101

Odp: Wiosna 2013

Papej nie przesadzaj azot był na wierzchu a ma być 5cm niżej wiec odrobina deszczu nie zaszkodzi.

102

Ja też nic nie siałem czekam na wiosnę jak na razie powrot zimy sie zapowiada .

mdw

103

wiatr od wschodu

104

tylko deszczyk

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

105

zamojskie wiatr ,opady śniegu ,zawieje ,zamieci, -3, bardzo ślisko

106

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Ngql/    brał ktoś

107 Ostatnio edytowany przez pawelg (2013-03-09 08:16:52)

Żeby rozwiać wątpliwości , http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 42386.html . http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 42292.html . Łowicz to 20 km odemnie , więc już posiałem.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

108

Paweł - właśnie ten sam link chciałem wkleić smile
Ja śpię spokojnie....

109

Się nie ma co martwić . Zboża może zdążyły się rozhartować ale takie temperatury jak mamy hartują je na nowo.

110

Dziś u mnie wiosna sie rozpoczeła pierwsza krowa sie wycieliła mam małą jałówke. Pora na następne. Narazie na termometrze 0 w nocy lekki deszczyk i wszystko oblodzone.

111

A u mnie śniegu około 10 cm.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

112

no u mnie też z 10 cm śniegu i -1.

113

Ja wczoraj dałem po 200 kg saletry na rzepak i na zboża, troche zyta, pszenzyta i pszenicy. łacznie z 10 ha. Jechałem na pola koło domu, ale mokro tez mam musiałem omijać i kilka razy o mały włos nie siedziałem. Wieczorem zaczął padac śnieg i do teraz cały czas pada, mamy chyba z 10 cm i -4 C. Tez czytałem ten wywiad z profesorem i sie nie boje ze ten azot pojdzie w dupę, bo nie rozpuścił sie a w momencie topnienia sniegu rozpusci się i gdy przyjdą dodatnie temperatury to bedzie czekał na roslinki smile

114

Najważniejsze  by grunt nie był przemarznięty...

115

A u mnie dzisiaj rano - 8  a teraz zawierucha i chyba sobie w necie posiedzę bo co tu robić .

116

Bombay napisał/a:

Ja wczoraj dałem po 200 kg saletry na rzepak i na zboża, troche zyta, pszenzyta i pszenicy. łacznie z 10 ha. Jechałem na pola koło domu, ale mokro tez mam musiałem omijać i kilka razy o mały włos nie siedziałem. Wieczorem zaczął padac śnieg i do teraz cały czas pada, mamy chyba z 10 cm i -4 C. Tez czytałem ten wywiad z profesorem i sie nie boje ze ten azot pojdzie w dupę, bo nie rozpuścił sie a w momencie topnienia sniegu rozpusci się i gdy przyjdą dodatnie temperatury to bedzie czekał na roslinki smile

i tak ma być.

117 Ostatnio edytowany przez andrzej612b (2013-03-10 16:18:52)

A według mnie ten:hmmm: nawóz Bombaja -  gdzieś sobie spłynie , reszta się ulotni a jakiś tam tylko procent zostanie , gadania tych książkowych profesorków to już mam dość  a praktykę z takim szybkim rozsiewaniem nawozów to miałem np . w zeszłym roku i wcześniej też , podobnie z siewem zbóż - chociaż u każdego jest inna aura czy nawet mikroklimat  .

118

Popieram andrzej612b ,co tu się spieszyć co to jakieś wyścigi kto pierwszy wywali kasę w błoto(powietrze).  Zrobi się ciepło to nawóz posypie,kiedyś też byłem taki szybki ale mi przeszło przy tych cenach nawozu.

119

Tomek 1974-  masz rację tak jak i andrzej - strata czasu paliwa i straty w azocie  gdyż w niskich temperaturach się  ulatnia ! - takie przodownictwo  kosztuje i jest bezsensowne,

120

Jasne wegetacja ruszy to i nawozy też ...