Temat: co uprawiać żeby zarobić?
tak jak w temacie opłacalność zbóż kukurydzy jest jaka jest. szukam alternatywy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » co uprawiać żeby zarobić?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak jak w temacie opłacalność zbóż kukurydzy jest jaka jest. szukam alternatywy
Może konopie.Dopłata i włókno sprzedaż.
ta indyjskie. jak sie nie powiedzie to kilka kat na przemyslenia błedów
nigdy nie mialem tak zeby wszystko wyszło dobrze, jak nie ma ceny to coś sie nie urodzi, z roku na rok inaczej, jedyne na czym do tej pory sie nie zawiodłem to rzepak.
Na dobrych glebach w okolicach Ciechanowa najlepszy wynik finansowy w tym roku dały buraki cukrowe. Plony u większości 70-80 t/ha no i dopłata cukrowa 2 tyś zł/ha
owocny sex żeby dużo dzieci było z 500+ A tak na serio to dobrze można było wyjść na lnie, małe nakłady, cena 1,90zł/kg w tamtym roku była, w tym nie orientowałem się jeszcze, plon do 2,5t/ha i dodatkowa dopłata.
ja uważam że jednak kukurydza ale trzeba ją sobie samemu wysuszyć tanio , tu myślę o suszarni + piec na miał węglowy . to tylko ma sens bo cena suchej kuku jest bardziej stabilna . trzeba i tak myśleć o suszarni jak się ma trochę więcej ha bo pogoda w żniwa nie rozpieszcza, ja i większość moich kolegów w żniwa z miernikami wilgotności pod kombajnami staliśmy bo mokre. a ci co mają suszarnie jechali i zboża nie zmarnowali. a i do rzepaku jak znalazł. ps. ziemniaki skrobiowe jak nie daleko do odbioru na czysto i po 6000 zł z ha zostaje. wielkopolska i leszno tak się bawią każdy po pare ha robi i sobie chwalą.
saraset tylko że do Niechlowa krochmalnia ni ma szans się dostać ot taki mały problem
U nas właśnie w tym roku chwalą sobie właśnie skrobiówki. 40 ton wyciągali i po 200 zł za tonę.
Sarast opalać miałem to tanie paliwo ale znowu piec drogi żeby to miało ręce i nogi
a czy juz sprzedali te ziemniaki?? znam ten biznes bo sadziłem i od tych 8000tys przychodu trzeba odjąc koszty
kukurydza ma sens w mokrej mało opłacalne jest suszenie małą suszarnią w tym roku plon średni 11-12 ton problemu z 30% nie było a po 400zł firmy podpisywały umowy w czerwcu a ludzie są pazerni i tylko kto rozsądnie myśli to podpisał 12x400=4800+ vat=5184 brutto z hektara lepszy zysk niż z pszenicy i mniejszy nakład
Konopie to głównie dochód z nasion, a włókno mniej najmniej paździoro. MOżna sprzedać wszystko oprócz korzeni jednak full ręcznej roboty, bo nie ma maszyn.
Maszyny są ostatnio na CTR oglądałem tylko pewnie opłacalne przy dużym areale.
Jeśli chcieć zbierać na same nasiona to maszyny będą. Jednak sprawa wygląda inaczej, jak chcemy odzyskać liście, i plewy. Z tego jest dobry dodatkowy dochód. Dodatkowo przy jednoetapowym zbiorze trzeba od razu dosuszać, czyli mieć suszarnię lub suszyć u kogoś. Przy dwuetapowym jest więcej roboty, ale i pieniądze lepsze. Zbierają kombajnami, ale leci wszystko i trzeba suszyć, a liść i plewa jest słabej jakości, bo mocno zmielone jak zielone przeszło przez kombajn i słabo to wypada. Dodatkowo odmiany, które są niskie i nadają się na kombajny plonują gorzej. W tym roku ponad tonę nasion z hektara było śmiało, jednak pogoda nie pozwoliła na zbiór wszystkiego. Za to na odmianach niższych było niekiedy połowę.
Len. Rozmawiałem z gościem ( kupowałem od niego czyszczalnie ) i mówił że do tego roku na lnie zarabiał a w tym roku coś się ***.... I jeszcze słomę usiał pociąć.... poszarpać...... i h... go strzeli jak mimo to nawijała mu się na wszytko co się kręci, koła, wały, pazury....
Ziemniaki. Przede wszystkim trzeba sprzedać. Sąsiad sadzi co roku 40-50ha nawet zamieniamy się ziemią. 30t (x 0,6zł) idzie na koszty a w tym roku zebrał 70-80t ( w zeszłym max 40 na koszty brakło)
Co się będzie opłacać? Nie wiem bo z kim nie gadam to coś każdy kombinuje. Wszyscy się pchają w jakieś dziwadztwa. A kto to zje?
Pewnie dużo lnu w tym roku było, bo ludzie u nas tym rzepaki przesiewali i duża podaż nasion jest.
a czy juz sprzedali te ziemniaki?? znam ten biznes bo sadziłem i od tych 8000tys przychodu trzeba odjąc koszty
piłem wczoraj po szkoleniu z chłopakami z wielkopolski mieli z soba kwity z krochmalni , tak sprzedali mieli do 60 t bez podlewania z ha i skrobie po 28 i małe zanieczyszczenia i mówili ze Niechlów i Stawy nie robią problemów z umowami ode mnie daleko choć dopłacają do transportu , robiłem kiedyś po 10ha jadalnego pod frytkę ,ale to była harówa i firma padła nie do końca się rozliczyła kombajny 2 rzędowe z DDR poszły na złom . ale do skrobi bym wrócił , u nas piece miałowe do suszenia kuku to samoróby duzo by pisać z ruchomymi rusztami z wymiennikami , dawno temu len rwałem ziarno odbierałem , rosiłem , wiązałem w snopki i odwoziłem do zakładów lniarskich ale to jeszcze w 1987, nie chcę juz na niego patrzeć. dziś widzę u sąsiada jak się lexiony na nim męczą.
Len na ziarno miałem i nawija jak się kosi już dojrzałe. To trzeba kosić jak jest jeszcze zielony, a później dosuszać. Wtedy nic nie zawija.
W tej chwili opłacalność na wróciła na len na włókno. Kiedyś siemie pokrywało koszty produkcji a włókno było dla siebie. W tej chwili nie da rady, ale włókno mimo wszystko jest po 5-6zł i pakuła po 2zł. Także coś zostanie tylko do obróbki przy turbinie trzeba min 9osób. U nas właśnie przepada wszystko na najęciu ludzi, bo koszty ludzie robię i opłacalność mocno spada. KIedyś to się ostało po 2tygodnie prawie co dzień non stop...
Produkcja zwierzęca i tyle. Myślę nad jakimś gniotownikiem do kukurydzy mokrej. W okolicy za 250 tona w tym roku to jest sens uprawiać samemu i martwić się o pogodę i dziki? Jak ziarna zabraknie to dowiozą z Ukrainy albo zza oceanu przypłynie. Sam już uprawiałem sporo rzeczy: warzywka, ziemniaki, selera na kontraktacje do suszarni i jak jednego roku się zarobiło to drugiego w plecy. W tym roku gdyby nie byki to ziemniaki by na polu zostały bo nie miałby kto tego kupić za więcej niż 0,10zł/kg.
Sprzedali sprzedali, tylko czekają na nadwyżkę. Pamiętam też czasy jak dość długo czekali za kasą ale ostatnio odpukać dość to idzie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » co uprawiać żeby zarobić?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo