1,421

Odp: Wiosna 2013

Krzysiek napisał/a:

Oj Krzychu ...... wink
Ty powtarzasz i ja tez powtarzam wink
Twoim oczkiem w głowie są krówki a moim zboża, Ty liczysz tak a ja odwrotnie.
Zboża żyto...... hmmm
W uprawie są koszty stałe czyli te które musisz ponieś niezależnie od plonu jesli chesz utrzymać pole w dobrej kondycji -uprawa + podatek + krus + ubezpiecznia. Z moich obliczeń wychodzi ze to około 1000zł.   No i zakładamy ze chcemy zebrać 3 tony i troche słomy to koszty nawozu NPK materiału siewnego + zaprawa + zabieg na chwasty wyniesie  800zł
razem 1800zł
Jedziemy to sprzedać. Na skupie czarnooka piękność z okienka mówi nam że dzisiejsza cena to 550zł/t robimy taaaaaaaaaaaakie oczy i oddajemy to do skupu za łączna kwotę 1650zł. nie licząc dopłat jesteśmy 150zł na minusie.
Zmieniając założenia początkowe na 8t/ha Do kosztów stałych  doliczmy koszty NPK 1300zł
chemia około 400zł materiał siewny 400zł. Razem koszty 3400zł.
Jedziemy do skupu do tej samej pani i za 8t otrzymujemy 4400zł czyli jesteśmy 1000zł do przodu, a nie 150 w plecy nawet przy niskich cenach jak zapowiadają w tym roku

Więc suma summarum oszczędności w chemii nie ma co szukać.

Należy jeszcze wziąć poprawkę na to, że zazwyczaj cena skupu pszenicy jakościowej jest wyższa niż paszowej....

1,422

U  mnie rzeki i jeziora na polach, znajomemu w nocy popłyneło 15 ha kukurydzy do rzeki...

mdw

1,423

Krzysiek napisał/a:

Oj Krzychu ...... wink
Ty powtarzasz i ja tez powtarzam wink
Twoim oczkiem w głowie są krówki a moim zboża, Ty liczysz tak a ja odwrotnie.
Zboża żyto...... hmmm
W uprawie są koszty stałe czyli te które musisz ponieś niezależnie od plonu jesli chesz utrzymać pole w dobrej kondycji -uprawa + podatek + krus + ubezpiecznia. Z moich obliczeń wychodzi ze to około 1000zł.   No i zakładamy ze chcemy zebrać 3 tony i troche słomy to koszty nawozu NPK materiału siewnego + zaprawa + zabieg na chwasty wyniesie  800zł
razem 1800zł
Jedziemy to sprzedać. Na skupie czarnooka piękność z okienka mówi nam że dzisiejsza cena to 550zł/t robimy taaaaaaaaaaaakie oczy i oddajemy to do skupu za łączna kwotę 1650zł. nie licząc dopłat jesteśmy 150zł na minusie.
Zmieniając założenia początkowe na 8t/ha Do kosztów stałych  doliczmy koszty NPK 1300zł
chemia około 400zł materiał siewny 400zł. Razem koszty 3400zł.
Jedziemy do skupu do tej samej pani i za 8t otrzymujemy 4400zł czyli jesteśmy 1000zł do przodu, a nie 150 w plecy nawet przy niskich cenach jak zapowiadają w tym roku

Więc suma summarum oszczędności w chemii nie ma co szukać.

A ja Krzycha w przypadku żyta popieram, bo prawdopodobnie stosujemy identyczną technologię jego uprawy i przed chwilą wyliczyłem, że jak nie będzie jakiejś poważniejszej awarii w kombajnie to mój koszt uprawy 1 ha zamknie się w kosztach poniżej 600zł. W tej sytuacji jedna tona prognozowanej ceny skupu pozwoli pokryć koszty. Jak będzie trzy to 10 hektarów nieużytków za które dotacje i podatki reguluje właściciel, jak nie stanie się jakaś katastrofa, przyniesie mi naście tysięcy. Jak bym zrobił tak jak radzi Krzysiek to na 100% za trzy lata właściciel odebrałby mi dzierżawę widząc plony na poziomie ho! ho! ho! A tak przez 5 lat będę siał żyto po życie i przedłużę umowę dalej zarabiając, a jak bym postawił na intensywną uprawę i nawożenie to może w piątym roku wyszedłbym na zero z kosztami, a właściciel odebrałby mi dzierżawę posiał pszenicę dwa razy rok po roku, a na trzeci rok jęczmień i szukał następnego frajera. Już raz tak miałem i dziękuję. W zeszłym roku było jeszcze lepiej bo wyszło 1350-1450 z ha na czysto plus słoma i bez roboty przy zaprawianiu, pryskaniu, zwożeniu i wywożeniu dodatkowych ton.
Na własnych polach sprawa ma się zupełnie inaczej.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,424

No właśnie tak niestety wyglądają dzierżawy. Marek siejesz powiedzmy 5lat żyto po życie?

1,425

ja mam jeden kawałem gdzie żyto jest siane od jakiś 50 lat big_smile po prostu tam jest tak licha ziemia że nic innego nie urośnie

1,426

jaki plon??

1,427 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-06-03 15:21:51)

tona zawsze uleci czasem więcej... tam jest taka dziwna ziemia ni to piach ni to żwir... może miesiąc padać na wierzchu będzie stała woda a od spodu sucho... kiedyś jak tam po deszczu orałem to ciągnik zrywał kołami a za pługiem się kurzyło....

1,428

gleba hydrofobowa, nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałem ale ponoć są i takie w Polsce.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

1,429

Brona wirowa i mieszac smile

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

1,430

:stu: Żyto po życie to jedyna roślina uprawna która da zwyżkę plonu, a jak by tak słomy nie zbierać, bo i to robiłem to po trzech - czterech latach trzeba przejść na szlachetniejsze zboża w przypadku lepszych gleb bo w żniwa wszystko leży i na antydepresanty sporo kasy idzie :beer: :beer: :beer: więc niech każdy orze jak może na swoim czy cudzym ugorze. Aha i nie skakać do Krzycha bo ja sieradzkie(okolice Złoczewa, Zduńskiej Woli i samego Sieradza)  dobrze znam i mu nie zazdroszczę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,431

oberwanie chmury i ciągle leje, wody wszędzie pełno aż szkoda wychodzić i na dwór i patrzeć na to wszystko...

1,432

U mnie przeszło bokiem ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

1,433

U mnie dziś 3 burze i teraz leje jak h.. .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,434

U mnie co dzień leje ciągle z małymi przerwami. Nie pamiętam żeby kiedyś tak było. Szkoda że nie mam deszczomierza, ale limit już chyba wyczerpany do końca roku.

1,435

kur....a chłopaki dajcie jakieś 20-50l/metr (w dwóch dawkach najlepiej) bo letnie zaczyna schnąć na polu...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

1,436

A u mnie na łąkach woda zanim torfy obeschną troche jeszcze zejdzie. Przydało by sie pogody na siano bo w folie ładować stare badyle nie ma sensu już.

1,437

mam ten sam problem na zwałkach, na dniach jadę tam z sieczkarką i pakuję w silos, co będzie to będzie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

1,438

Dziś rano poszedłem zobaczyć czy ogórki wschodzą. Na dwóch ha, rozlewisko ze dwadzieścia arów. Coś się w wodzie trzepie. Żaba, ptak ? Podchodzę - ryba. Tu jedna leży w płytkiej wodzie na płask, tam druga, w głębszej widać grzbiety. Złowiłem na płytszej wodzie, gołymi rękoma cztery bąki. Na głębszej nie miałem szans, uciekały. Sąsiadowi staw wylał, bruzdą dotarły do mojego pola. Na brzegach leżało kilkanaście już padłych, przez ptaki rozdziobanych. Czegoś podobnego jak żyję nie widziałem. Ryby łowię w ogórkach.
Ogórki wzeszły w błocie tak na 80 %, czy przeżyją nie wiem.

1,439

Wiesz że złamałeś prawo bo jak rzeka wyleje czy staw to właściciel rybek ma czas 30 dni na zebranie ich po tym terminie są twoje ale co tam to jest frajda łowić ryby gołą ręką zazdroszczę.

1,440

u mnie znów dowaliło ostro...