Odp: Dopłaty
Paweł napisz coś więcej jeśli wiesz.U mnie gadają że dopłat nie będzie wcale.Ale ci tak mówią co ziemię chcą kupić lub dzierżawić .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty
Strony Poprzednia 1 … 35 36 37 38 39 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Paweł napisz coś więcej jeśli wiesz.U mnie gadają że dopłat nie będzie wcale.Ale ci tak mówią co ziemię chcą kupić lub dzierżawić .
Wejdz na www.farmer.pl i tam znajdziesz dział "DOTACJE I DOPŁATY"
Ale się z samego rana naczytałem .Z tych artykułów wynika że jeszcze myślą i kombinują jak nas wydymać z kasy.Czeski film nikt nic nie wie a rolnik jakoś przeżyje .Ciekawy artykuł jest o grupach producenckich owoców i warzyw .
Już dawno gdzieś na forum napisałem że dopłat powinno nie być..... Nikt za posiadanie ziemi nie dostawałby kaski tylko za faktyczną pracę, i ceny ziemi spadłyby. Tak jak kiedyś napisałem cała unia to fikcja i mydlenie oczu dla chłopa, że coś dają a chłopy że dostają.
Scoda jeśli już podejmujesz temat to wpierw się doucz a potem wprowadzaj informacje w obieg, bo z taką wiedzą wprowadzasz ale ludzi w błąd.
Sam się doucz jak coś bo nikogo nie wprowadzam w błąd chyba masz trudne dni...:D
Panowie nie ekscytujcie się tak to wszystko jest dopiero w fazie projektu a jak wiadomo zbliżają sie wybory więc politycy starają sie łapać głosy wyborców i puszcają w media dziwne informacje.
I zgodze sie z grzegorzem dopłat nie powinno być - niepotrzebnie powodują wrogość pomiędzy miastem a wsią -chyba że właśnie o to chodzi.
Podejżewam że nowy system dopłat jeszcze dodatkowo skłuci między sobą samych rolników którzy już teraz za bardzo dogadać sie nie mogą między sobą .
No i wtedy po zabraniu dopłat stali byśmy się potęgą w produkcji żywności i bardzo konkurencyjni na rynku .Połowa małych gospodarstw by upadła .lLudziska by nie płacili podatków , nie którzy stracili by jedyny dochód a podejrzewam że z czasem kraje bardziej rozwinięte przykryły by nas beretem.Jedyny plus tego to nie musieli by wyjeżdżać Polacy do pracy u szkopa tylko pracowali by na swoim za marne pieniądze.
kol.Scoda-Pszenica ozima i jara to jeden gatunek roślin ,razem z żytem ,owsem,jęczmieniem zaliczane do zbóż których można siać max. 75%,jeśli masz powyrzej 10 ha ziemii ornej.Pozostałe 25% obsiewasz lub obsadzasz innym GATUNKIEM roślin np.burak,ziemniak,rzepak i wyjątkowo ku-ku.Gospodarstwo posiadające powyrzej 30 ha ornej jest zobowiązane wprowadzić trzeci GATUNEK w ilości nie mniejszej jak 5% ziemii ornej. Następny etap to obszary pro-ekologiczne których gospodarstwo pow.15 ha ornej musi wydzielić 5%[po 2017r to 7%] i przeznaczyć na ekologię np;zazielenić,zakrzewić,zalesić,odłogować oraz rozważany jest wariant obsiania tego obszaru roślinami wysokobiałkowymi np.łubin,groch, ,lucerna,koniczyna celem poprawienia bilansu białkowego w kraju i alternatywy dla soii genetycznej.
Paweł nie wiesz przypadkiem czy ostatni wariant, który podałeś nie będzie połączony z roślinami miododajnymi? Wszystko w ramach tego zazieleniania.
Marek ja Ciebie miałem za światowego człowieka, ale myślę, że nie wiesz o czym teraz mówisz.... Gospodarstwa, które liczą na tylko i wyłącznie zyski z dopłat i tak upadną śmiercią naturalną. W tej chwili liczy się też jakość kiedy nie można zwiększyć ilości. Kiedy dopłat nie byłoby, mniejsze gospodarstwa mogłyby dokupić ziemię, bo spadek ceny byłby raczej nieunikniony. Może nie od razu ale myślę, że miałoby to miejsce. Dodatkowo jak skończy się temat rent za oddanie pola, to dziadeczki będą się pozbywać pól, które nie będą im do niczego przydatne.
Jak powiedziałem dopłaty to nic dobrego, bo dopiero ktoś napisał o zniesieniu ich, a niektórzy trzęsą tyłkiem, że nie dadzą sobie rady. A przecież wcześniej ich nie było i każdy kto chciał pracować i czegoś się dorobić, to się dorobił. Mniej lub bardziej. Skończyła by się debata, i spór między miastem a rolnikami, że tylko siedzą pod sklepem i wino piją za dopłaty, a w polu i tak urośnie. Wiadomo, że jak są to głupim trzeba byłoby być lub bogatym, żeby ich nie brać. Ale zobacz ile wszystko podrożało odkąd weszły dopłaty. Temat rzeka.\
A i żebyś mnie źle nie zrozumiał po prostu mam inne zdanie.
kol.Scoda-Pszenica ozima i jara to jeden gatunek roślin ,razem z żytem ,owsem,jęczmieniem zaliczane do zbóż których można siać max. 75%,jeśli masz powyrzej 10 ha ziemii ornej.Pozostałe 25% obsiewasz lub obsadzasz innym GATUNKIEM roślin np.burak,ziemniak,rzepak i wyjątkowo ku-ku.Gospodarstwo posiadające powyrzej 30 ha ornej jest zobowiązane wprowadzić trzeci GATUNEK w ilości nie mniejszej jak 5% ziemii ornej. Następny etap to obszary pro-ekologiczne których gospodarstwo pow.15 ha ornej musi wydzielić 5%[po 2017r to 7%] i przeznaczyć na ekologię np;zazielenić,zakrzewić,zalesić,odłogować oraz rozważany jest wariant obsiania tego obszaru roślinami wysokobiałkowymi np.łubin,groch, ,lucerna,koniczyna celem poprawienia bilansu białkowego w kraju i alternatywy dla soii genetycznej.
Kolego jesteś w błędzie dla nas to jest jeden gatunek ale nie dla urzędników i tak cytat.Unijne przepisy jako pojedynczo uprawę określają uprawę dowolnego rodzaju rośliny uprawnej,a także grunt ugorowany czy trawę lub inne rośliny uprawne .Czyli uprawiając pszenicę ozimą i jarą mamy już dwie uprawy w płodozmianie koniec cytatu.Myślę że wszystko jasne.
Paweł nie wiesz przypadkiem czy ostatni wariant, który podałeś nie będzie połączony z roślinami miododajnymi? Wszystko w ramach tego zazieleniania.
Marek ja Ciebie miałem za światowego człowieka, ale myślę, że nie wiesz o czym teraz mówisz.... Gospodarstwa, które liczą na tylko i wyłącznie zyski z dopłat i tak upadną śmiercią naturalną. W tej chwili liczy się też jakość kiedy nie można zwiększyć ilości. Kiedy dopłat nie byłoby, mniejsze gospodarstwa mogłyby dokupić ziemię, bo spadek ceny byłby raczej nieunikniony. Może nie od razu ale myślę, że miałoby to miejsce. Dodatkowo jak skończy się temat rent za oddanie pola, to dziadeczki będą się pozbywać pól, które nie będą im do niczego przydatne.
Jak powiedziałem dopłaty to nic dobrego, bo dopiero ktoś napisał o zniesieniu ich, a niektórzy trzęsą tyłkiem, że nie dadzą sobie rady. A przecież wcześniej ich nie było i każdy kto chciał pracować i czegoś się dorobić, to się dorobił. Mniej lub bardziej. Skończyła by się debata, i spór między miastem a rolnikami, że tylko siedzą pod sklepem i wino piją za dopłaty, a w polu i tak urośnie. Wiadomo, że jak są to głupim trzeba byłoby być lub bogatym, żeby ich nie brać. Ale zobacz ile wszystko podrożało odkąd weszły dopłaty. Temat rzeka.\
A i żebyś mnie źle nie zrozumiał po prostu mam inne zdanie.
Ja patrze na to ze swojego położenia gdzie większość gospodarstw o pow 5-15ha kl IV-VI.Gdzie ludzie podpierając się nosami ryli od świtu do nocy żeby się czegoś dorobić .Trochę mi ich szkoda jak patrze jak choroba ich kładzie następcy nie ma a o sprzedaży nie ma mowy.Gelo światowy to ja nigdy nie byłem .Bardzo dobrze ze każdy ma inne zdanie, co by było gdyby wszyscy się zgadzali
Ostatnio jeździłem trochę i faktycznie na 5 czy 6 klasie szans na równe gospodarzenie nie ma. Niekiedy nawet żytko wyginęło, to nie wiadomo co zasiać.
kol.Scoda.Twoje warianty odnoszą się do zmianowania wymaganego przy stosowaniu tzw."dobrej kultury rolnej" gdzi jest dozwolone sianie np.żyta przez max. 3 kolejne lata w czwartym wystarczy zmiana na inne zboże. Dobra kultura rolna wymagana jest dla poszczególnych działek rolnych zaś "zazielenienie" odnosi się do całości gospodarstwa i jego struktury zasiewów przedstawionej wg. schematu z poprzedniego postu.W zazielenieniu klasyfikacja gatunków jest wg.zasad określonych w moim poście wcześniej tzn. że wszystkie zboża to jeden gatunek.
Na zazielenienia składać będą się trzy rodzaje wymagań -zmianowanie upraw-zachowanie trwałych użytków zielonych -obszary proekologiczne najpierw czytaj ze zrozumieniem i dopiero się wypowiadaj a nie próbujesz komuś wmówić że krowa to wielbłąd.Miłej lektóry.
To o czym pisze Scoda jest napisane w czerwcowym TAP. Tylko, że ja z tego artykułu wywnioskowałem, że to jest jeden z wariantów na który musimy (Państwo) się zdecydować.
Panowie,wszystko się zgadza jeśli chodzi o zmianowanie,użytki zielone i obszary proekologiczne jak również że są trzy warianty.Błąd jaki przedstawił Scoda polega na tym że,w zmianowaniu nie wystarczy pszenicę ozimą zamienić na jarą ani na inne zboże tylko na inny GATUNEK roślin np.rzepak,okopowe,motylkowe,ku-ku itd. czytaj post 716
Panowie,wszystko się zgadza jeśli chodzi o zmianowanie,użytki zielone i obszary proekologiczne jak również że są trzy warianty.Błąd jaki przedstawił Scoda polega na tym że,w zmianowaniu nie wystarczy pszenicę ozimą zamienić na jarą ani na inne zboże tylko na inny GATUNEK roślin np.rzepak,okopowe,motylkowe,ku-ku itd. czytaj post 716
Znowu jesteś w błędzie bo jasno jest napisane że uprawy jare i ozime uważa się za odrębne nie pisałem że jest to w tej chwili tylko od 2015 roku takie są założenia i czy nam się podoba czy nie to tak będzie.
I znów Scoda zaprzeczasz sam sobie pisząc że" nie w tej chwili"ajest na odwrót bo właśnie obecnie przy zmianowaniy można zamienić jare na ozime,żyto na pszenicą itd i te zasady zmianowania pozostaną po 2015 w odniesieniu do poszczególnej działki rolnej .Dojdzie jednak konieczność zmianowania gatunków w proporcji [ 75<20<5 ]%.Pożyjemy zobaczymy.
Zmieniasz to co napisałem dodając ,,nie,, każdy wie swoje to tak jak by się sprzeczać o ślimaka gdzie dla urzędników w Brukseli to ryba nie wspomnę o pomidorze jako owocu.
zamiast łąk siejcie koniczyne z 20 % traw i koscie dopłaty do motylkowych
Strony Poprzednia 1 … 35 36 37 38 39 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo