Odp: Dyskusje czasowe.
sarast Krzychu mówił w przenośni, wracając do przeszłości to budzi moje obrzydzenie bo można było zrobić socjalizm a to była dyktatura, podstawą socjalizmu jest demokracja więc to co przerobiono w Polsce i sowietbloku to istne zaprzeczenie socjalizmu tam jedynie wykorzystano elementy. A co do UE to chyba nie było wyjścia naprawdę nie widzę nas inaczej ale co zrobić jak się nie obrócisz to dupa z tyłu. Szkoda że z tyloma państwami i w czasie dołka finansowego, Mnie rozbija cena pszenicy przed wstąpieniem po prostu to jest nie pojęte jaka różnica.
Koseś Piłsudski dokonał zamachu na legalnie wybrany rząd, straciło życie 400 ludzi, oponenci politycznie trafili pod klucz. Jak bym tak powiedział przy dziadku to bym dostał po głowie laską. Niestety już nie dostanę.
myślę że temat wyczerpany, bo piszę, wkurzam się i wiem że nic nie zmienię.
No to może Was troszkę uspokoić !? - jest taki wiersz " Bagnet na broń " - i tego po winniśmy się trzymać a nie nadstawiać głowy za byle jakich na górze - królowie się kłócili a pod władni ginęli ...
wolę fragment
"są w ojczyźnie rachunki krzywd
obca dłoń ich też nie przekreśli"
to wiersz Broniewskiego, człowieka, prawdziwego socjalistę- patriotę, o tak niezwykłej tułaczce myśli na temat socjalizmu... szok pisał wiersze o Stalinie i siedział w pace za krytykę komuny. Bo to zaprzeczenie... Jak dobrze że nawiązałeś do tego wiersza i poety.
andrzej jeżeli chodzi o twoje ostatnie zdanie to w oczach mam Tuwima
http://www.youtube.com/watch?v=7wChlvZbXjY pięknie zaśpiewane
Dobrej nocy Koledzy :pa:
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]