Odp: Ustawienie kombajnu
Szukaj po prawej stronie kombajnu z przodu takego płaskownika zakręconego na motylek z dwoma dziurkami.Jak przestawisz go do przodu to pod załączy Ci się ten jak ja to nazywam obijacz ości.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Dane techniczne » Ustawienie kombajnu
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Szukaj po prawej stronie kombajnu z przodu takego płaskownika zakręconego na motylek z dwoma dziurkami.Jak przestawisz go do przodu to pod załączy Ci się ten jak ja to nazywam obijacz ości.
Ja kupiłem sito 3.5 mm do swojego bo 4 nie było. Miałem trochę rzepaku z tamtego roku to przelatuje wszystko.
Cześć Chłopaki koszenie rzepaku tuż tuż a ja sie tak zastanawiam nad założeniem dwóch sit okrągłych na górę większy otwór zamiast żaluzji a na dół mniejsze otworowe. co o tym myślicie ma to sens czy lepiej nie kombinować ???
Witam zakupilem e 514 z 86 r i chcialbym sie dowiedziec jak sie ustawia sita , wiatr do koszenia pszenicy przezyta owsa i jeczmienia
Pytanie dla posiadaczy kombajnów koszących zboże i kukurydze. Czy do koszenia zboża odkręcacie wiatrownice z bębna? Ja nie odkręciłem i po skoszeniu około 2 ha jęczmienia zgasiłem kombajn zeby wszystko dookoła zobaczyć, po ponownym włączeniu kombajnem zaczęło miotać jak by chciał wylecieć poza orbitę ziemską, otworzyłem okno z boku żeby zobaczyć jak wygląda bęben i jak pokręciłem za paski to było widać jak w środku bębna przesypuje się wszystko. Widać jak nie ma wiatrownic to nadmiar wyleci... Jak jest z tym u Was?
Zasłony na bęben zdejmuję więc nie mam porównania do koszenia zboża z zasłonami .
No to będzie mnie czekać dziś piękna robota, jak nie ma z przodu przenośnika to bajka a tak to trzeba będzie się kłaść na wytrząsacze
Oj to będzie niewygodna robota ![]()
Nie obejdzie się chyba bez czegoś na uspokojenie... ![]()
Laszek, polecam PERSEN lub VALERIN forte ![]()
Panowie jak sie ustawiacie na łubin? Wiatr mam na max a mimo wszystko widać brud w zbiorniku, za kombajnem czysto, kierownica wiatru standardowo, 3/4 wysokości
Panowie obszedłem kombajn i chyba znalazłem tą dźwignie do "obijacza ości"

ale po rozkręceniu chwytaka kamieni nic tam nie widać, tak to u mnie wygląda:

chyba że trzeba coś przykręcić w te otworki
Jak to u was wyglada?
w te otwory powinny być przykręcone takie łopatki
Dobrze Meder prawi, bo na całej długosci powinny być takie załamane łopoatki, czy one pomagają to nie wiem ale są.
widziałem takie łopatki w katalogu ale wolałem ekspertów spytać
Tylko nie wiem na jakiej zasadzie to działa, bo przestawienie tej dzwigni z punktu A do punktu B to przecież mały ruch, ale czyżby na tyle duży aby robił różnice w jęczmieniu?
może ktoś zdać relacje czy ten mechanizm spisuje się w jęczmieniach czy szkoda zachodu?
W jednej pozycji te łopatki są prostopadle w dół i wszystko od razu przelatuje w dół a w drugiej pozycji łopatki są równolegle pod klepiskiem, i na długości tych łopatek nagromadzi się masa między klepiskiem a tymi łopatkami, i kłosy bardziej się wycierają po klepisku a nie od razu przelatują...w teorii...
dzięki za odpowiedź
testowałeś to w praktyce?
Podstawa to dobre cepy, jak wyjechane już to i te łopatki nie pomogą. 514 mam pierwszy sezon więc dużo jeszcze nie mogę powiedzieć a w 516 cepy były już słabe więc po prostu robiłem szczelinę taką małą ile szło a że zboże wszystko paszówka to uszkodzone ziarno nigdy nie było problemem. Co do łubinu to na jakim sicie kosiłeś? Ja wczoraj kupiłem 12,5 oczko, takie samo miałem w 516 i dobrze szło. Ogólnie jak koszę łubin to nawet jak jest trochę łuski i grubszego syfu to nie problem bo dobrze się wtedy przechowuje a przed sprzedażą czyszczę to separatorem i jest jak ta lala a zawsze parę worków odpadów jest do pieca ![]()
U mnie cepy wyglądają ok, nie było problemów żeby nie domłacał pszenicy czy pszenżyta, ale obijanie ości to jakas loteria, rok temu ości zostawały przy dokręconej młocarni prawie na max, w tym roku chyba ani jednej ości w zbiorniku nie miałem (co ciekawe na polu u sąsiada nie regulując nic ości był)
łubin na fasolce, 0,6x2 cm jak sie nie myle, leciał w miare czysty, gdzieniegdzie mniejszy strąk przeleciał. Troche strzelał przed hederem ale to trudno, poplon przynajmniej rośnie. Mimo że łubin czysty był od chwastów to i tak troche się tego namłóciło, ale to nic, do siewu sie przeczyści
Ile za te sito płaciłeś?
150
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Dane techniczne » Ustawienie kombajnu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo