Odp: Pług
Czy pług B201 nadal by się do orki na usługi? Czy lepiej coś innego poszukać ? Tzn bym zrobiony go na zawieszonego...
![smile](https://forum-fortschritt.pl/img/smilies/smile.png)
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi
![big_smile](https://forum-fortschritt.pl/img/smilies/big_smile.png)
+33 / -0 (chyba
![wink](https://forum-fortschritt.pl/img/smilies/wink.png)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy pług B201 nadal by się do orki na usługi? Czy lepiej coś innego poszukać ? Tzn bym zrobiony go na zawieszonego...
zadajesz pytania..... wszystko zależy od klienta i traktorzysty. Jak ktoś chce mieć zaorana zagonowym to nie widzę powodów do nienadawania się. Właściwie to chyba w wersji ciąganej nadaje się bardziej bo to w tedy pofesjonalny sprzęt a nie zawieszany dla amatorów
Ja mam tylko taki/na usługi b-201/4 zawieszany. U mnie jak wsio sprawnie pôjdzie to od tej jesieni ziemia pługa nie zobaczy (Gruber powoli powstaje), ale na usługi zostanie sobie.
A no zadaje żebyś wiedział Teraz takie czasy ze trzeba ludzi się pytać...
Tereny troche górzyste nie to co u mnie ze praktycznie prosto.. Ziemia III-V klasa. Trzeba mieć zabezpieczenia inne niż kołowe bo bym nie zarobił na śruby
U mnie praktycznie każdy Orze 4 zagonowa tzn z usług tylko może dwie osoby obrotówki mają... Czemu się pytam bo wczoraj gość woził szambo i mówił ze dużo usług poszło w orke i w siew. Ze cała jesień i wiosnę ma zawalona. Wiec chętnych jakiś się znalazło.. I właśnie bym wolał B201 i zawieszony na 4 skiby tak aby brało kolo Forsza i cheja. Tani i dobry pług bo jak coś to trzeba od 5 w górę... Jeszcze będę się zastanawiał
Marku tez myślę że połowa upraw u mnie przejdzie bez pługa jeśli załatwię sprzęt (gruber)
Koledzy chcę założyć do swojego b-201 akumulator hydrauluczny z PHXa i pytanie czy zakładać manometr i jakie ciśnienie powinno byc w układzie
Teraz orze bez akumulatora i powiem ze słabo te zabezpieczenia słabo spełniaja swoją rolę a do orania sporo hektarów
Coś masz nie teges..... Akumlator nie wiele zmieni. Ale co Ci nie pasuje?
Ja orze wszystko od piachu do siarczystej gliny z kamieniami i działa jak trzeba. Raz dziennie trzeba tylko ruszyć zaworem tam i nazad i robota idzie.....
A jak się upierasz to załóż ten manometr i akumlator.Cisnienie takie jakie jest potrzebne do uniesienia pługa na tylnym siłowniku
Problem w tym że pług jest przerobiony na zawieszany. Jak nabije ciśnienie w układ to zaberpieczenia na mało się zdają
na około 6 barów daj, jak byś założył siłowniki od phx to wystarczy 4 bary
Kur..a sory chłopaki ale nie wierze w to co czytam. Pierwsze przerobiłeś pług na zawieszany. Wywaliłeś siłowniki koła i zabezpieczający i zostały tylko na korpusach. Wąż do ciągnika, bijesz ciśnienie i w pole? A gdzie olej ma się schować jak kamień zaliczysz? On się nie sprężyny jak powietrze. Załuż jakikolwiek akumulator o pojemności minimum 3litry bo te bizonów się są za małe. Aku musi mieć max ciśnienie pracy 18mpa czyli 180atm. I nie 4 czy 6bar tylko MPa. Zegar załuż co b3dziesz wiedział ile w układ ładujesz. Ją mam aku właśnie z phx i w lekkiej ziemi starcza 4MPa a w ciężkiej dobijam nawet do 8
60-80 bary to są ciśnienia na których za orzesz a nie pogniesz siłowników.
Ja to rozumiem dlatego pytam. W zeszlym sezonie zaoralem 250 ha bez niczego teraz ruszam i chcę założyć akumulator. Myślę że po to wykorzystuje się doświadczenie innych żeby ograniczyć błędy.
No ok. Ale mając siłowniki a nie mając aku to tak jak byś orał sztywnym pługiem... Załuż aku z phx i będziesz PAN zadowolony...
Co do poczciwych b201 zostało mi z ostatniej rozbiórki kilka kompletnych skib - nie licząc elementów roboczych- jak kto chętny to za 2stówki sztuka do oddania.
Co wchodzi w skład jednej sztuki?
bamreras
a grządziel od b201 sama za ile???
Mocowanie do ramy, grządziel, korpus, Piastka siłownika i siłownik. Siłowniki szału nie robią i trza im nowe gumki powsadzać. Jak znajdę to i obejmy do mocowania do ramy dorzuce. Sama grządziel powiedzmy że 70.
No i rozpurek do odkładni bym musiał poszukać.
Koledzy jak sprawdzić czy akumulator hydrauluczny jest sprawny
Na serwisie. Sam nie dasz rady.ewentualnie po w pięciu do pługa.
Mam problem w pługu atlas zabezpieczenia hydrauliczne.
W czasie orki unosi się pierwsza skiba tak 10-15 cm.
Co może być tego przyczyną?
W pierwszej skibie zabezpieczyłem śruba to inne zaczęły się unosić. Ciśnienie mam duże.
Może zapowietrzony bo wymieniałem wąż i unosiłem skibę bez cisnienia jeśli tak to jak to odpowietrzyć?
Myśląc teorytycznie,poluzuj wąż przy ostatniej skibie i wtedy daj ciśnienie,powinno całe powietrze wypchać do tyłu,najlepiej robić to w dwie osoby żeby nie marnować oleju.
Próbowałem odpowietrzać i nic. Dalej to samo ciśnienie na zegarze 14 bar a siłowniki pod lekkim oporem wchodzą. Może akumulator hydrauliczny nie sprawny? Czy to były by takie objawy?
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo