1,501

Odp: Pług

Czy pług B201 nadal by się do orki na usługi?  Czy lepiej coś innego poszukać ? smile Tzn bym zrobiony go na zawieszonego...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

1,502

zadajesz pytania..... wszystko zależy od klienta i traktorzysty.  Jak ktoś chce mieć zaorana zagonowym to nie widzę powodów do nienadawania się. Właściwie to chyba w wersji ciąganej nadaje się bardziej bo to w tedy pofesjonalny sprzęt a nie zawieszany dla amatorów wink

1,503

Ja mam tylko taki/na usługi b-201/4 zawieszany. U mnie jak wsio sprawnie pôjdzie to od tej jesieni ziemia pługa nie zobaczy (Gruber powoli powstaje), ale na usługi zostanie sobie.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

1,504 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2015-05-02 11:57:02)

A no zadaje żebyś wiedział smile Teraz takie czasy ze trzeba ludzi się pytać... wink Tereny troche górzyste nie to co u mnie ze praktycznie prosto.. Ziemia III-V klasa. Trzeba mieć zabezpieczenia inne niż kołowe bo bym nie zarobił na śruby big_smile U mnie praktycznie każdy Orze 4 zagonowa tzn z usług tylko może dwie osoby obrotówki mają... Czemu się pytam bo wczoraj gość woził szambo i mówił ze dużo usług poszło w orke i w siew.  Ze cała jesień i wiosnę ma zawalona. Wiec chętnych jakiś się znalazło.. I właśnie bym wolał B201 i zawieszony na 4 skiby tak aby brało kolo Forsza i cheja. Tani i dobry pług bo jak coś to trzeba od 5 w górę... Jeszcze będę się zastanawiał wink

Marku tez myślę że połowa upraw u mnie przejdzie bez pługa jeśli załatwię sprzęt (gruber) wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

1,505

Koledzy chcę założyć do swojego b-201 akumulator hydrauluczny z PHXa i pytanie czy zakładać manometr i jakie ciśnienie powinno byc w układzie
Teraz orze bez akumulatora i powiem ze słabo te zabezpieczenia słabo spełniaja swoją rolę a do orania sporo hektarów

1,506

Coś masz  nie teges..... Akumlator nie wiele zmieni.  Ale co Ci nie pasuje?
Ja orze wszystko od piachu do siarczystej gliny z kamieniami i działa jak trzeba. Raz dziennie trzeba tylko ruszyć zaworem tam i nazad i robota idzie.....
A jak się upierasz to załóż ten manometr i akumlator.Cisnienie takie jakie jest potrzebne do uniesienia pługa na tylnym siłowniku wink

1,507

Problem w tym że pług jest przerobiony na zawieszany. Jak nabije ciśnienie w układ to zaberpieczenia na mało się zdają

1,508

na około 6 barów daj, jak byś założył siłowniki od phx to wystarczy 4 bary

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,509

Kur..a sory chłopaki ale nie wierze w to co czytam. Pierwsze przerobiłeś pług na zawieszany. Wywaliłeś siłowniki koła i zabezpieczający i zostały tylko na korpusach. Wąż do ciągnika, bijesz ciśnienie i w pole? A gdzie olej ma się schować jak kamień zaliczysz? On się nie sprężyny jak powietrze. Załuż jakikolwiek akumulator o pojemności minimum 3litry bo te bizonów się są za małe. Aku musi mieć max ciśnienie pracy 18mpa czyli 180atm. I nie 4 czy 6bar tylko MPa. Zegar załuż co b3dziesz wiedział ile w układ ładujesz. Ją mam aku właśnie z phx i w lekkiej ziemi starcza 4MPa a w ciężkiej dobijam nawet do 8

1,510

60-80 bary to są ciśnienia na których za orzesz a nie pogniesz siłowników.

1,511

Ja to rozumiem dlatego pytam. W zeszlym sezonie zaoralem 250 ha bez niczego teraz ruszam i chcę założyć akumulator. Myślę że po to wykorzystuje się doświadczenie innych żeby ograniczyć błędy.

1,512

No ok. Ale mając siłowniki a nie mając aku to tak jak byś orał sztywnym pługiem... Załuż aku z phx i będziesz PAN zadowolony...
Co do poczciwych b201 zostało mi z ostatniej rozbiórki kilka kompletnych skib - nie licząc elementów roboczych- jak kto chętny to za 2stówki sztuka do oddania.

1,513

Co wchodzi w skład jednej sztuki?

1,514

bamreras

a grządziel  od b201 sama za ile???

1,515 Ostatnio edytowany przez bamreras (2015-08-17 09:37:08)

Mocowanie do ramy, grządziel, korpus, Piastka siłownika i siłownik. Siłowniki szału nie robią i trza im nowe gumki powsadzać. Jak znajdę to i obejmy do mocowania do ramy dorzuce. Sama grządziel powiedzmy że 70.
No i rozpurek do odkładni bym musiał poszukać.

1,516

Koledzy jak sprawdzić czy akumulator hydrauluczny jest sprawny

1,517

Na serwisie. Sam nie dasz rady.ewentualnie po w pięciu do pługa.

1,518

Mam problem w pługu atlas zabezpieczenia hydrauliczne.
W czasie orki unosi się pierwsza skiba tak 10-15 cm.
Co może być tego przyczyną?
W pierwszej skibie zabezpieczyłem śruba to inne zaczęły się unosić. Ciśnienie mam duże.
Może zapowietrzony bo wymieniałem wąż i unosiłem skibę bez cisnienia jeśli tak to jak to odpowietrzyć?

1,519

Myśląc teorytycznie,poluzuj wąż przy ostatniej skibie i wtedy daj ciśnienie,powinno całe powietrze wypchać do tyłu,najlepiej robić to w dwie osoby żeby nie marnować oleju.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

1,520

Próbowałem odpowietrzać i nic. Dalej to samo ciśnienie na zegarze 14 bar a siłowniki pod lekkim oporem wchodzą. Może akumulator hydrauliczny nie sprawny? Czy to były by takie objawy?