621

Odp: Hodowla bydła miesnego

Też się pochwalę że uratowałem cielaka. Tylko że z mojej winy by zdechł, przepoiłem go mlekiem w proszku. O 20-tej patrzę że trochę za gruby, spacery, stawianie przodem wyżej, nie bardzo pomogło. Do kompa szukam co tam piszą: przebijać igłą 1,2 inni że przebijali i tak zdechł. Wlałem mu 150 g wódki, tak też pisali, nie bardzo pomogło. Pamiętałem jeszcze ze szkoły na zajęciach praktycznych z hodowli pokazywano nam jak się przebija trokarem. Po 1-wszej w nocy gdy już cały czas się pokładał i nie chciał wstać a był już jak balon, zaryzykowałem no i się udało. Powietrze schodziło igłą jak z przebitej dętki. Rano dostał antybiotyk i przeciwgorączkowy. Jest to bezrogi angus dziś ma około 500 kg i chyba pamięta że go uratowałem wink bo jest bardzo przyjazny, jak przechodzę zawsze wystawia łeb żeby go poczochrać. Co do cen spadły gdy zaczęła się robić  katastrofalna susza i ludzie dużo wyprzedawali. Ja 2-wie szt sprzedałem tuż przed po 7,60 + vat. Obecnie jeszcze nie wróciła ta cena. Ja z hodowlą również byków raczej kończę.

622

sławek 42 napisał/a:

Szacunek !
Przedwczoraj byłem na rodeo. Kumplowi uciekło z zagrody 16 byków o 2 w nocy. Dołączyłem do akcji o 6. Rozdzieliły się na kilka grup. Kilka zagonili do gościa stodoły. Trzy my ganialiśmy, dwa poszły w las, dwa same wróciły do zagrody. W akcji brało udział ze 30 chłopa. Kilku fruwało w powietrzu, jednego byk przewrócił i łbem tłukł o ziemię. Kobitka jechała rowerem. Zeskoczyła z roweru i się nim zasłoniła. Tym rowerem ją przykrył. Jeździłem po polach WSKą. Zbiornik urwany i pogięty, przednia lampa rozwalona, lewa stopa opuchnięta i sina. Zaskoczył mnie.
Dwie sztuki padły. Jeden nażarł się mocznika, drugi padł ze zmęczenia. Stan na dziś - brakuje dwóch, tych co poszły w las.

widzę że są u was dobrzy ludzie, w mojej okolicy to nikt palcem nie kiwnąłby żeby pomóc

Rolnik z powołania:-)

623

U nas w lasach miał by kto się zaopiekować tymi bykami. Zina wczoraj gadała z takim leśnikiem co robili szacowanie wilków. W obrębie pilskim jest już ich około 500 sztuk. Jagody i grzyby będą w cenie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Wioskę obok dwa lata temu facet kupił kamiona odsadów LM. Wyłamały wygrodzenie i poszły w las. Oprócz chłopów z całej wsi pomagała straż i weterynarz z usypiaczem. Ostatnie sztuki połapane za kilka dni po strzale z uspokajaczem. Takie akcje pokazują że w bydle temperament jest bardzo wazny a niestety dzikusów póki co nie brakuje.

625

gdybym miał z 20 ha w jednym kawałku to zająłbym sie hodowlą. Trzymałbym mamki i sprzedawał odsadki. Nie wiem ile w tym prawdy ale jedna mamka potrzebuje ok 1ha to ma wystarczyc na pastwisko i siano. za odsadka mozna dostac 3 tyś więc nie głupio to wygląda. a jak jest w praktyce?

626

To kup pole, mamki i zobaczysz kiedy to się wróci, i czy Ci hektar pastwiska wystarczy, a jak słońce trawę wypali i jeden lichy pokos zbierzesz. Mam kumpla co 10 lat temu startował od zera, nie ma nadziei, że w ciągu najbliższych 10 lat zacznie się bilansować na 0, bo jałówki wszystkie zostawia na powiększenie stada. Gdyby nie to, że ma 20 ha terenów zielonych z bagnami i potokami których nie da się zaorać, już dawno całe towarzystwo pojechałoby do rzeźni.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

627

Mój kolega ma wszystko. I realizował swoje marzenia o bydle opasowym 5 lat stado 20 mamek. Młodzieży. Piękny byk. W tym roku sprzedał całe stado. A pasze niemcą bo miał nie mało.  Sam stwierdził że to zabawa nie biznes.

Leszek   dla kolegów'

628

Brat też właśnie wyprzedaje mięsne i idzie w mleko. Przy mięsnym pieniądze tylko raz do roku. Za mleko co miesiąc

E 516 na części
Telefon 695 076 269

629

W tym momecie to chyba tylko mleko , u nas to praktycznie tylko ci co maja krowy to poważni inwestują bo dochody w miare stabilne . Kolega 5 lat temu inwestował w bydło mięsne po dwóch latach przeszedł na świnie kupował duże ilości prosiąt z Dani teraz juz obrabia tylko ziemie

630

MAREKPE napisał/a:

To kup pole, mamki i zobaczysz kiedy to się wróci, i czy Ci hektar pastwiska wystarczy, a jak słońce trawę wypali i jeden lichy pokos zbierzesz. Mam kumpla co 10 lat temu startował od zera, nie ma nadziei, że w ciągu najbliższych 10 lat zacznie się bilansować na 0, bo jałówki wszystkie zostawia na powiększenie stada. Gdyby nie to, że ma 20 ha terenów zielonych z bagnami i potokami których nie da się zaorać, już dawno całe towarzystwo pojechałoby do rzeźni.

dlatego pisze "gdybym miał" czytaj ze zrozumieniem

Na dzien dzisiejszy bydło mięsne ma sens w dużej ilości przy minimalnych nakladach. Jak ktos chce miec nakłady na paszę i budynki jak przy mleku to szybko biznes zwinie. Moje krowy cały rok są na pastwisku. Zimą same siano i troche kiszonki. Opas troche inny temat. Jak ktoś przygode z bydlem zaczyna od stawiania budynku na mamki  i kupowania czystorasowego bydła to wiadomo że za parę lat zwinie biznes.

632

Teraz i na bydle mlecznym ludzie rezygnują " bo się nie opłaca"
Największe stado likwidowane koło mnie (5km) https://m.olx.pl/oferta/krowy-mleczne-h … zJ2Qm.html
A nie jest to jedyne. Zwykle po rezygnacji z mleka zaczynają hodować byki hf na mięso albo całkowicie rezygnują z jakiejkolwiek hodowli i cieszą się wolnym czasem. Jak by policzył koszty na wybudowanie obory to i przy mleku jak się ma mniej niż 100 szt się nie opłaca. A podobno cena mleka ma jeszcze spaść o 10-15gr sad

633 Ostatnio edytowany przez androl (2019-06-15 09:33:20)

Za kilka dni w mojej gminie będzie uroczyste otwarcie nowej obory na 150 krów. Ponoć sam minister ma być, a i świecących kilku.
Jeżeli chodzi o opasy kolega ma sporo łąk posianych na gruntach odzyskanych po zakrzaczonych bagienkach, zdjęcia pracującej koparki na takich terenach u niego parę mieś. temu wrzucałem. Tam tylko łąki, przerobi sianokiszonkę opasami i te grunty dadzą jakiś grosz. Namawia syna na krowy, bo on 2 lata starszy ode mnie, chyba jednak nie namówi.

634

To co piszesz to półprawda, problem polega na tym, że produkcja na poziomie 100 szt i więcej na 100 hektarowym gospodarstwie, wymaga zatrudnienia 2 pracowników, bo samemu to nic nie zrobi, a przy dzisiejszych kosztach pracy, lepiej posiać 100 ha żyta żeby obrobić złoty za złoty, a dotacje mieć na wygodne życie i mieć w dupie te krowy, tę robotę i tego co to wszystko jego.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

635

MAREKPE napisał/a:

To co piszesz to półprawda, problem polega na tym, że produkcja na poziomie 100 szt i więcej na 100 hektarowym gospodarstwie, wymaga zatrudnienia 2 pracowników, bo samemu to nic nie zrobi, a przy dzisiejszych kosztach pracy, lepiej posiać 100 ha żyta żeby obrobić złoty za złoty, a dotacje mieć na wygodne życie i mieć w dupie te krowy, tę robotę i tego co to wszystko jego.

brawo ty  duże stado duży kłopot. Ci co mieli duże!!!! Stada to dziś to albo się pozbył albo przeszli na cykl zamknięty. U nas tak jest.

Leszek   dla kolegów'

636

Ale właśnie takie stado 100 i więcej daje możliwość zarobku. Za mleko płacą więcej dla dużych dostawców. Różnica w mojej mleczarni między najniższym "zakresem" a najwyższym wynosi 36 gr  przy tych samych parametrach jakościowych. Jak się ma takie stado do 20 szt to obleci się i pola i oborę. A jak między 30-100  to bez pracowników to wiecznie czasu brakuje. Rano dojenie karmienie potem w pole wracasz i z powrotem do obory. A gdzie jeszcze czas znaleźć dla rodziny, odpoczynek, hobby czy na zakupy wyskoczyć? Trochę łatwiej gdy tak jak sąsiad nie uprawiać nic poza roślinami na paszę: trawami, żytem na GPS, kukurydzą. W polu wtedy mało czasu spędzasz ale robisz więcej na paszę z zakupu. Powyżej tych 100 to pracownik musi być ale już masz więcej za litr a mniej za godzinę koszenia sieczkarnią, ceny środków do produkcji mniejsze więc i na pracownika starczy. Większy problem znaleźć odpowiedzialnego.

637

Rosną obroty, spada zysk, a Ty zadowolony, że się nie musisz schylać, żeby buty zawiązać.

638

Kolega wybudował nową robotę na 70 krów i też problemu to obrabiają z ojcem. Do tego wiadomo zaplecze paszowe. Jak jest dobrze wszystko zorganizowane to idzie to szybko ogarnąć. Inny kolega co ma teraz 350 różnych to wiadomo że ma już pracowników ale plany też na pozwiększenie do 600 dojnych. I o godzinie 18 cisza na firmie, poza tym czas na hobby i inne przyjemności

E 516 na części
Telefon 695 076 269

639

wysprzedać wszystkie ogony, pola obsiać zbożami, za 2 lata lamentować że cena zboża nie pokrywa kosztów produkcji.

gg 5118068

Ale ja nie rozumiem o co jest hałas z bydłem? Bydło opasowe za R jest koło 12zł za buhajki. Przy dobrej genetyce i tanim utrzymaniu idzie zarobić. Kiepsko jest z exportowym LM, co było do przewidzenia. Za chude mięso i tylko Araby są tym zainteresowani. Tak samo jak byki hf. Zbyt na wołowine jest ale już nie na chudą tylko taką na grill. Dlatego jałowka i krowa trzyma cenę. Poza tym jesli ktoś do jednego, czy dwóch rzutów dołoży lub zarobi mniej niż zawsze to po prostu taki urok branży rolniczej. Nastawianie się na zboża w momencie gdy Ukraina wstaje rolniczo na nogi to głupota i krótkowzroczność.