Odp: Pszenica
CCC jak najbardziej ale w małej dawce wczesna wiosna na pobudzenie krzewienia przy tym nawożeniu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
CCC jak najbardziej ale w małej dawce wczesna wiosna na pobudzenie krzewienia przy tym nawożeniu
Wczesną wiosną nic nie pobudza krzewienia pszenicy jak 220kg saletry.
Jak tego nie będzie to można sobie pryskać CCC. (CCC był taki sklep z obuwiem było do dupy..) Jak skracać to tylko modusem. Chyba że górale przepowiadają "urodzajną" pogodę na cały rok tzn słońce deszczyk słońce deszczyk to CCC nie zaszkodzi. Trzeba pamiętać że ten środek skraca też korzenie. Ja maksymalnie daję tego środka 0,5l/ha a w instrukcji jest nawet 2l jak dobrze pamiętam.
A jak nie macie zapasów regulatorów wzrostu to czas je zrobić w przyszłym roku ceny mogą szaleć (taki cynk dostałem )
co do tego modusa ... i CCC powiem że od kąd pryskam tylko raz modusem jechałęm ... a tak to CCC stabilan itp i jakoś nie widze żeby korzenie rosły do wielkości mikroskopijnych ...
Krzysiek czytaj ze zrozumieniem wiadomo żę najpierw nawóz a póxniej oprysk mozna to zrobić mały mix z siarczanem i to pomaga
Jak wasze psznice po zimie? Byłem na swojej i jest dużo liści koloru fioletowego. Podobny jak czasem rzepak łapie na słabym stanowisku. Czego jej może brakować, czy po prostu po zimie tak wygląda?
to u ciebie pszenice widac ?? u nas sam śnieg .. jak zmienia kolory to ok znaczy żyje zostaw jak na razie i tak nic nie zrobisz
Chyba pierwszy raz wjadę na pole szybciej od reszty kraju. Wcześnie zasiałem i ładnie pokrzewiona jest. Mam nadzieje że przy domu stopnieje śnieg to wjadę na raz na wszystko co mam siać nawóz. W przeciągu nie później niż dwa tygodnie planuję siać, i to ludzie będą się pukać po głowach.
Liście fiolet...hmm..może mało fosforu
Chyba pierwszy raz wjadę na pole szybciej od reszty kraju. Wcześnie zasiałem i ładnie pokrzewiona jest. Mam nadzieje że przy domu stopnieje śnieg to wjadę na raz na wszystko co mam siać nawóz. W przeciągu nie później niż dwa tygodnie planuję siać, i to ludzie będą się pukać po głowach.
U mnie już dawno siali więc nie będziesz pierwszy Bodajże to było w pierwszej połowie lutego.
Tak po węchu to sądzę, że to są objawy niedoboru fosforu. Najprawdopodobniej spowodowane jest to niską temperaturą, w której zboże nie pobiera fosforu. Po ociepleniu wszystko powinno wrócić do normy.
Tak po węchu to sądzę, że to są objawy niedoboru fosforu. Najprawdopodobniej spowodowane jest to niską temperaturą, w której zboże nie pobiera fosforu. Po ociepleniu wszystko powinno wrócić do normy.
Tak jak piszesz trzeba czekać na ciepło.
80 kg czystego N powinno wystarczyć na pierwszy rzut , byle szybko.
Paweł piszesz żeby z azotem jak najszybciej czy to pszenica czy rzepak. Ale co robisz gdy zima jest długa i długo śnieg leży? Plony nawet przy późniejszym rozsiewie nawozu też masz pewnie dobre. Co w takim przypadku robisz?
jeszcze jedno boje sie troche powrotu zimy jak teraz rozsieje a jeszcze zima wróci tzn minusowe temperatury i troche sniegu to czy mi tez azot z pola nie ucieknie? co robić???
Pisząc jak najwcześniej mam na myśli moment w którym zima się kończy i nie ma już śniegu , u mnie od tygodnia czyste pola więc już sieje , powrotu zimy bym sie nie obawiał kilka dni sniegu i mrozu nic nie zmieni . Generalnie wyznaję zasadę że nawóz czeka na roślinę a nie roślina na nawóz , taka moja filozofia.
u mnie tez sniegu brak. bałem sie powrotu zimy, ale skoro radzisz siac azot to pajade jak cos to bede mial na kogo narzekać ;-)
Nie nie , ja nic nie radzę ja tylko delikatnie sugeruje , żeby nie było na mnie.
koledzy oplaca sie siac na pszenice teraz npk bo na jesien nie bylo i co z pszenica jara dawac pod korzen npk czy nie
Wiadomo że lepiej dać niż nie , na ozimą znowu sie powtórzę na wczoraj.
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo