Odp: Ustawienie kombajnu
Szukaj po prawej stronie kombajnu z przodu takego płaskownika zakręconego na motylek z dwoma dziurkami.Jak przestawisz go do przodu to pod załączy Ci się ten jak ja to nazywam obijacz ości.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Dane techniczne » Ustawienie kombajnu
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Szukaj po prawej stronie kombajnu z przodu takego płaskownika zakręconego na motylek z dwoma dziurkami.Jak przestawisz go do przodu to pod załączy Ci się ten jak ja to nazywam obijacz ości.
Ja kupiłem sito 3.5 mm do swojego bo 4 nie było. Miałem trochę rzepaku z tamtego roku to przelatuje wszystko.
Cześć Chłopaki koszenie rzepaku tuż tuż a ja sie tak zastanawiam nad założeniem dwóch sit okrągłych na górę większy otwór zamiast żaluzji a na dół mniejsze otworowe. co o tym myślicie ma to sens czy lepiej nie kombinować ???
Witam zakupilem e 514 z 86 r i chcialbym sie dowiedziec jak sie ustawia sita , wiatr do koszenia pszenicy przezyta owsa i jeczmienia
Pytanie dla posiadaczy kombajnów koszących zboże i kukurydze. Czy do koszenia zboża odkręcacie wiatrownice z bębna? Ja nie odkręciłem i po skoszeniu około 2 ha jęczmienia zgasiłem kombajn zeby wszystko dookoła zobaczyć, po ponownym włączeniu kombajnem zaczęło miotać jak by chciał wylecieć poza orbitę ziemską, otworzyłem okno z boku żeby zobaczyć jak wygląda bęben i jak pokręciłem za paski to było widać jak w środku bębna przesypuje się wszystko. Widać jak nie ma wiatrownic to nadmiar wyleci... Jak jest z tym u Was?
Zasłony na bęben zdejmuję więc nie mam porównania do koszenia zboża z zasłonami .
No to będzie mnie czekać dziś piękna robota, jak nie ma z przodu przenośnika to bajka a tak to trzeba będzie się kłaść na wytrząsacze
Oj to będzie niewygodna robota
Nie obejdzie się chyba bez czegoś na uspokojenie...
Laszek, polecam PERSEN lub VALERIN forte
Panowie jak sie ustawiacie na łubin? Wiatr mam na max a mimo wszystko widać brud w zbiorniku, za kombajnem czysto, kierownica wiatru standardowo, 3/4 wysokości
Panowie obszedłem kombajn i chyba znalazłem tą dźwignie do "obijacza ości"
ale po rozkręceniu chwytaka kamieni nic tam nie widać, tak to u mnie wygląda:
chyba że trzeba coś przykręcić w te otworki
Jak to u was wyglada?
w te otwory powinny być przykręcone takie łopatki
Dobrze Meder prawi, bo na całej długosci powinny być takie załamane łopoatki, czy one pomagają to nie wiem ale są.
widziałem takie łopatki w katalogu ale wolałem ekspertów spytać Tylko nie wiem na jakiej zasadzie to działa, bo przestawienie tej dzwigni z punktu A do punktu B to przecież mały ruch, ale czyżby na tyle duży aby robił różnice w jęczmieniu?
może ktoś zdać relacje czy ten mechanizm spisuje się w jęczmieniach czy szkoda zachodu?
W jednej pozycji te łopatki są prostopadle w dół i wszystko od razu przelatuje w dół a w drugiej pozycji łopatki są równolegle pod klepiskiem, i na długości tych łopatek nagromadzi się masa między klepiskiem a tymi łopatkami, i kłosy bardziej się wycierają po klepisku a nie od razu przelatują...w teorii...
dzięki za odpowiedź testowałeś to w praktyce?
Podstawa to dobre cepy, jak wyjechane już to i te łopatki nie pomogą. 514 mam pierwszy sezon więc dużo jeszcze nie mogę powiedzieć a w 516 cepy były już słabe więc po prostu robiłem szczelinę taką małą ile szło a że zboże wszystko paszówka to uszkodzone ziarno nigdy nie było problemem. Co do łubinu to na jakim sicie kosiłeś? Ja wczoraj kupiłem 12,5 oczko, takie samo miałem w 516 i dobrze szło. Ogólnie jak koszę łubin to nawet jak jest trochę łuski i grubszego syfu to nie problem bo dobrze się wtedy przechowuje a przed sprzedażą czyszczę to separatorem i jest jak ta lala a zawsze parę worków odpadów jest do pieca
U mnie cepy wyglądają ok, nie było problemów żeby nie domłacał pszenicy czy pszenżyta, ale obijanie ości to jakas loteria, rok temu ości zostawały przy dokręconej młocarni prawie na max, w tym roku chyba ani jednej ości w zbiorniku nie miałem (co ciekawe na polu u sąsiada nie regulując nic ości był)
łubin na fasolce, 0,6x2 cm jak sie nie myle, leciał w miare czysty, gdzieniegdzie mniejszy strąk przeleciał. Troche strzelał przed hederem ale to trudno, poplon przynajmniej rośnie. Mimo że łubin czysty był od chwastów to i tak troche się tego namłóciło, ale to nic, do siewu sie przeczyści Ile za te sito płaciłeś?
150
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Dane techniczne » Ustawienie kombajnu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo