81

Odp: ceny ziemi

Wojtas coś trzeba robić żeby nie zgłupieć .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

82

Myslę  że  ci  ktorzy  kupili  teraz  ziemię  na  pewno  na  niej  nie  stracą .  Fakt  że  cena  wydaje  się  być  wygórowaną  ale  pomyślcie  sobie  trochę w przód.Za  dwa  lata  te  pieniądze  które  wydaliście  na  ziemię  będą  śmiesznymi  pieniędzmi .  kupno  ziemi  teraz  to  dobra  inwestycja  wg  mnie . 

Marku  milion  dzisiaj  to  wcale  nie  aż  taki  spory  pieniądz .  Milion  kosztuje  mieszkanie  w  Gdyni  albo  mała  kawalerka  w  Wawie

Szału  nie  ma.

83

Teraz za 30 ciężko dostać a chyba 8 lat temu kupiłem parę km od mnie kilka hektarów po około 5 tyś...

84

troche was przestraszę panowie.... otóż mój profesor z zarządzania powiedział na m że Polska  wprowadzi podatek katastralny, mówił coś o 2016 roku. dla mnie kupowanie gruntów to nie trafiona inwestycja, ceny są teraz jedne z największych.
http://niepoprawni.pl/node/42270
http://interia360.pl/artykul/podatek-ka … akow,40132
http://www.linia.com.pl/indeks.php?d=34 … 6&p=00

sami poszukajcie coś na ten temat ...
powodzonka

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

85 Ostatnio edytowany przez maksx (2011-07-09 15:34:53)

Z podatkiem katastralnym jest jak z reformą KRUS ,nie do przeskoczenia .większość gospodarstw w Polsce to są gospodarstwa małe które ledwo wiążą koniec i to nie wiem czy z końcem .Najpierw muszą wprowadzić ustawę że gospodarstwo rolne zaczyna się od 20 ha ,wtedy Ci co mają mniej gruntów będą je sprzedawać tym którym jeszcze się chce na nich robić bo grunty faktycznie będą dużym obciążeniem finansowym.

86 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-07-24 22:24:06)

No  dobra   cena  ziemi  jaka  jest  to  każdy  wie    u  siebie  w  swoim  regionie   ,  a  jakie  są  tendencje?  Ma  chęć  w  gorę  iść  czy  spada  powoli ?

87

ja zapytam abstrahując od tematu, staruszek ma propozycję wzięcia 15ha w dzierżawę, głównie 5 klasa. Zastanawiam się czy jest jakikolwiek sens bo nie przychodzi mi za bardzo do głowy co tam można posiać aby coś z tego zostało. Macie jakieś pomysły.
Ps nie wiem czy gdzieś już takiego zapytania nie było, usuńcie post jak coś dubluje.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

88

Ja sieję na takich słabych polach len oleisty, kosisz kombajnem, wychodzi po żniwach zaraz,daje dobry płodozmian na ziemiach gdzie cały czas ktoś siał tylko zboże.Cena za kilo waha się od1.5 do3,50zł za kilo.przynajmniej u nas tak,największą zaleta jest to że nie wymaga dużego nawożenia koszty produkcji małe, opryski tanie.Pzdr.

89

ANR wystawiła  ziemię. Przetarg ograniczony. zakwalifikowałem się ja i jeszcze jeden.
Przetarg za 2 tygodnie. Wiem kto to, trzeba się dogadać a nie windować  cenę. Jak to rozgryźć?
Isć do niego czekać aż on przyjdzie? Ktoś komuś coś będzie musiał odpalić ile? Ktoś ma jakaś praktykę ?  Jakie są zwyczaje? Cena wywoławcza to 15900 zł / ha ponad 4 ha w klinie, III i IVa
postąpienie 800zł.

90

odstępne, kolega płacił 10 000 od hektara a sama ziemia poszła po 45 ale to kujawy.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

91

Dla mnie to dziwna że do przetargu ograniczonego kwalifikuje się tylko dwóch rolników ? a reszta gminy jest nie zaludniona ? W moich stronach to każdy rolnik z danej gminy może startować do takich przetargów jeśli tylko czuje taką chęć i ma na ten cel kasę ,tymbardziej że przetarg dopiero za dwa tygodnie .

92

u nas jest  opcja do dzierżawy      wyjściowe jest 1.4t do ha   w kawałku 16 ha  jest takich 6 kawałków ... zasiane pszenicą  wynawożone opryskane na chwasty     (sąsiednia gmina ) przetarg ograniczony .    znając naszych  wariatów nabiją conajmniej do 3t za ha ...  więc  nie wiem czy się w ogóle pchac

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

93

Ale nas tylko dwóch się zgłosiło.....

94

No drapie się. Gość na pewno ma więcej kasy niż ja. Ja liczę sobie że mógłbym dać 20 moze 22. Nie wiem jak można dawać 50tyś za ziemie mi to się nie kalkuluje ale mniejsza oto.
Generalnie chce się z nim dogadać. Ale jak tu zagadać?? Kiepski ze mnie handlarz.  Co mam mu powiedzieć dawaj 10 000 i spadam? Czy masz tu 500 i idź w pi..u? ;-)
Wiecie żeby owca była cała i wilk syty.
Tylko kto tu jest wilkiem a kto baranem?

95

Krzysiek po 20-30 to jest u nas a nikt w plon żyta nie celuje na poziomie 9 ton więc ciebie po 50 za ha  to powinno być stać.

96

Ja 40 płaciłem. A dostałem oferte na 2 ha po 110 tys i odmówiłem więc z miejsca w pole wjechał ktoś inny ... A szkoda bo przez droge

97

gdzie wy macie sens płacenia  ponad 4 tys za ha ??  gdzie teraz cena jest już co najmniej raz wyższa ??   pomyśleć logicznie  to się za swojego życia nie wróci ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

98 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-08 23:31:13)

Plony plonami. Jak zostanie 3tys z ha / rok to jest ok. Ale cały zysk z nowej działki ładować splate kredytu przez 15 lat. Jak Wy to robicie? Wiadomo ziemia jest warta coraz więcej.....
A tak w ogóle to jestem małorolny mam 24ha.
Srednia cena dla pomorskiego takiej ziemi to 26tys a dla zachodniopomorskiego 18tys.  Ja mieszkam pośrodku. I cena 22 jest  średnią.

99

w zeszłym tygodniu przybyło 6 ha 5-6 klasy za 120tyś... Ale co zrobić jak ziemi brak a jak już jest to trza brać to co jest

E 516 na części
Telefon 695 076 269

100

przepraszam miało być 40 tys ...