  wal na metr   
w to wpakuj  jakiś żwir  zagęść i  wylej  posadzkę  na 10cm  połóż papę i na to kolejne 10 cm   betonu ...     nawet pod czołgiem się nie powinno załąmać ..   słupki zbrojone jak pisał  Leszek   by się ściany trzymały   do tego wieniec zbrojony     wtedy będziesz spokojny  że  nawet jak nasypiesz 3m zboża to się nie  rozwali

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6 Ostatnio edytowany przez blazej1694 (2013-02-21 21:24:09)

My też myślimy nad takim budynkiem tylko ciut większym 10x20 tak samo z jednym spadem ale ciut wyższym bo najniższy punkt to 5m. My chcemy na dach położyć płytę wielowarstwową.
A ściany mają być murowane z pustaka. Tir pustaków to chyba koszt ok 5,5 tyś.  To wstępnie koszt takiej budowy to 30-35 tys. Oczywiście robocizna to swoja.

7

Ja tam nie chce straszyć, ale coś co na trwałe związane z gruntem to pozwolenie na budowę powinno być. A jak pozwolenie to i projekt. znajdzie się jakiś dobry sąsiad szepnie słówko do nadzoru i 25 tyś kary i nakaz rozbiórki z samowolę budowlaną gotowy. A w projekcie narysowane będzie. Jak budować ,izolować wszystko zależy od gruntu itp.

8

Do 4.5m. Mozna budowa wysokosci. Reszta to pozwolenie. Nie zalowac zbrojenia. I bedzie garaz do 30tys zl.

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

9 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-02-21 23:30:31)

Z budową na samo zgłoszenie bez warunków zabudowy,projektu,nadzoru itd.to możesz postawić budynek WOLNOSTOJĄCY 35m2 i max 4,5m wysoki,max rozpiętość dzwigarów4,8m[to ostatnie mogłem trochę pomytić].Wszelkie przybudówki i większe to musisz mieć projekt itd. bez tego kara i rozbiórka.Są programy satelitarne które wykazują wszelkie zmiany budowlane,specjalne firmy działają na zlecenie gmin i powiatów[co 2 lata jest kątrola każdej zagrody] .Na lewizne już nie ma szans.

10

A ja przybudówkę do obory na pasze taką 4x5 i na zezwolenie mogłem

11

I z regóły jest przychylna osoba co na pisze pismo "Uprzejmie donosze, że sąsiad postawił garaż za duzy o dwa m2"

12

a ile taki projekt może kosztować?

13

u mnie z "nadzorem" 1000zł

14

co do posadzki jesli maszynu=y tam bada to proponowalbym jakies zbrojenie tez no i wience w scianie.

mdw

15

panowie dzisiaj budowy są tańsze (koszty), ja budowałem wszystkie budynki w bumie budowlanym 2008r i za ten gospodarczy większy wzięli 33tyś robocizna stan surowy 100m" , worek cementu kosztował 15,50zł a dzisiaj do 18 tyś to jeszcze dobrze że go nazwałem stodoła brak mediów .
http://img844.imageshack.us/img844/4422/zdjcie028nw.jpg

16

Jano ładna zagroda

E 516 na części
Telefon 695 076 269

17

ładna okolica

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

18

morze i ładna ale ziemie słabe , za to materiału na budowę to się wyoruje co roku kilka przyczep.

19

jano323 napisał/a:

morze i ładna ale ziemie słabe , za to materiału na budowę to się wyoruje co roku kilka przyczep.

to tak jak i u mnie każdy dokupiony kawałek to walka z kamieniami :uuuu:  dlatego między innymi w 2002 kupiłem ostrówka, no ale i drenacji też nim sporo zrobiłem

20

Jano, budynki piękne ale morza nie widać.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...