Odp: Wiosna 2013
poczekamy zobaczymy
http://www.youtube.com/watch?v=oFEkZx2UT2s
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1072
http://www.klasyczny.com/forum/viewtopi … 6128#p6128
+103 / -1
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
poczekamy zobaczymy
Jasne wegetacja ruszy to i nawozy też ...
Wegetacja ruszy nie będzie mrozu ani nawozu wtedy będzie widać ... kto zrobił lepiej .
Tych kilka ciepłych dni na przełomie II i III to było tylko, drgnięcie, a nie początek wegetacji, zdarza się ono czasami i w styczniu czy na początku lutego, też byłem przygotowany na wysiew nawozów. Wszystkie prognozy długoterminowe zapowiadały jednak nawrót zimy, no i się wstrzymałem. Powiem na własnym przykładzie jeżeli nie wysieję nawozów na właściwe ruszenie wegetacji mogę przegrać, a jeżeli mi się uda to wygram.
Byłem w czwartek za Dobrym Miastem gdzie rolnik zastosował saletrę jakieś 2 tygodnie temu to zboże zbrązowiało i się cieszy że dał tylko na jeden kawałek a wiadomo że saletra nie jest dobra na mróz.
Nie ma co sie gorączkować jeszcze wiosna przyjdzie. U mnie tylko obszarowcy siali i z dwóch napaleńców i jakoś to wiosny nie zrobiło. A rzepaki po tych siewach jakby pożółkły.
Przy tej ilości śniegu jaki napadał to całość nawozu spłynie do kanału i taki będzie z niego pożytek.
A ja dziś będę siał saletrę na żyto , zostało mi z 5 ha śniegu z 10 cm od niedzieli wiosna nie czekam.
U mnie w nocy napadała z dycha , czekam dalej na wiosne a rano miałem kontrole mała z agencji na pocieszenie.
u mnie w nocy z niedzieli na poniedziałek zapowiadaja -20 trzeba sie zegnac z oziminami
A czemu u ciebie niema śniegu?
bo deszczyk kropi puki co jest ciepło
Pajpej o której niedzieli mówisz? z 17 na 18?? Przyjrzałem się dokładnie prognozie dla całej europy no i rzeczywiście może być zimno. Ale puki co trzeba wyluzować prognoza na 7 dni to wróżenie z fusów.....
Ja tu widzę że sa dwie szkoły siewu nawozów, tak jak Krzysiek pisze poczekamy zobaczymy.
Każdy robi jak uważa raz się uda tak raz tak. Trzeba być opanowanym czasami. A nawozy wiadomo ile teraz kosztują.
jak kogoś stać siać nawóz na darmo to niech sieje nawet w styczniu... żeby nie było strat sieje się w tedy jak zaczyna ruszać wegetacja bo tak to część się ulotni reszta spłynie i nic z tego nie będzie... wiem z doświadczenia jak kiedyś siałem po łąkach w jednym miejscu przy kanale stało trochę wody było mokro no to rozsiałem tam ręcznie... efekt był taki że tam gdzie siałem po suchym trawa czarna i gęsta a tam gdzie było mokro nic nie zadziałał.
krzychu święte słowa.
minus 13 ładne przedwiosne
Dziś obudziłem Forsza, otrząsnął się trochę ze śniegu i czeka.
a u nas pada snieg brat w robocie sypie 2 dawkę nawozu .. nazwał bym to w sumie 3 bo był nawóz RSM i znów nawóz
Taka polityka firmy, ale coś to da?
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo