41

Odp: Wiosna 2013

Skasuj wszystko co masz na karcie niepotrzebne, bo coś czuję że będziesz mieć co nagrywać u mnie w ogóle mrozu nie ma. Codzień trochę śniegu spływa może za tydzień ruszę już na wszystko. Tylko 323 w rozsypce..... A nie wiesz czy tylko na rzepak będą sypać?

42

Dziś ruszam na rzepak z saletrą i siarczanem , w poniedziałek atakuję żyto .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

U mnie nie ma śniegu jest na plusie i żeby było nie wiadomo jak wody to też nie mogę powiedzieć. U nas była bardzo sucha jesień i po prostu ziemia cały śnieg wpiła. W przyszłym tygodniu orze pod owies. Niestety zimowe posiałem w dołkach i z nawozem tzreba będzie poczekać.

44

jedynie +25 do słońca a rano  -2 brachol pojechał  wjechał na polniaka   wytergali go z niego i przyjechali do domu ...   miał tylko 30tys l RSM na zaczepie i  zrobiło  tylko plum

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

45

a ja dzisiaj kosa wytargałem z garażu i powoli go przeglądam muszę wymienić łopatki i sprzęgło kłowe.. i koło 15 powoli wyjadę... na razie nawet ręczną siewką bym nie rozsiał bo ulgnę w gumofilcach big_smile

46

zorak napisał/a:

kilkadziesiąt kilometrów różnicy między nami a zupełnie inny świat. U mnie śniegu po kolana, jeszcze nawet w Złotoryi biało a to już rzut beretem do Ciebie.

Dlatego w zeszłym roku u Was wszystko przetrwało, a ja przesiewałem pszenicę, a niby tylko rzut beretem smile

Wiosnę 2013 uważam za otwartą. Od 6.00 do 9.30 - 30 ha zasilone. Zostało jeszcze 10....

47

Ja mam wszystko przygotowane. Rozsiewacz zaczepiony, ciągnik zatankowany, olej wymieniony, próba kręcona zrobiona (190kg saletry) saletra nasypana. Czekam

48

ty amfibią siejesz, czy u was już tak sucho ?

49

ja planuje w poniedziałek pojechac na rzepak (ma byc przymrozek) a na zboza to zastanawiam sie jeszcze

Rolnik z powołania:-)

50

Rzepak zasilony , dostał 250 saletry i 200 siarczanu amonu , kawałek żyta też zasiliłem .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

51 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-02 20:36:21)

budowa amfibi/czołgu do takich zadań jest w gdzieś pomiędzy planami a marzeniami.
Puki co skorzystam z ujemnej temperatury.

tak ma być
http://www.meteo.pl/pict/2013030212/GT_ … 042-00.png

52

http://pogoda.interia.pl/miasta?id=11681

no nie wiem czy to nie będzie tak zwłaszcza że u mnie prognozują niemal identyczną a w tej chwili jest jeszcze +3

53

Fajnie fajnie. W zeszłym roku posiałem, przyszedł mrozek i wszystko wymarzło ..

54

ja jeszcze jak żyje nie pamiętam by ktoś siał u nas nawóz wcześniej jak po 20 tym...

55

ja w zeszłym roku sypałem chyba 7 marca

56 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-02 21:33:56)

androl napisał/a:

http://pogoda.interia.pl/miasta?id=11681

no nie wiem czy to nie będzie tak zwłaszcza że u mnie prognozują niemal identyczną a w tej chwili jest jeszcze +3

Ta prognoza na interii była prawdopodobnie robiona na podstawie wczorajszych obliczeń.
Meteo pokazuje to co wyliczyli dziś w południe. Wczoraj też przewidywali na poniedziałek w granicach -2. Meteo przeglądam 2  razy dziennie od kilku lat naprawdę rzadko się zawiodłem. oby tym razem sie sprawdziło. wink

57

oby bo ja też czekam mam dwa kawałki na których jak mi się nie uda na zamarzniętą to później połowa kwietnia zazwyczaj do 15 III mi się udaje na wszystko

58

Dzisiaj byłem za stodołą w rzepaku, ale na nartach

59

no co ty?
u mnie po śniegu nie ma śladu na piaskach śmigam bez problemu na glinę tylko nie wjechałem bo przednie koła ciapka wpadły w ziemię, dopijam kawę i lecę z saletra

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

60

kurde zazdroszczę wam... u mnie na razie mokro jak cholera... ale po południu przejadę się zobaczyć na moje najlichsze pole czyli klasa 7 big_smile piach jak na plaży w Międzyzdrojach może tam wjadę...