821

Odp: Pług

To ma być pług którym bede orał na wiosne 2-3 miesiące i bedę chciał go sprzedać...4-5 tys zł...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

822

potrzebuję rozmiaru właściwie średnicy koła podporowego w phx bo kupiłem bez i muszę dopasować....

823

tam są dwa koła 10,5-15 i drugie metalowe

824

A ja mam jedno 1000x20 a drugie 10,5x15

825 Ostatnio edytowany przez korner2 (2010-12-14 23:27:56)

Pieta a to co ty masz to jest oryginalne metalowe czy masz jakeś dorabiane gumowe bo chodzi mi o to żeby było jak najbliżej do oryginału???
Damian czyli ty masz oba koła identyko (10,5/15)??

826

Taki kupiliśmy duże koło idzi idealnie  wbruździe a małe po caliźnie

827

panowie co polecacie z czteroskibowych obrotówek do 323?
na allegro ogladalem i jest klika w rozsadnej cenie do 6-7 tys. zł.
nie chce aby był ciezki. firma obojetnie. ni eznam sie na takich.

828 Ostatnio edytowany przez Bendek (2010-12-15 10:04:31)

Polecam Landsberga, za 6tys kupisz ładny plug a i nie jest on tak bardzo ciężki, kiedyś miałem i teraz chyba też kupię

Taki tylko 4- skibowy....
http://moto.allegro.pl/plug-obrotowy-la … 84814.html

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445

829

nie metalowe jest mniejsze w phx ( nie mam już phx)

830

Landsberg to dawna nazwa Gorzowa Wielkopolskiego czyż nie?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

831

tak tak to nazwa Gorzowa Wlkp !
chyba z tego względu ze do gorzowa mam 40 klocków kupie lansberga big_smile

832

Witam ! mam pytanie : czy ktos miał już doczynienie z pugiem akpila obrotówko bo myśle nad jego kupnem albo kunem khuna ? :hmmm:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

833

Zależy z czym ma hulać. robiłem trójka ibisem ciagniczkiem zetorem proksimka ok 70KM i powiem ze to była porażka brakowało mu mocy

834

sebastian obrotówki z regóły idą ciężej od zagonówek z wlasnej praktiki wiem polecam kuna tylko ta cena

835

Akpil i Unia będą na pewno szły ciężej niż Kuhn- duży kat natarcia na skibe...

Różnica w cenie bardzo duża niestety, ale trzeba brać pod uwagę żywotność elementów roboczych w Kuhnie...

836

Sebastian napisał/a:

Witam ! mam pytanie : czy ktos miał już doczynienie z pugiem akpila obrotówko bo myśle nad jego kupnem albo kunem khuna ? :hmmm:

Orałem kolegi Akpilem KM80 3+1, ustawiony na 44 cm na skibę. Miał jednak odczepioną czwartą skibę. Ciągałem go Kubotą - 95 KM.
Nie orałem nim dużo, bo zaledwie 0,5 ha - kolegi ciągnik nie wytrzymał tempa i dokańczałem mu orkę.
Ciągnik nie miał najmniejszych problemów z nim. Prędkość - ok 9-10 km/h. Pług bardzo ładnie kryje, nie widać bruzd. Z obrotem też nie było problemów.
Z tego co wiem, to obrotówki Akpila są robione na odkładniach Vogel&Noota (czy jak to się tam pisze). Tak samo jest z pługiem Akpila zagonowym KMJ - i na tego choruję. Koszt takiego pługa to 14400 brutto za 4+1. Szerokość robocza max. 5x48. Myśle, że na moich piaskach to sobie spokojnie poradzi z 5x40 lub odkręce piątą skibę i będzie 4x48.
Czy prawdą jest, że przy takiej samej szerokości roboczej pługa mniejsze opory stawia ten z mniejszą liczbą korpusów roboczych ?? Co jest lepsze: 5x40 czy 4x50 ???

837

większa ilośc korpusów idzie lżej zdecydowanie  ale wiadomo ciężej to nosić

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

Właśnie odwrotnie wojtas. W tamtym roku w RPT był tes Unii Ibisa. Ustawili na te samą głębokość i szerokość czwórkę i trójkę obrotową i trójka szła zdecydowanie lżej. Do tego krótszy pług to mniej do dźwigania na podnośniku. Zaleta większej liczby korpusów to szybsze osiadanie ziemi i lepsze odwócenie.

839

ja ciągałem 3 i tą 4  na tej samej głębokości i tej samej szerokości  to 4 idzie lżej ... i  zkib nie widac

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

Ale czy był to ten sam pług?