1

Temat: hamulce w 303

Witanko.Aby się dostać do cylinderków to muszę zwalić zwolnice.Czy aby je ściągnąć to wystarczy odkręcić śróby które je mocują do obudowy skrzyni biegów czy trzeba coś więcej rozkręcać?Po wyciągnięciu zwolnic nie będzie mi leciał żaden olej?

2

Odp: hamulce w 303

Musisz zwalić zwolnice. Odkręć kompletne zwolnice od skrzyni, olej nie będzie leciał.

3

hmm mam pytanko  zdechły mi hamulce do reszyt z początku  zdechła pompka  hamulcowa wiec wymieniłem uszczelniacze i wszystko bylo w poządku jakies 3 tygodnie i znów hamulców nie ma pompka jest dobra na 100% bo  dośc ze nowe uszczelniacze to jest calkowice sucha a płyn spitolił więc stawiam na  cylinderki sad w tylnych zwolnicach neutral ale jak się do tego zabrac ??  kolo to  wiadomo odkręcic big_smile  pużniej zwolnice    pytanie czy cos będzie przeszkadzalo musze chyba poduszke od kabiny odkręcic ??  zwolnica cięzka  pewnikiem  bo troszku masywnie wygląda neutral ale to  jakoś się zrobi pytanie czy po odkreceniu wszystkich srub  zwolnica zejdzie czy bedize cos jeszcze przeszkadzalo itp    i jakie cylinderki kupic i ile moga mniej wiecej kosztowac ?? na co jeszcze zwrócic uwage przy  "remoncie"

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

Witam! mam zt 323 i problem z pedalem hamulca! otoz cholernie ciezko sie go wciska i po wcisnieciu i tak prawie ze wcale nie hamuje? dodam iz pedal sprzegla i kierownica chodza leciutko, tzn. maja wspomaganie a pedal hamulca ni czorta co moze byc? Prosze o pomoc! POZDRAWIAM

5

Może być trafiona pompa hamulcowa, jej "olejowa część", odpowiedzialna za wspomaganie hamowania.

6

hmm no to co mam teraz zrobic?

7

Odkręć pompkę tylko przystawka co jest na trzy śruby żeby została i zobacz jak wtedy działa pedał a jak wyciągniesz pompkę to ją sprawdź czy prawidłowa pracuje no i pisz co sie dzieje.

8

Witam Wszystikch! mam maly problem w Zt-323 otoz po zaciagnieciu hamulca recznego schodzi mi powietrze z ukladu i wskazowka na zegarze odrazu opada co to moze byc/ nigdy tak nie robilo sie? Prosze o jakas odpowiedz! POZDRAWIAM

9

Odkręć prawe tylne kolo i słuchaj gdzie powietrze schodzi.

10

no a co tam jest za tym kolem?

11

zawór odpowiedzialny za hamulce przyczepy trzeba go rozebrać i przeczyścić u mnie pomogło

12

a bez rozkrecenia kola tego sie nie zrobi?

13

Da się.

14

da się i posłuchać ale i wyjąć

15

Witam Wszystikch! mam maly problem w Zt-323

Kolego czytałeś temat wątku? Przestrzegaj zasad!!!!
A wy starzy userzy też reagujcie

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

16

młodym trzeba wybaczać,każdy uczył się chodzić

17

a ma ktos jakas fotke tego zaworu bo ja nie wiem jak on wyglada dokladnie?

18 Ostatnio edytowany przez maxi900 (2010-05-31 19:29:01)

Za tylnym prawym kołem masz zawory hamulca mechaniczny (ręcznego) i hydrauliczny (nożny). Nożny hamuje przyczepę (czyli daje ciśnienie w jednoobwodowych przyczepach bądź spuszcza w dwuobwodowych) w przypadku pojawienia się ciśnienia z pompki hydraulicznej hamulca, a mechaniczny przez pociągnięcie dźwigienki która znajduje się z tyłu tego zaworu i jest połączona z wałkiem hamulca ręcznego przechodzącym przez most od lewej strony od miejsca gdzie masz wajchę ręcznego.

Prawdopodobnie masz awarię tego zaworu bądź obu zaworów.

Czy zwykły hamulec nie spuszcza ci powietrza jak go długo trzymasz wdepniętego w podłogę? Czy poza ręcznym hamowanie przyczep przebiega normalnie? Poza tym po zgaszeniu i zaciągnięciu ręcznego słychać gdzie powietrze uchodzi??

19

zwykly hamulec jak wcisne i przytrzymie to nie spuszcza powietrza tylko reczny po zaciagnieciu jego to zlatuje powietrze zarowno na wlaczonym silniku jak i po zgaszeniu oczywiscie jak sie zaciagnie hamulec reczny

20

far323 napisał/a:

zwykly hamulec jak wcisne i przytrzymie to nie spuszcza powietrza tylko reczny po zaciagnieciu jego to zlatuje powietrze zarowno na wlaczonym silniku jak i po zgaszeniu oczywiscie jak sie zaciagnie hamulec reczny

no i slychac ze z tylu przy tylnim prawym kole syczy