221

Odp: PROW

mnie juz zaczyna ARiMR wkurzać chciałem rozliczyc mlodego rolnika a takich głupot sie czepiaja ze szok. np mam umowe dzierzawy ale tam nic nie ma o wysokosci czynszu, bo ugadałem sie z gościem ze płace mu za wszystko podatek tj lasy i orne a w zamian za to obrabiam orne. babka z ARiMR kazała napisac aneks do umowy dzierzawy i zeby gmina podbiła. wszystko fajnie ale gośc mieszka w stanach, a w gminie nie podbija jak nie bedzie obecnych obu stron. i mamy klops

Rolnik z powołania:-)

222

nie ma się co złościć bo to nic nie da. Można na nich kląć ale co to da ? jeśli chcemy korzystać z ich kasy to niestety dostarczamy im to czego chcą - czy na się to podoba czy nie.
Pajej osoba która wymaga od Ciebie podbicia aneksu do dzierżawy w gminie jest troszkę niedoinformowana bo takie umowy tylko notariusz podbija. Co prawda nie pracuję już w gminie od kilku lat ale wiem że gminy nie mogą tego robić i nic się w tej kwestii nie zmieniło

gg 5118068

223

A ja sie zastanawiam...jak będzie prow to brac czy dać se spokój... chociaż za sam zwrot vatu to bym ładną obore postawił bo mam już sporo materiału....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

224

Jeśli masz trochę kasy na wkład własny to nie ma się co zastanawiać. Kilka nowych gratów zapewne się przyda.

gg 5118068

225

Kredyty pod prow to na ile % dają?

Kaski może by sie troche znalazło ale o oborze myśle jakiejś konkretniejszej...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445

226

mi zaproponowali 7,8% ale jeszcze z tego zbiłem troszkę w dół. Fajnie się korzysta z tych programów jak się ma kasę na wkład własny bo na vat i to co nam zwróci agencja można wziąć z banku na kilka miesięcy i wcale odsetki nie wychodzą duże.

gg 5118068

227

komercyjne kredyty, ja mam w tej chwili w BGŻ 9,54% oprocentowanie zmienne w zależności od stóp ustanowionych przez Rade Polityki Pieniężnej

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

228

A no własnie a tak to sie robi sporo odsetek na rok....

229

Jak się nie ma swoich pieniędzy to tak jest. Ja z kredytów najchętniej nie korzystałbym wcale, ale nieraz trzeba.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

230

Tak szczerze to w ogóle sie nie orientuje w temacie prowu, nie interesowało mnie to....

Ale kuszą troche te zwroty...

231

jak powiedział klasyk:
zielono mi smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

232

gratulacje co kupujesz?
Ja mam problem z modernizacja, otóż na ofercie było dobrze napisane głębosz, a w umowie mam głebosz. co z tym zrobic jak to rozwiazac? nie chce robic zmiany, bo sytuacja mnie zmusiła do rezygnacji z siewnika, ewentualnie zamienie go na przedni TUZ

233

we wniosku mam eksplorera 101km, opryskiwacz, gniotownik, zgrabiarkę, przegrabiarkę, talerzówkę, ładowacz czołowy, siewnik, żmijkę i dmuchawę.  Wpisałem te maszyny na szybko aby zabukować pieniądze i z pewnością zrobię zmianę.

Nie mam żadnej kasy w zapasie i z jednej strony cieszę się, z drugiej jak pójdę w kredyty to mogę zapomnieć o zrobieniu CO w domu i kilku ważnych kwestiach.  Nie wspominając o ziemi bo wiadomo to wielkie pieniądze a jak wiszą kredyty to jesteś udupiony.
Pajej to jest błąd pisarski, nikt ci za to krzywdy nie zrobi.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

234

Ja juz róznych histori słuchałem, najlepiej chyba bedzie podejśc od ODR i zapytac, zwłaszcza ze i tak i tak bedę musiał zrobic zmiane

235

Panowie a coś już wiadomo odnoścnie nowego budżetu 2014-2020? Jakieś modernizacje, kasa na budowę, bezzwrotne wsparcia? Coś mi się tylko obiło że nie będzie już przelicznika ESU tylko coś innego. I słyszałem o wsparci dla małych (ale nie aż tak małych) gospodarstw w formie 60tyś zł, tylko nie wiem czy to bezzwrotnie w podobnej formie jak był młody rolnik, czy też dotowanie do inwestycji jak w modernizacji. Ktoś coś więcej wie? zna jakieś konkrety?

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

236

Mnie cieki najbardziej dofinansowanie kredytów na zakup ziemi. Miało  już nie być dopłat do kredytów, a co za tym idzie kredyty na innych warunków.

237

Nie wiem jak z kredytami ale ANR nadal będzie udzielała tylko zamiast 2% to 4,18% i tak samo pierwsza wpłata 10%.

238

wracając do mojego prow to już się sprawy popieprzyły, jedna dzierżawa nie jest długoterminowa i może jej wywalenie spowodować wywalenie mnie z zielonej listy, przewrotność życia hehehe
a aby było weselej to jest to dzierżawa z anr na 10 lat z 1996.

239

Ktoś gdzieś rzucił hasło nabór w maju na młodego rolnika. Gdyby dostał kase z MR i wykorzystał ją jako wkład własny do kredytu na zakup ziemi na jaki procent by trzeba liczyc, są jeszcze jakieś specjalne kredyty "niskoprocentowe" ?

240

Są gdzieś czytałem że banki dostały dopłaty i podobnie jak w ubiegłym roku te same linie oprócz na zakup gruntów.