Odp: Zbiorniki silosy na zboże
jamir12 mówisz o podłodze bina? tej perforowanej? wtedy dosuszania nie będzie. ja chce rozebrać podłogę i ten beton czy przesmarować czy wykleić papą to mi bez różnicy...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sprzedam » Zbiorniki silosy na zboże
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jamir12 mówisz o podłodze bina? tej perforowanej? wtedy dosuszania nie będzie. ja chce rozebrać podłogę i ten beton czy przesmarować czy wykleić papą to mi bez różnicy...
Ja od początku piszę o betonie czyli fundamencie całej konstrukcji. Czytajcie proszę uważnie i ze zrozumieniem wtedy nie będzie zbędnych i śmiesznych dla niektórych pytań i odpowiedzi. Papa dobrej jakości jest o tyle lepsza że te wszystkie smarowidła odparzają od betonu i po całej izolacji a papa dobrze sklejona na składaniach nie musi byc przyklejona do tego betonu byle by ją przykleic do bina i skleic dobrze składania wtedy nie ma szans na przedostanie się wilgoci.
też myślę o tym ale jak dam papę termo to będzie ok 6mm na łączeniach i będzie problem z ponownym przykręceniem podłogi chyba że bina do góry na kotwach , myślę że szklana woda sprawę załatwi
Najprostszy sposób to przed opuszczeniem silosa na płytę wylewa się pierścień z elastycznej hydroizolacji i w ten pierścień opuszcza się silos jest uszczelniony z jednej i drugiej strony woda nie ma szans z zewnątrz całą pozostałą płytę smaruje się folią w płynie i po kłopocie nawet po dużych deszczach jak patrzę przez kanał wentylacyjny to susza jak na pustyni bo płyta nie ciągnie wody z zewnątrz płyty do środka silosa .
Dzięki ponowie za info o Winklerach,po niedzieli zamawiam. Jak ktoś ma jeszcze jakieś opinie to zapraszam .
6mm to bina podbijesz do góry albo bloczki betonowe te co na brzegach stoją lekko zeszlifować i gra... a takie pytanko. czy ten dren odwadniający na środku płyty ktoś z was robił? ja mam zrobione i szczerze mówiąc żałuję, bo w nim cały czas woda stała tak na 60cm od góry licząc... Silos stoi w miejscu gdzie na ponad 1,5metra jest glina. Pod silos walnąłem wymiankę gruntu na około 0,5m i na to szła płyta o grubości 0,34m. Dren ten pionowy żeby zdał egzamin by musiał być wpuszczony na co najmiej 3m, albo wypuszczony w bok i podpięty pod boczne dreny...
Przy drugim silosie będę mądrzejszy...
ja drenaż zrobiłem ale woda bokiem podpływa
http://imageshack.us/photo/my-images/19 … 023bo.jpg/
w mojej wsi stoi taki Bin jak moje jak ktoś zainteresowany to popytam ?
2x było nasypane.
Bamreras a czy nie za malo tego gruntu wymieniłeś? Jak stawialiśmy swoje to w zaleceniach mówili, żeby było70cm wypełnione piaskiem i 30 cm betonu. Lub jak kto woli całość betonem. Biny 30 tonowe.
ja drenaż zrobiłem ale woda bokiem podpływa
http://imageshack.us/photo/my-images/19 … 023bo.jpg/w mojej wsi stoi taki Bin jak moje jak ktoś zainteresowany to popytam ?
2x było nasypane.
To spróbuj jak płyta jest sucha wysmaruj folią w płynie i uszczelni ci boki tam musi być perfekt bez pęknięć inaczej to woda spływa po całym silosie i idzie pod spód a to już nie wesoło bo zboże może mieć nie przyjemny zapaszek po pół rocznym magazynowaniu a potem są opinie na minus a innym błędem jeszcze większym jest wylewanie opaski z betonu w koło silosu po deszczach to pod podłogo istne jezioro puki to nie odparuje.
witam Panowie wiecie od czego psuje się zboże w zbiornikach na płycie podłogowej . od równania płyty fundamentowej grabiami !! niewolno dopuścić żeby woda stała na płycie . stojąca woda na płycie paruje do góry u ziarno się psuje .
Mam dwa biny po 70 ton pierwszy od 2000 r drugi od 2001 r jeszcze bez włazów bocznych, dziś dzwoniłem do firmy można kupić 936 zł brutto. silosy stoją obok siebie północ południe, z tego od południa po opróżnieniu wyrzucam tylko taczkę zepsutego zboża, drugi jest zasłaniany przez pierwszy słońce już tak nie dochodzi i z niego to bywa i 3 taczki. Zastanawiam się żeby po opróżnieniu ich i zamontowaniu tych włazów wtedy będzie łatwy dostęp, zdemontować podłogę oczyścić posadzkę dać np. folię w płynie w tych samych miejscach ustawić bloczki betonowe i wylać posadzkę z betonu samopoziomującego, fakt jest drogi, ale jak myślicie zdało by to egzamin i nie byłoby tego podparowywania, woda z boków do góry też by już nie podpłynęła. Wtedy gdy je stawiałem zlecana była opaska betonowa, skułem ją po paru latach, teraz co roku bawię się w silikonowanie dookoła niby ładnie się przykleja a po zimie jest odsadzony.
U mnie pod zbiornikiem 45T jest tylko dookoła fundament na ok 100cm, potem dookoła obmurówka na fundamencie powyżej poziomu ziemi z dwóch bloczków betonowych na płask + jedna cegła. W środku piach na ok. 40cm, na to gruba folia, zbrojenie i wylewka ok. 8cm. Jak już zbiornik stanął, to poszła jeszcze jedna folia i na to wylewka ok.6cm od wewnątrz zbiornika. Zbiornik centralnie na dworze, słońce, wiatr, śnieg etc. A po opróżnieniu ok. wiadro odpadu z kukurydzy, i to tylko przy otworach na żmijki
Posmaruj zewnątrz płytę i połączenie silosa z płytą tak z 3 razy tą folią i u mnie jest git zawsze bloczki suchutkie niema żadnych plam tylko warunek jak silos ładnie przylega do płyty.
u mnie troche zboza chyciło ale tylko w tych miejscach gdzie podłoga stykała sie z betonowymi bloczkami. jak bede miał checi to rozkrece podłoge i połoze jaks pape tzn kawałki papy na kazdy bloczek
Jak już zbiornik stanął, to poszła jeszcze jedna folia i na to wylewka ok.6cm od wewnątrz zbiornika.
No właśnie coś w tym stylu muszę zrobić, to chyba jedyne możliwe rozwiązanie w sytuacji gdy bin stoi, chyba ten mój pomysł z wylewką samopoziomującą jest trochę ekstrawagancki. Tak jak zrobiłeś Ty, izolacja, wylewka, tylko bloczki będą za wysokie, ale mam niedaleko producenta rzemieślnika to mi zrobi odpowiednio niższe.
Posmaruj zewnątrz płytę i połączenie silosa z płytą tak z 3 razy tą folią i u mnie jest git zawsze bloczki suchutkie niema żadnych plam tylko warunek jak silos ładnie przylega do płyty.
u mnie źle nie jest ale do ideału to trochę brakuje
a u mnie było ok .. o dziwo .. w koło jest oblepione papą i gitara była
panowie jak będzieće stawiać biny to koniecznie trzeba wykonać izolacje plyty od podłoża i nie będzie problemu z psuciem zboża , to tak jak by budować dom na fundamentach bez izolacji grzyb murowany.
Ale izolacja płyty nic nie da jak woda będzie się dostawała pod podłogę między płytą a pierwszym kręgiem.
z tego co piszecie to u mnie i tak było dobrze. bo takiego zepsutego to może wiaderko troche wiecej miało zapach ale po przejsciu przez znijkie byl leciutki i klient nie grymasił
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sprzedam » Zbiorniki silosy na zboże
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo