Odp: Rzepak
Jutro jadę go pryskać ..są szkodniki łuszczynowe mimo insektycydu w czasie płatka ... dodam byle co na grzyba , a co mi tam ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 132 133 134 135 136 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jutro jadę go pryskać ..są szkodniki łuszczynowe mimo insektycydu w czasie płatka ... dodam byle co na grzyba , a co mi tam ...
Mój odrzucił wszystkie kątowe zawiązki pąków. Jutro chyba wleje Proteusa i prysne i koniec.
Macie jakieś sprawdzone pomysły na zwalczanie gorczycy polnej w rzepaku jarym? Na ok 1ha rzuciła się mocno, że rzepaku nie widać. Całe pole nie jest duże (2,5ha) ale szkoda tego zostawić.
Chyba nie ma czym, problem jak z owsikiem w owsie.
Już u mnie rzepaki sieja, i tak się zastanawiam czy dobrze czy źle robia ludzie?
Ja w poniedziałek zamierzam rozsiać polifoskę i wymieszać gruberem. Po tygodniu orka i siew.
U nas zawsze agrifarm zaczyna siać tak od 15VIII.
Miałem siać trochę wapna ,a pewnie nie zdażę. Chyba dam wapno po siewie na wierzch i niech go woda zapłucze . W zeszłym roku zasiałem koło 18-20 i wyjatkowo wybujał, a jak kiedyś siałem 20-25 to wydawało się, że za późno. Teraz to sam nie wiem.
Grześ 21-22 będzie Ok.
A tak na poważnie nikt nie wie jak będzie jesień i trudno przewidzieć sytuacje na polu.
Ja też w tym roku chcę o tydzień przyspieszyć siewy zbóż jedno pole posiałem trochę wcześniej i lepiej się prezentowało.
W zeszłym roku kolega przyjechał do mnie po drodze ciagnikiem 10 września. Mówię pszenicę siejesz, a on że rzepak. Powiem szczerze, że tak się złożyło, że po zimie najlepiej wygladał bo nie wybujał. Zawsze pryskałem doglebówka a w tym roku pojadę nalistnie. Rzepaki trochę hamuje i u mnie w zeszłym roku przepuściło, a u ojca nalistnie czysto. Piotr będziesz pszenicę zaprawiał jak w zeszłym roku? Może znowu byśmy się zgadali kupić środki?
ja rozmawiałem ze znajomymi to mówili ze zepaku nie posieja bo tak sucho, na szczęscie w nocy spadło 17l kropla w mozu potrzeb ale micha sie cieszy
Ja wożę wapno póki co. Orać raczej nie zamierzam. Parę odmian zamówiłem, będzie porównanie na 40 ha.
Sianie po środku zalecanych terminów jest najbezpieczniejsze Przyśpieszanie czy też opóźnianie to już loteria.
Tak chwalą na naszych mozaikach hyrydę sherpę, zasieję jej w tym roku 5,5 ha no i 1,5 ha niezawodnego u mnie monolitu.
Wapno sieje zawsze pod roślinę przedplonową.
ja rozmawiałem ze znajomymi to mówili ze zepaku nie posieja bo tak sucho, na szczęscie w nocy spadło 17l kropla w mozu potrzeb ale micha sie cieszy
U mnie 2 litry w 3 minuty . Od razu uprawki lepiej wyglądają
Sianie po środku zalecanych terminów jest najbezpieczniejsze Przyśpieszanie czy też opóźnianie to już loteria.
Tak chwalą na naszych mozaikach hyrydę sherpę, zasieję jej w tym roku 5,5 ha no i 1,5 ha niezawodnego u mnie monolitu.
Wapno sieje zawsze pod roślinę przedplonową.
Mam kilka nowych działek i z braku czasu myślę, ze lepiej dać byle jak niż wcale.
ogólnie to na moich działkach tylk0 podtrzymanie ph nie odkwaszanie.
Grzegorz mam dzierżawę gdzie na IV klasie nie rosło poprzednikowi totalnie nic. Ile zasiał tyle zebrał. Wapna w pierwszym roku wysiałem trzy razy ... na roślinę z worka. Po uprawce i po orce naprawdę głębokiej. Mało tego poszedł kompost. Efekt ? 7 ton żyta. Teraz idę tam z rzepakiem. Też mam przegnojone i zrobiona uprawka. Zaorzę i wysieję Wapno przed siewem rzepaku. Tak wiem. Nie gnoi się i nie wapnuje jednocześnie. Ale... wychodzi to jakoś a kto nie ryzykuje ten nie zbiera.
Ziemia wyjechana na maksa.
się poddaję .raczej nie posieję rzepaku. sucho sucho i to co zapowiadają w opadach nie nastraja optymistycznie w ubiegłym roku na 24 ha słabo powschodził i likwidacja i jakoś się boję powtórki mój pomysł na słabe ziemie w tym roku to jednak ekologia !! tak coś kombinuję .sobaczymy co pogoda pokaże.
na parę lat daję sobie spokój z rzepakiem, poziom stresu, nakłady, kiła i gonitwa z terminami znudziły mi się. Wolę posiać spokojnie pszenżyto i jęczmień jesienią, wiosną owies i trochę soji, a na poplon grykę.
W tym roku rzepak u mnie będzie prawdopodobnie najbardziej dochodową rośliną. Za przymrozki wiosenne ubezpieczyciel też wypłacił. Kukurydza to już pewne w tym roku da słabszy plon, a cena na pewno będzie niższa.
W tym roku sieję 7.4 ha rzepaku.
Pchnąłem tegoroczny po 1480 netto
Strony Poprzednia 1 … 132 133 134 135 136 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo