21

Odp: Wiosna 2013

Grzegorz, co do maszyn to zobacz np ceny przyczep... Wlkp lub Pomorze 3,5t przyczepę za 2-2,5tyś, u nas 3-3,5 tyś., to samo pługi używane, agregaty... koszt ściągania z Niemiec jest przy granicy mały, a do nas dochodzi te minimum 500 za transport.

22

Grzegorz89 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

To narzekasz, że masz słabe ziemie a pszenica sypnęła Ci tylko 5 ton? smile

narzeka?

Kiedyś w kilku innych wątkach przeczytałem że ma słabe ziemie. A z narzekaniem że jeszcze  ceny zboż dużo mniejsze niż na północy kraju i maszyny ciężko kupić takie tam.. Choć w dużej mierze to prawda. :hmmm:

Nie przypominam sobie żebym narzekał na słabe ziemie. Mam większość IIIb pszenica, rosła po łubinie, przezimowała bez strat, dostała 450kg saletry na grzyba input+ fandango, skracana raz moddusem. dostała tez odrzywki. odmiana muszelka. Ten doradca/akwizytor byl bardzo zdziwiony takimi słabymi plonami dodam ze na tych samych ziemiach rzepak prawie 3,5t/ha

Rolnik z powołania:-)

23

Lubelskie niewiele różni się od podkarpacia jeśli chodzi o ceny maszyn. A tak poza tym myślę że za jakiś tydzień ruszam z nawozami. U mnie śniegu jeszcze dużo a 5km dalej gdzie mam ziemie można byłoby już smiało sypać.

24

U mnie jeszcze sporo śniegu, ale na pole i tak nie wjadę, bo potop. Masakra, bez drenacji to może uda się wjechać po 15-20 marca z obornikiem. I to ziemia piaszczysta... sad

25 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-02-27 20:08:25)

Papej pszenica przy takim nawożeniu nie daje dużo wiecej. Ona potrzebuje na tonę ziarna 30-28kg N a dałeś 150. PKMg i S to inna sprawa. A odżywki są dobre dla Twojego samopoczucia..... wink

26

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 42208.html

27

Facet wypowiadał się w kilku filmach na YouTube, Najlepsze są jednak te ceny nawozów pod artykułem.

28

Ja sie dzis dowiedziałem ze wszyscyw okolicy juz sypneli N na rzepak ja jeszcze czekam

29

Lubie go słuchać facet ciekawie opowiada często na TVR

30

co z tego jak w drugim tygodniu marca   przewidują przymrozek  powyżej -10C ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

31 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-02-28 21:47:45)

byle nie było jakiś ogromnych opadów sniegu. Mróz nie szkodzi
Na poniedziałkowy poranek też przewidują -10 big_smile

32

i co tu robić???

33

Dziś się nie udało. Może jutro....

34

jutro jest szansa na północy i południu. w niedzięlę wolne i w poniedziałek północ.
A mnie kręgosłup napier...  aż w mostku czuję,  byłem dziś na prześwietleniu i badaniu krwi

35

jakim  cudem wy chcecie wjechać w pole jak  nadal jest biało a po drugie brak przymrozku a po trzecie ja w gumowcach tonę??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

36

Normalnie będzie przez noc -4, -6 śnieg powoli znika w zagłębieniach było po kostki, teraz już są łaty na polu.  Żeby tylko mróz przyszedł hmm

37

u mnie śniegu brak, ale boje sie ze jeszcze zima wróci, mim owszystko w poniedziałek i wtorek na rzepki jade, podobno przymrozek ma być

38

Sprzęt naszykowany. Budzik ustawiony na 5.00. Jak będzie mróz to jadę z nawozami....

39

kilkadziesiąt kilometrów różnicy między nami a zupełnie inny świat. U mnie śniegu po kolana, jeszcze nawet w Złotoryi biało a to już rzut beretem do Ciebie.

gg 5118068

40

brachol właśnie dostał tel  do roboty  o 24 jadą lać RSM  i sypać nawóz ...  ja naszykowałem aparat  bo   z miłą chęcią jak sie zakopią pojade ten cyrk nagrać big_smile