2,661

Odp: Rzepak

Jutro jadę go pryskać ..są szkodniki łuszczynowe mimo  insektycydu w czasie płatka ...  dodam  byle co na grzyba ,  a co mi tam ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,662

Mój odrzucił wszystkie kątowe zawiązki pąków. Jutro chyba wleje Proteusa i prysne i koniec.

Siły na zamiary zmierz....

2,663

Macie jakieś sprawdzone pomysły na zwalczanie gorczycy polnej w rzepaku jarym? Na ok 1ha rzuciła się mocno, że rzepaku nie widać. Całe pole nie jest duże (2,5ha) ale szkoda tego zostawić.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,664

Chyba nie ma czym, problem jak z owsikiem w owsie.

2,665

Już u mnie rzepaki sieja, i tak się zastanawiam czy dobrze czy źle robia ludzie?

2,666

Ja w poniedziałek zamierzam rozsiać polifoskę i wymieszać gruberem. Po tygodniu orka i siew.

2,667

U nas zawsze agrifarm zaczyna siać tak od 15VIII.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,668

Miałem siać trochę wapna ,a pewnie nie zdażę. Chyba  dam wapno po siewie na wierzch i niech go woda zapłucze . W zeszłym roku zasiałem koło 18-20 i wyjatkowo wybujał, a jak kiedyś siałem 20-25 to wydawało się, że za późno. Teraz to sam nie wiem.

2,669

Grześ 21-22 będzie Ok.

A tak na poważnie nikt nie wie jak będzie jesień i trudno przewidzieć sytuacje na polu.

Ja też w tym roku chcę o tydzień przyspieszyć siewy zbóż jedno pole posiałem trochę wcześniej i lepiej się prezentowało.

2,670

W zeszłym roku kolega przyjechał do mnie po drodze ciagnikiem 10 września. Mówię pszenicę siejesz, a on że rzepak. Powiem szczerze, że tak się złożyło, że po zimie najlepiej wygladał bo nie wybujał. Zawsze pryskałem doglebówka a w tym roku pojadę nalistnie. Rzepaki trochę hamuje i u mnie w zeszłym roku przepuściło, a u ojca nalistnie czysto. Piotr będziesz pszenicę zaprawiał jak w zeszłym roku? Może znowu byśmy się zgadali kupić środki?

2,671

ja rozmawiałem ze znajomymi to mówili ze zepaku nie posieja bo tak sucho, na szczęscie w nocy spadło 17l kropla w mozu potrzeb ale micha sie cieszy

Rolnik z powołania:-)

2,672

Ja wożę wapno póki co. Orać raczej nie zamierzam. Parę odmian zamówiłem, będzie porównanie na 40 ha.

2,673

Sianie po środku zalecanych terminów jest najbezpieczniejsze Przyśpieszanie czy też opóźnianie to już loteria.
Tak chwalą na naszych mozaikach hyrydę sherpę, zasieję jej w tym roku 5,5 ha no i 1,5 ha niezawodnego u mnie monolitu.
Wapno sieje zawsze pod roślinę przedplonową.

2,674

Pajej napisał/a:

ja rozmawiałem ze znajomymi to mówili ze zepaku nie posieja bo tak sucho, na szczęscie w nocy spadło 17l kropla w mozu potrzeb ale micha sie cieszy

U mnie 2 litry w 3 minuty . Od razu uprawki lepiej wyglądają

2,675

androl napisał/a:

Sianie po środku zalecanych terminów jest najbezpieczniejsze Przyśpieszanie czy też opóźnianie to już loteria.
Tak chwalą na naszych mozaikach hyrydę sherpę, zasieję jej w tym roku 5,5 ha no i 1,5 ha niezawodnego u mnie monolitu.
Wapno sieje zawsze pod roślinę przedplonową.

Mam kilka nowych działek i z braku czasu myślę, ze lepiej dać byle jak niż wcale.
ogólnie to na moich działkach tylk0 podtrzymanie ph nie odkwaszanie.

2,676

Grzegorz mam dzierżawę gdzie na IV klasie nie rosło poprzednikowi totalnie nic. Ile zasiał tyle zebrał. Wapna w pierwszym roku wysiałem trzy razy ... na roślinę z worka. Po uprawce i po orce naprawdę głębokiej.  Mało tego poszedł kompost. Efekt ? 7 ton żyta. Teraz idę tam z rzepakiem. Też mam przegnojone i zrobiona uprawka. Zaorzę i wysieję Wapno przed siewem rzepaku. Tak wiem. Nie gnoi się i nie wapnuje jednocześnie. Ale... wychodzi to jakoś a kto nie ryzykuje ten nie zbiera.
Ziemia wyjechana na maksa.

2,677

się poddaję  .raczej nie posieję rzepaku. sucho sucho i to co zapowiadają w opadach nie nastraja optymistycznie w ubiegłym roku na 24 ha słabo powschodził i likwidacja i jakoś się boję powtórki mój pomysł na słabe ziemie w tym roku to jednak ekologia !! tak coś kombinuję .sobaczymy co pogoda pokaże.

Leszek   dla kolegów'

2,678

na parę lat daję sobie spokój z rzepakiem, poziom stresu, nakłady, kiła  i gonitwa z terminami znudziły mi się. Wolę posiać spokojnie pszenżyto i jęczmień jesienią, wiosną owies i trochę soji, a na poplon grykę.

2,679

W tym roku rzepak u mnie będzie prawdopodobnie najbardziej dochodową rośliną. Za przymrozki wiosenne ubezpieczyciel też wypłacił. Kukurydza to już pewne w tym roku da słabszy plon, a cena na pewno będzie niższa.

2,680

W tym roku sieję 7.4 ha rzepaku.
Pchnąłem tegoroczny po 1480 netto