biały91 napisał/a:rezonator a doładowanie dynamiczne to troche co innego...
I to, i to jest doładowaniem dynamicznym. Każde doładowanie, które wykorzystuje zjawiska falowe czy samoistne wpompowywanie powietrza pod wpływem prędkości, bez udziału innych urządzeń mechanicznych typu sprężarka, kompresor, jest doładowaniem dynamicznym. Te doładowania były znane już bardzo dawno temu, nawet w silnikach diesla bo w benzyniakach stosuje się je powszechnie, ale turbosprężarki zdominowały całkowicie ten rynek i to one teraz są na topie. Tak samo pewnym rodzajem doładowania dynamicznego jest doładowanie Comprex (w nich lubuje się Mazda).
Kamil2610 napisał/a: Dziś zadzwoniłem do firmy zajmującą się turbinami poproszono mnie o podanie pojemności silnika zakresu obrotów silnika w jakich miał by silnik pracować i w jakim zakresie mocy nasze silniki ifa pracują to podałem mu ze od 105ps do 125ps i powiedział ze coś dobierze do naszego silnika
Tylko nie zapomnij dodać, że chodzi o silniki, które pracują na komorze M. Zobaczymy co na to powiedzą, chociaż pewnie nie będą widzieli żadnych przeciwwskazań, ale powinno to być chociaż dla nich cenną wskazówką.
Fenol napisał/a:Piotrze czy mógłbyś odesłać nas do jakiejś literatury?
Fajny jest taki poradnik serwisowy o doładowaniach - http://allegro.pl/poradnik-doladowanie- … 73733.html . Napisany jest krótko, zwięźle i na temat. Bardzo fajnie się go czyta i co najważniejsze, jest taniutki.
www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl - Raj dla stóp
Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal
Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.
Piszę poprawnie po polsku.