181

Odp: Wiosna 2013

Ja robiłem trochę prób i nie ma co spieszyć wiosna wiośnie nie równa jak nie mróz to przyjdą deszcze i azocik do rzeczki popłynie i nie dosyć że strata w kieszeni to w dodatku zatruwa się środowisko ale jakoś o tym nikt nie napisał.Unia ma zaostrzyć przepisy ochrony środowiska ciekawe co wymyślą.

182

krzychu napisał/a:

azot jest potrzebny jak rusza wegetacja a to co piszą w tych wszystkich gazetach to pierdoły pisane przez kogoś kto pole widział z samochodu jak na wakacje jechał...

Gdzie? Gdzie jest potrzebny?
a) w magazynie
b) na przyczepie
c) na polu
d) w zasięgu korzeni rośliny tj 4-5 cm pod powierzchnią?

Pierdoły. Wierz nie chwalę się ale moja siostra skończyła AR w Szczecinie dawno temu ale miała taki przedmiot jak gleboznawstwo i wyobraź sobie ze podziela moje i nie tylko moje zdanie, jak kolega napisał nawóz ma czekać na roślinę a nie roślina na nawóz. Potem się dziwicie się że nie możecie wycisnąć z żyta więcej niż 5-6T.

183

Mimo że jestem zwolennikiem wczesnego siewu nawozu ciesze się , że nie posiałem. Nawaliło teraz z pół metra śniegu przez noc. Na polu jest go faktycznie za dużo. Miałem wszystko gotowe do wyjazdu. Choć bardziej bałem się rozsiewu i że wszystko przymarznie bez śniegu. Tu odwrotnie.......

184

Zgadzam się z Krzyśkiem i promotorką Bombaya chociaż sam azotu nie rozsiałem bo nie podobała mi się ta zima, której pierwszy atak był już w październiku i tak do tej pory, atak zimy odwilż i to już n-ty raz. Prognozy ludowe mówią że jaka pogoda na 40 męczenników takich 40 dni następnych więc wychodziło by że do 20 IV może się tak piepszyć. Jeżeli by po obecnie zapowiadanej odwilży miał by nastąpić kolejny atak zimy to dla tych którzy rozsieli może to być niekorzystne, aczkolwiek nie musi. Natomiast dla tych którzy nie rozsieli zapowiadana odwilż jeżeli można będzie wjechać w pole to czas najwyższy na rozsiew.

185

u mnie spadło troche sniegu i bede spał spokojnie bo oziminy nie wymarzna

Rolnik z powołania:-)

186

A ja dziś kończę  siać azot na pszenice.

187

Androl u was już w październiku zima się pokazała? Ja jeszcze w  listopadzie pszenicę siałem. Liczyłem że już przyjdzie wiosna a tu niespodzianka, przez całą zimę nie wiało tak jak dziś.

188

nawóz wam słynie w p**du do rowu i ch*ja z tego będzie NAWÓZ SIEJE SIĘ JAK RUSZA WEGETACJA  koniec kropka... ja taki bogaty nie jestem żeby siać na darmo i tak drogi nawóz... ojciec mówił że jak jeszcze nie było drynarki na polach to nawóz się siało po życie pod konie kwietnia a owies w połowie maja bo nie szło nawet koniem wjechać i wszystko urosło ludzie nie poumierali... a teraz to by w lutym siali albo w styczniu żeby tylko zasiać.

189

Panowie nie ma co się ślinić , każdy robi jak uważa i tego się trzymajmy .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

190

No właśnie przestańmy się kłócić po drugie af nam się zrobi...

191

Pajej napisał/a:

u mnie spadło troche sniegu i bede spał spokojnie bo oziminy nie wymarzna

Pajej czy u Ciebie tak zasypało jak pokazują.Jeśli tak to współczuję ale śnieg ztopnieje a oziminy zostaną.U nas wczorajszej nocy -18 w dzień na plusie,ale jest 8-10 cm śniegu jest OK.

192

u mnie wczoraj -5 w dzień było a dziś -6 bo cholernie lodowaty wiatr wieje od północy

193

Właśnie śnieg zaczoł sypać znowu u mnie.

mdw

194

śniegu  ino ino . pizga niemiło ...  a nawóz się sypie   sypią i sypią ...  a jak mało nasypią doleją RSM  i tak w koło .. dziś pojechałem po  drzewo do lasu  a tu patrze znów  leją RSM  już 2 raz  w tym tygodniu big_smile   nie wiem co ma to na rzeczy ale  jak się ma to się leje big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

195

i w końcu przeleją i tak będzie że co tam mają zasiane wszystko padnie w cholerę jak w maju czy czerwcu przyjdzie jakiś większy wiatr z deszczem... u was ziemie dobre to po co tak ładować ten nawóz ?

196

Dziś byłem we Wrocławiu. im bliżej tym mniej śniegu. Wcale się nie dziwie, że sypią nawozy skoro od jutra odwilż smile

197

w moim rejonie nie bardzo odobre smile  ale niech leją ... ja mam pola niżej big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

198

Ale nawet dobra ziemia z niczego nie będzie rodziła...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

199 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-03-16 16:22:22)

mam   teraz kawałek łąki nie całe 20 arów gdzie jest 2 klasa  kiedyś to było pole i sadziliśmy tam ogórki na sprzedaż i rosły bez żadnego nawozu tyle co gnój pod korzeń był roztrzęsiony...

200

Ja też bym nie sypał nawozu jakbym "tylko " gnój pod korzeń rozrzucił...