941 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-12-16 02:16:21)

Odp: Dyskusje czasowe.

sarast Krzychu mówił w przenośni, wracając do przeszłości to budzi moje obrzydzenie bo można było zrobić socjalizm a to była dyktatura, podstawą socjalizmu jest demokracja więc to co przerobiono w Polsce i sowietbloku to istne zaprzeczenie socjalizmu tam jedynie wykorzystano elementy. A co do UE to chyba nie było wyjścia naprawdę nie widzę nas inaczej ale co zrobić jak się nie obrócisz to dupa z tyłu. Szkoda że z tyloma państwami i w czasie dołka finansowego, Mnie rozbija cena pszenicy przed wstąpieniem po prostu to jest nie pojęte jaka różnica.
Koseś Piłsudski dokonał zamachu na legalnie wybrany rząd, straciło życie 400 ludzi, oponenci politycznie trafili pod klucz. Jak bym tak powiedział przy dziadku to bym dostał po głowie laską. Niestety już nie dostanę.
myślę że temat wyczerpany, bo piszę, wkurzam się i wiem że nic nie zmienię.

andrzej612b napisał/a:

No to może Was troszkę uspokoić !? - jest taki wiersz " Bagnet na broń " - i tego po winniśmy się trzymać a nie nadstawiać głowy za byle jakich na górze -  królowie się kłócili a pod władni ginęli ...

wolę fragment
"są w ojczyźnie rachunki krzywd
obca dłoń ich też nie przekreśli"

to wiersz Broniewskiego, człowieka, prawdziwego socjalistę- patriotę, o tak niezwykłej tułaczce myśli na temat socjalizmu... szok pisał wiersze o Stalinie i siedział w pace za krytykę komuny. Bo to zaprzeczenie... Jak dobrze że nawiązałeś do tego wiersza i poety.

andrzej jeżeli chodzi o twoje ostatnie zdanie to w oczach mam Tuwima
http://www.youtube.com/watch?v=7wChlvZbXjY pięknie zaśpiewane
Dobrej nocy Koledzy :pa:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

942

gdzieś kiedyś słyszałem w jakimś kabarecie bodajrze czy coś takiego o ile mnie pamiec nie myli '' zwolennikami i  komunistami stawali się ci kturzy czytali dzieło marksa i engelsa a      anty komunistami stawali się CI którzy to dzieło czytali i zrozumieli ''

943

Ani komuna nie była do cna zła, ani demokracja nie jest super dobra, z punktu widzenia szarego obywatela. Czytając Wasze posty, przypomniała mi się opowieść o wrześniu 39 roku. Przez moją wioskę szli Niemcy na Warszawę (17 IX). Większość chłopów w panice uciekła do pobliskiego lasu. Tam ich Niemcy wyłapali i zabili - jako partyzantów. Jeden chłop, tuż przy drodze orał, w konia oczywiście. Włos mu z głowy nie spadł. W czasie okupacji nie jednego szkopa posłał w piach. Mądry był. Wojnę przeżył, w słusznym wieku zmarł. Kiedy trzeba pracować, to trzeba, kiedy głupa palić to wiarygodnie, kiedy wroga zabić to szybko skutecznie i bezkarnie. Tej mądrości narodowej od wieków nam brakuje, niestety.
Fenol, z całym szacunkiem dla Twojego dziadka. To źle, że oprawcy go gnębili. Jeszcze gorzej, że dał się im złapać.
Sarast, co tak ciągle o tym wojsku ? Myślisz, że tylko Ty poświęciłeś dwa lata socjalistycznej Ojczyźnie ? Czernobyl, śmierć Breżniewa, byłem wtedy podoficerem LWP. Niby wstydzić się nie ma powodu a i chwalić nie ma czym, ot taka sobie historia.
Sięgam pamięcią od końca lat sześćdziesiątych. Pamiętam głos Gomółki z radia, "towarzysze pomożecie" Gierka, bezbarwny Kania, gen Jaruzelski, okrągły stół, pierwsze "wolne" wybory, oj było tego. Mam dość dobrą perspektywę. Z niej blado to wszystko dziś wygląda. W dwudziestu jeden postulatach sierpniowych, ani jeden nie był o obaleniu ustroju socjalistycznego w Polsce. Jedynie o jego poprawie, proszę sprawdzić. Władza trafiła się Solidarności jak ślepej kurze ziarnko. Inaczej, kręciła się, wierciła się, chciała pierdnąć, zes...a się. Nie mieli wiedzy, umiejętności, wizji, zaplecza personalnego do rządzenia krajem - mieli tylko zapał i poparcie większości narodu. Nagle spadła w ich ręce władza, ze wszystkimi splendorami i obowiązkami. Szok ! Ze splendorami uporali się z marszu, z obowiązkami nie poradzili sobie do dziś, 23 lata. Majątek narodowy przejęty po komunie rozkradziony, rozdany, sprzedany za psie pieniądze lub opuszczony. Ten nieliczny co został, właśnie zdycha. On się nie wziął znikąd, z kosmosu. Pracowali na niego ludzie za komuny, po strasznych zniszczeniach wojennych. Co obchodziło hutnika, górnika, szewca, młynarza z kim najwyższe władze Kraju ustalają sojuże ? Robili swoje, odbudowywali zniszczony kraj z ogromnym wysiłkiem, jak ten chłop w 39 roku. A te ku..y styropianowe, od 23 lat odcinają z tego dorobku kupony jak ze swojego. Prawica i rządy z niej się wywodzące, są , ech nie chce mi się więcej na ten temat gadać.

944

nie jęcz kolego 10 lat prezydentem ALeksander  jego koledzy sieroty po PZPR cztery lata u władzy. pełen sukces,NATO .UNIA...zapomniałeś.pewno tak macie steropiany do obrażania to jazda .a co do wojska meska rzecz ,wstyd tylko tej przysiegi .

Leszek   dla kolegów'

945

to ty chyba  z tych co z jarusiem odmawiasz litanię do ojca rydzyka.

946

synek nie obrażaj .chyba że inaczej nie potrafisz.

Leszek   dla kolegów'

947

ja nie obrażam... ale jak Komuna ci nie pasuję sld też nie pis też nie to albo popierasz tuska to byłoby totalną głupotą albo jesteś anarchistą.

948

ta ostatnia opcja coraz bardziej interesująca.

Leszek   dla kolegów'

949 Ostatnio edytowany przez kuzaj63 (2012-12-16 12:41:21)

NATO UNIA -sukces? A co-do miski jedzenia Ci nakładzą -szczególnie NATO?

950

Zły odczyt, nie jęczę. Podobno jak kot pier...i to płacze, nie płacz.
Prezydent to funkcja reprezentacyjna nie decyzyjna, taki kwiatek do kożucha. W Polsce nie ma lewicy, SLD to raczej centrum, reszta jest prawicą w porywach ultra. Nie mogę patrzeć na tych "fachowców" popaprańców  typu Krzaklewski, Alot, Pałubicki, Czarnecki i inni nie mniej fachowi do rządzenia tym krajem.
Panowie, gdybym wysprzedawał majątek rodzinny, to ja i moja rodzina żylibyśmy po pańsku. W skali kraju dzieje się podobnie, z tym, że tylko sprzedający mają się świetnie. My obywatele, czyli reszta wielkiej rodziny klepiemy coraz większą biedę a przypomnę, że majątek był wspólny.
Od zawsze mamy pecha do rządzących i z tym stwierdzeniem chyba wszyscy się zgodzą.

951

Sławek mądrze piszesz...   co do komuny na plus to ,że robotę miał każdy jeśli nie miał i się poniewierał pod sklepem to mu milicja znalazła zajęcie, po drugie wszytko było dużo tańsze po trzecie na gospodarce było mniej roboty a dochody większe... minusem były kartki i to ,że nas ruski  je*ał w du*e i musieliśmy go żywić (zresztą jak cały blok wschodni) gdyby nie to, to był by ustrój idealny.

952 Ostatnio edytowany przez koseś (2012-12-16 13:48:25)

Sławek nie ma sensu niektórych przekonywać że woda jest mokra ! Jest jak opisujesz a od siebie dodam że kapitaliści to kurwiszony są .Obce kraje nie dali nam rady militarnie to wzięli nas gospodarczo i to nie jest sprzedaż majątku naszych pokoleń tylko powolny Rozbiór Polski i jeszcze większość obywateli się z tego cieszy ! LUDZIE CZY WY TEGO NIE WIDZICIE ? Krzysiek wiesz dlaczego był głód za komuny mimo że mieliśmy dużo większą produkcję ? Dlatego że zachód wykupywał wszytko jak leci i nasza żywność spełniała najwyższą jakość !!!!

953

niedaleko mnie była cukrownia ludzie kontraktowali buraki odbierali płacili brało się wysłodki później weszła solidarność i cukrownia popadła w ruinę w drugiej wiosce był zgr do tej pory warsztaty garaże chlewnie się zawaliły gs też upadł ideą kapitalizmu jest to że wszystko trzeba sprywatyzować a czego się nie da obrócić w ruinę.

954

koledzy płacze  tyko ze śmiechu jak was czytam.w życiu jednak wam nie wyszło.i wszyscy winni.

Leszek   dla kolegów'

955

a ja jak gdziekolwiek słyszę o tej zasranej solidarności to mi się rzygać na nich chce

956

tak  dajecie na tą solidarnośc że aż Traktor się nie odzywa big_smile ... PAnowie   to nie będzie inaczej  dopuki nie sprzedadzą własnej dupy ... a jak zacznie ich ta dupa boleć to zaczną zganiać  na przeciwników i dalej gówno ...  tu jest tak że nikogo nie ma który  umie póblicznie stwierdzić że  Ludzie ... źle myslałem  przepraszam i całą swoją świtę  z tad zwijam ... może ktoś inny to naprawi ...  nie ma czegoś takiego i nie będzie. ...   

To będzie tak jak po Wojnie  rozpier..... wszystko  łacznie  z tą całą Unią i  zaczną  od zera    innej wizji tu nie ma i nie będzie ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

957

I tylko szkoda że Brunona K. złapali...:)

958 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-12-16 17:35:55)

Macie dużo racji ale nie mogę się zgodzić kilkoma sprawami.
Kwestia nieodpowiedzialności polityków jest oczywista, ale popatrzcie jeszcze na S, dlaczego władza zamykała tych ludzi? Kuronia, Czumę i innych tylko Kaczora nie zamknęli bo on nic nie znaczył hehehee
Sławek dziadek uciekł na śląsk do kopalni i dorwali go w drugim roku. Przesłuchania były takie że codziennie pytali dziadka jak zona, jak dzieci, czy już urodziła. Dziadek pewnego razu powiedział że się o rodzinę nie martwi bo znajomych w Moskwie i dali na 3 miechy spokój. Nie wiem wiele bo się o tym w domu nie mówiło.
Masz rację odbudowa byłą wązna i teraz wszystko przepada.
Krzysiek  a czy w sytuacvji gdy fabryka czekolady mogła kupić cukier tańszy z indonezji z trzciny cukrowej to miała w dupie polski cukier i buraki, gdybyś miał cukiernię to chciałbyś tanio kupić, wolny rynek towaru masa tylko kupować. dlatego to się zaczęło chwiać.
Popatrz na ursusa wrzodak szef związków go zakatował, żadnych zwolnień i basta i fabra się przekręciła a przerost zatrudnienia w fabryce wynikał poczęści z tego że gdzieś trzeba było ludziom organizować zajęcie.
Obok mnie były gosławice po remoncie  został tylko plac.
cukier z trzciny 2,5 razy tańszy.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

959

ale za komuny wszystko szło i ludzie robili a teraz ruina i bezrobocie a do tego ostatniego najbardziej wciąż przyczynia się pan t.

960

No to poszło ... od mojego ostatniego postu i co ważne z każdym z was się zgadzam ale się jeszcze zapytam - @sarast - komu ty służysz ?.............