441

Odp: Pszenica

Próby robię, Ph mam na ładzie gorzej jeszcze z zawartością P i K. Mam nadzieję że uda mi się dojść w najbliższych latach chociaż do dużej zawartości. Przedplon rzepak , buraki,w tej chwili będzie. W tym roku specjalnie zasiałem sporo wynalazków na złamanie płodozmianu; gorczycę na ziarno, groch, łubin, gryka. Ziemia 3-4klasa, większość lekkie. słomę przyoruję. W tym roku chciałem wszystko zrobić inaczej niż zwykle zdam relację w żniwa smile Myślę przejść na odmiany paszowe, jęczmień jary już w tym roku posieję pastewny.

442

Rejon na północny zachód od Pułtuska jeszcze kawał za Ciechanów to jedne z najlepszych gleb w Polsce a na północ od Ciechanowa to najcięższe gliny, drugi rejon takich glin to powiat Pyrzycki koło Szczecina. Pawel21990 ma to szczęście w tym rejonie mieszkać, plony jakie osiąga Pawel to w tym rejonie norma, pomijając oczywiście jakichś tam patyraków. Natomiast ja mieszkam na południowym skraju tego rejonu zaledwie 2 km ode mnie jest skokowa różnica jakości gleb.

443

androl napisał/a:

Rejon na północny zachód od Pułtuska jeszcze kawał za Ciechanów to jedne z najlepszych gleb w Polsce a na północ od Ciechanowa to najcięższe gliny, drugi rejon takich glin to powiat Pyrzycki koło Szczecina. Pawel21990 ma to szczęście w tym rejonie mieszkać, plony jakie osiąga Pawel to w tym rejonie norma, pomijając oczywiście jakichś tam patyraków. Natomiast ja mieszkam na południowym skraju tego rejonu zaledwie 2 km ode mnie jest skokowa różnica jakości gleb.

żebym mieszkał jeszcze bardziej w stronę Opinogóry to bym miał 1i2 klasę:D ale i tak nie jest źle smile

444

U mnie to marzenia takie klasy a one wogule istnieją? :-)

mdw

445

czy jest 7 klasa bonitacji gleby?

446

No właśnie nie ma, jest tylko 6z i ona nadaje sie do zalesienia. Ma bardzo, bardzo mało próchnicy. Myślę że Krzycha pola, może nie wszystkie ale ta owa"7 klasa" należą do 7 kompleksu przydatności rolniczej, czyli żytniego bardzo słabego. Dawniej ten kompleks nazywał sie żytnio-łubinowy. Są to gleby wytworzone z piasków słabo gliniastych i piasków luźnych, trwale zbyt suche i ubogie w składniki pokarmowe i nie mozna zbyt wiele z nich wycisnąc, dobrze że stosujesz obornik i gnojowicę, to chodż troche możesz je poprawic.
TYlko zastanawia mnie fakt że nie możesz wjechac wiosną? Na piaskach się nie utopisz bo nie zatrzymuja wody, tylko ja przepuszczają.  I jeśli chodzi o nawożenie na piaskach to lepiej jest dzielic dawke na dwie bo jest ryzyko wymycia.

447

a może Krzychu powiększył skalę bonitacyjną do 7 :beer: hehe

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

448 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-03-20 00:30:50)

No to po maluchu :beer: siusiu,paciorek i nyny-aa

449

Znam takie gleby co opisuje Krzychu ,tam się nie da ziemniaków sadzić bo wiatr redliny zasypuje wink

450

U mnie takiej ziemi też nie brakuje, na jednym z takich właśnie kawałków mam teraz żyto zasiane bezorkowo i prawdę mówiąc po zimie wygląda bardzo ładnie (jak nie było śniegu to było je widać). U mnie w tych przypadkach nawożenie dolistne naprawdę robi cuda bo spokojnie te 3 tony żyta można wyciągnąć. Rok temu dużo miałem łubinu na tych słabych kawałkach bo pszenżyto mi wyleciało, szkoda tylko że w nieodpowiednim czasie były przymrozki ale i tak ponad tonę dało a klienta mam po 1200 za tonę do tego dopłaty były były wyższe do strączkowych i ostatecznie było git

E 516 na części
Telefon 695 076 269

451

Ta owa 7 klasa o której pisałem to taka ziema że się orze na 10 cm bo jak puścisz głębiej to całe pole żółte jak jest sucha jesień żyto sieje w listopadzie bo inaczej Ci wszystko wiatr wydmucha ta ziemia po uprawie konsystencją przypomina cement w worku, sucha i sypka...... co do wjechania wiosną... wjeżdżam tam tylko z nawozem bo nic innego jak żyto tam nie urośnie... nawet chwasty nie wschodzą... co rok gnoje wiosną daje 200 kilo saletry na hektar i i tak nie wiele to daje...w zeszłym roku chciałem to opryskać mocznikiem dolistnie ale zrezygnowałem bo na tym poligonie to by chyba od razu przypaliło... lasu się zasadzić nie da bo daleko od lasu a k*rwa tego poligonu jest 8 hektarów...

452

Krzychu nie przypali jak pryśniesz tylko rób to wieczorem, nie tylko mocznik ale możesz też innymi nawozami dolistnymi,odżywkami na prawdę dają efekty choć nie chce się w to wierzyć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

453

muszę teraz spróbować... a może lepiej rano do dnia pryskać ??

454

Krzychu sprawdż ph na tej działce , podejżewam że będzie bardzo niskie też mam takie gleby i wapno zdziałało cuda .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

455

wapnowałem z 5 lat temu.. teraz już zaplanowałem na jesień wszystkie pola wapnować

456

Krzychu szkoda pieniędzy na nawozy jeżeli tak rzadko wapnujesz na twoich glebach to nie później niż co 4 lata, moja rada dla Ciebie to po zniknięciu śniegu pierwsza rzecz to laska i w pole.

457

Ja myślałem że na lżejszych ziemiach wapnuje się rzadziej. Ale wszystko pokazałaby analiza.

458

Lekkie gleby to jak sito jedynie słabo przemieszczający się fosfor jakimś cudem się w nich trzyma, dla tego tak ważne jest wzbogacanie lekkich gleb w próchnicę, poprzez worywanie słomy również, gruber jest najlepszy do pożniwnego równomiernego wymieszania jej z glebą.

459

a możecie mi napisać jak i czym to ph sprawdzić ?? i jakie powinno być ? bo szczerze mówiąc nigdy tego nie sprawdzałem...

460

Zapytaj doradcy ODR ze swojego ternu kto się zajmuje zbieraniem próbek glebowych do analizy na twoim terenie, oni z kolei wytłumaczą Ci co i jak.