Odp: Problemy z ARiMR
... co do tego sąsiada to postawił nie przy ale w granicy więc względem prawa nie na swoim gruncie.
O to to właśnie...
Mi i w starostwie i geodeta powiedzieli, że jeśli chodzi o ogrodzenia od dróg to w granicach posesji na swój koszt postawienie i konserwacja, ale od strony sąsiada, to:
1. jeśli się z nim dogadam, to można na granicy (czyli zabieramy na np. murek po 10cm z każdej działki, koszt postawienia do uzgodnienia, konserwacja - ustawowo sąsiad ma partycypować w kosztach
2. Jeśli się nie dogaduję ogrodzenie w całości na mojej działce , na mój koszt, a i tak sąsiada czeka partycypacja w kosztach konserwacji...
BTW, ale i tak nie możesz "zaczepić"...
W polskim prawie jest taka fajna zaszłość jak użytkowanie. Ma się nijak do własności...
Np. sąsiad jeździł przez działkę Twoich rodziców przez 20 lat, Ty np. się budujesz i grodzisz teren. Jeśli sąsiadowi się to nie spodoba, to może założyć Ci sprawę w sądzie o utrudnienie użytkowania. Przegrasz ją, bo faktycznie on UŻYTKOWAŁ, a Ty mu to uniemożliwiłeś...
Będziesz mu musiał umożliwić przejazd (rozebrać ogrodzenie), potem możesz założyć mu sprawę o EKSMISJĘ Z WŁASNEJ DZIAŁKI, którą wygrasz, ale po jakim czasie , nerwach i pieniądzach...
[Niestety fakt sprzed kilku lat ze swojego podwórka/lokalu]