1 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-02-25 22:35:58)

Temat: Wiosna 2013

Jeszcze do kalendarzowej wiosny prawie miesiąc ale ja uważam w przeciwieństwie do pewnego kolegi z forum wink że "sianie nawozów to wyścigi" (ale z pogodą nie z sąsiadami)
Obserwuje prognozy pogody nie te z TVN i Polsatu no i widzę pierwszą "okazje" tej wiosny.
Nie powinno być śniegu i powinien być mróz. Szykujcie maszynki na poranki 4 i 5 marca :walka:
Ale to tylko prognoza. Wczoraj było Marcina. dziadek mówi ze jak na Marcina zima w odwrocie to  niby już ma jej nie być. A u mnie padał deszcz.

2

Odp: Wiosna 2013

Święty Maciej zimę traci, albo ją bogaci.

3

ja też jak tylko śniegu nie będzie to ruszam. Rok temu siałem dokładnie 1 marca i było luks, ziemia przymarznięta, nigdzie nie wpadłem smile

4

Scorpion  taj jak piszesz. Gdyby w Marcina był mróz albo śnieg padał to by wiosny nie było....

5

Idealnie bybyło jak śnieg by stopniał i przyszedł by mróz tak -5 -7 szybki start z nawozem i było by po sprawie, szansa jest życie pokaże

6

Mi prognozy wyznaczają zerwaną nockę 1 marca.

Krzysiek - a z jakiej prognozy korzystasz ?? Ja wyciągam średnią z meteo.pl i pogodynki.pl

7

Krzysiek niby tak różne mamy zdania, a z nawozami chcemy wjechać w tym samym czasie, dla mojego rejonu prognozy długoterminowe pokazują między 2 a 5, tylko że przy zbyt wilgotnej glebie -3, -4 może być za mało.

8

Ja w zeszłym roku tez wysiałem podczas przymrozku, a  w tym mam nory rozsiewacz i zanim go poustawiam to zejdzie wiec watpie ze sie uda

Rolnik z powołania:-)

9

rudemenes napisał/a:

Mi prognozy wyznaczają zerwaną nockę 1 marca.

Krzysiek - a z jakiej prognozy korzystasz ?? Ja wyciągam średnią z meteo.pl i pogodynki.pl

Z meteo i http://www.niederschlagsradar.de/nieder … spx?type=1 pogodynka ma fajny radar nic po za tym
Pierwszego ma być trochę na minusie ale chwilę i to tylko na południu. Drugiego ma być lepiej.
Papej a co będziesz ustawiał tak długo? Dawkę?

10

tak min dawke. do dexwala nie dołaczaja tabeli wysiewy więc wiesz, a zeby było trudniej to nawóz mam w big bag

11

to zrób próbę kręconą. Ja jak dostaje np nowy nawóz teraz mam pierwszy raz saletrę kędzierzyńską. Puszczam wałek przy odpowiednich obrotach na 30 sekund. Rozsiewacz jest przykryty żeby tych kulek nie szukać. zmiatam ważę. wiem ile na 2 mam km/h i liczę. Pomyłki są na poziomie 10 procent.  No będziesz musiał sobie odsypać te 100kg z biga by zasypać komory...

12

Spokojnie przyjdzie taki dzień że i wszyscy zdążą wysiać smile  jak na razie wszystko na plusie zapowiadają  po za tym roztopy i wszystko pływa .. musiało by być ze 2-3 dni ciepła by  obeschło lub  3 dni przybrozku  by zmroziło .. w przeciwnym razie  bagno będzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

13 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-02-26 14:56:56)

U mnie jeszcze bialo na polach, wiec szybko wjazdu raczej nie będzie. A co do wyścigów z sasiadami wink to też tak nieraz jest że jeden na drugiego zza stodoły wyglada.

mdw

14

u mnie ziemia nie zamarznięta i jak mrozku sporego nie będzie to nie wjadę...

15 Ostatnio edytowany przez Pajej (2013-02-26 18:28:20)

Krzysiek napisał/a:

to zrób próbę kręconą. Ja jak dostaje np nowy nawóz teraz mam pierwszy raz saletrę kędzierzyńską. Puszczam wałek przy odpowiednich obrotach na 30 sekund. Rozsiewacz jest przykryty żeby tych kulek nie szukać. zmiatam ważę. wiem ile na 2 mam km/h i liczę. Pomyłki są na poziomie 10 procent.  No będziesz musiał sobie odsypać te 100kg z biga by zasypać komory...

Sprubuje dotrzec do urzytkowników takich rozsiewaczy i zapytac na ile oni ustawiaj, wiec pozycje wyjściowa bede mial
a co do wysciguz sasiadami to był dzis umie doradca rolny i powiedział ze mogłem za szybko wysiac N na pszenice i przez to miałem plon tylko 5t/ha

16

To narzekasz, że masz słabe ziemie a pszenica sypnęła Ci tylko 5 ton? smile

17

http://www.twojapogoda.pl/16dni_kolejne.htm

według ich prognozy wszyscy rozsiejemy nawozy bez problemu

18

Grzegorz89 napisał/a:

narzeka?

19

Pajej napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Sprubuje dotrzec do urzytkowników takich rozsiewaczy i zapytac na ile oni ustawiaj, wiec pozycje wyjściowa bede mial
a co do wysciguz sasiadami to był dzis umie doradca rolny i powiedział ze mogłem za szybko wysiac N na pszenice i przez to miałem plon tylko 5t/ha

a dobrze przezimowała? u mnie słabo i uzyskałem marne 4.5 tony z ha sad jarka sypała lepiej bo po 5.5 z ha

20

Krzysiek napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

narzeka?

Kiedyś w kilku innych wątkach przeczytałem że ma słabe ziemie. A z narzekaniem że jeszcze  ceny zboż dużo mniejsze niż na północy kraju i maszyny ciężko kupić takie tam.. Choć w dużej mierze to prawda. :hmmm: